Ο ένας στους τρεις δικαιούχους του ΓεΣΥ που πέρασαν από τη διαδικασία της επαναξιολόγησης κατά το 2023 διαγράφηκαν από το σύστημα επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να δικαιούνται περίθαλψης μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Άρτεμις Πίττα «ο οργανισμός προβαίνει σε επαναξιολόγηση και των δικαιούχων του ΓεΣΥ για να επιβεβαιωθεί το ότι εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια του Νόμου. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δικαιούχος παύει να πληροί τις πρόνοιες της νομοθεσίας, διαγράφεται από το σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό «κατά το 2023, έχουν πραγματοποιήθηκαν περίπου 31.600 επαναξιολογήσεις, από τις οποίες 13.000 οδήγησαν σε διαγραφή των δικαιούχων».

Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα που διαγράφηκαν από το ΓεΣΥ ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών ή ευρωπαίοι πολίτες «οι οποίοι ενώ όταν έκαναν την εγγραφή τους πληρούσαν τα κριτήρια, δηλαδή είχαν την μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο, εργάζονταν και παρουσίαζαν καταβολές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη συνέχεια φαίνεται ότι είτε έληξε η άδεια παραμονής τους ή έχασαν την εργασία τους ή έφυγαν από το νησί και δεν μπορούσαν, βάσει νόμου, να είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ».

Η επαναξιολόγηση των δικαιούχων, είπε η κ. Πίττα, «είναι μια διαδικασία η οποία θα είναι διαρκής και σκοπός του οργανισμού είναι να γίνονται ομαδοποιήσεις των δικαιούχων. Για τους κύπριους πολίτες τα πράγματα είναι βεβαίως κάπως πιο περίπλοκα διότι είναι δύσκολο να αποδείξεις το αν κάποιος ζει μόνιμα στην Κύπρο ή όχι ώστε να πληροί τα κριτήρια που ορίζει η νομοθεσία για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ».

Και στον ΟΑΥ, είπε, «έρχονται πληροφορίες για κύπριους του εξωτερικού οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο όταν πρέπει να υποβληθούν σε ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις και λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ ενώ δεν καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ότι δεν καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όμως δεν τους καθιστά αυτομάτως μη δικαιούχους διότι μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των ανέργων. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αν και εμείς ως οργανισμός θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε κάποιες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα ένας κύπριος πολίτης δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα το ΓεΣΥ και ξαφνικά παρουσιάζεται να χειρουργείται. Αλλά και πάλι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποδειχθεί ότι ο πολίτης αυτός δεν είναι κάτοικος Κύπρου».

Σε κάθε περίπτωση, είπε η κ. Πίττα, «ακόμα και για τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι διαγράφονται από το σύστημα, ο ΟΑΥ προχωρεί σε επανεγγραφή τους, και αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές, όταν εργοδοτηθούν και πάλι και πληρούν τα κριτήρια της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Κύπρο».

Στο μεταξύ ενώπιον του ΟΑΥ έχει τεθεί από την επιτροπή Υγείας της Βουλής θέμα που αφορά ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι ζουν για δεκαετίες στην Κύπρο και παραμένουν στο νησί και μετά τη συνταξιοδότηση τους, αλλά χάνουν το δικαίωμα τους να λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ευρωπαίοι πολίτες δεν χάνουν το δικαίωμα τους όταν εξασφαλίσουν πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε ο ΟΑΥ αναμένει περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα ευρωπαίων πολιτών στην οποία οι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας αναφέρονται καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο για πρόκειται για δικαιούχους διαφορετικής κατηγορίας.