Στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του αποθεματικού, το οποίο το 2023 ανερχόταν στα 9 δισ. ευρώ περίπου, κατατεθειμένα στο Γενικό Λογιστήριο.

Καταθέσεις που στην ουσία είναι πλασματικές και αποτελούν υποχρέωση της Κυβέρνησης προς το ΤΚΑ, χωρίς όμως αυτές να προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, όπου εξετάστηκε η κατάσταση του αποθεματικού του ΤΚΑ και η ανάγκη ετοιμασίας κανονισμών για τον καθορισμό επενδυτικής πολιτικής, υπήρξαν φωνές από συνδικαλιστές κι’ άλλους για την ανάγκη σταδιακής αποπληρωμής του «χρέους» της Κυβέρνησης προς το ΤΚΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικό αποθεματικό για το Ταμείο, αλλά και για την ανάγκη τερματισμού της πρακτικής δανειοδότησης του κράτους από το Ταμείο.

Όπως αναφέρθηκε χθες αρμοδίως από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου αλλά και από τον αναλογιστή του Ταμείου και εκπρόσωπο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Κώστα Σταυράκη, η μη αξιοποίηση του αποθεματικού του ΤΚΑ δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, που είναι βιώσιμο μέχρι και το 2080, βάσει και της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης.

Η Κυβέρνηση, πάντως, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας, «διαθέτει την πολιτική βούληση για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία προωθείται μέσα από τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025».

Ανέφερε ακόμα πως το Υπουργείο Εργασίας λαμβάνει τεχνική υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και στην πορεία θα αναπτυχθεί εκτενής κοινωνικός, πολιτικός και δημόσιος διάλογος. Διαβεβαίωσε επίσης πως «οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς».

Σε δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε πως το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ και για δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου, όπως είχε ξεκινήσει να γίνεται το 2010-2011, είναι κάτι που ανησυχεί, αναφέροντας πως οι καταθέσεις του Ταμείου στο Γενικό Λογιστήριο από 7 δισ. ευρώ το 2016 ανήλθαν πέρσι σε 9 δισ. ευρώ. «Θεωρούμε επιβεβλημένο, η Κυβέρνηση να καταθέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, για τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ΤΚΑ, καθώς και κανονισμών για καθορισμό επενδυτικής πολιτικής. Άμεσο ζητούμενο είναι να μην αυξάνεται, επιπλέον, ο δανεισμός της κεντρικής Κυβέρνησης, καθώς επίσης οι τόκοι που καταβάλλονται, στη βάση της συμφωνίας του 2009, να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς

Αργότερα οι συντάξεις χηρείας

Στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και για τυχόν διεύρυνση της σύνταξης χηρείας προς άνδρες, προκειμένου αυτή να λαμβάνεται και από όσους έμειναν χήροι πριν το 2018.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το κόστος για διεύρυνση της σύνταξης χηρείας ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, με αποτέλεσμα το σημαντικό αυτό κόστος να λειτουργεί περιοριστικά για λήψη αποφάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, παραπέμποντας το ζήτημα για ρύθμιση στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Πέραν του αυξημένου κόστους προκειμένου να αρθεί η διάκριση που προκλήθηκε μεταξύ χήρων ασφαλισμένων ως αποτέλεσμα της άρσης της διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο υπουργός κατέγραψε πως οι αλλαγές στην παρούσα φάση είναι δύσκολες και επειδή το αποθεματικό του ΤΚΑ και οι εισπράξεις του υπολογίζεται μέσα στους φόρους του κράτους, όπως επιβεβαιώθηκε και στην συζήτηση για την επενδυτική του ΤΚΑ η οποία στην ουσία αποτελεί για την ώρα αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.

Σε σχέση με την αναλογιστική μείωση του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε και χθες πως ο διάλογος βρίσκεται στην τελική ευθεία με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για την πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή, για ελάφρυνση από τη μείωση του 12% στοχευμένα όσων εργάστηκαν για πάρα πολλά χρονιά, απορρίπτοντας εκ νέου το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης του «πέναλτι».

ΠΕΟ: Πήγαν στο «δάνειο» και στα τοκοφόρα χρεόγραφα

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους πως ακόμα και τα τοκοφόρα χρεόγραφα που έδωσε η Κυβέρνηση Χριστόφια για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους της Κυβέρνησης και για δημιουργία αποθεματικού προστέθηκαν με τη λήξη τους στο «δάνειο» της Κυβέρνησης προς το ΤΚΑ, όπως και οι τόκοι ύψους 4,5%, που άρχισαν να αποδίδονται στο Ταμείο από πέρσι.

Σε δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης ανέφερε πως το πρόβλημα της δανειοδότησης του κράτους από το ΤΚΑ είναι διαχρονικό, χαρακτηρίζοντας προβληματικό «από μόνο του» το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει στη διάθεση της τα πλεονάσματα του Ταμείου, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτεί το χρέος της με έμμεσο τρόπο και χωρίς αυτό να φαίνεται. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διαφάνεια για τα οικονομικά του ΤΚΑ.