Με ερωτήσεις που αφορούν στην ιατροδικαστική έκθεση του Σοφοκλή Σοφοκλέους, η οποία έγινε στο πλαίσιο της δεύτερης έρευνας, ξεκίνησε την αντεξέτασή της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας προς τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, Σάββα Μάτσα.

Ο κ. Μάτσας κλήθηκε να σχολιάσει την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο στο δικαστήριο ότι αυτός προσπάθησε να δικαιολογήσει τον συνάδελφό του. Η κ. Ξενοφώντoς (εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας) κάνοντας αναφορά στις προηγούμενες έρευνες που έγιναν, μίλησε για την έρευνα της Δήμητρας Σταύρου, η οποία ορίστηκε εκ μέρους του Αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία απευθύνθηκε στον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους.

«Επιφυλάσσω το δικαίωμά μου να τη σχολιάσω», είπε αρχικά ο κ. Μάτσας, υποδεικνύοντας ότι ο Σοφοκλέους ήταν συνάδελφος για πολλά χρόνια με τον Σταυριανό. «Προσπαθεί να δικαιολογήσει τον συνάδελφό του. Είναι εκνευριστική η προσπάθειά του να τον δικαιολογήσει. Eίπε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει εκταφή γιατί δεν θα προκύψει τίποτε. H εκταφή έγινε και προέκυψαν πολλά», επισήμανε ο κ. Μάτσας.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας παρενέβη και απευθυνόμενη προς τον κ. Μάτσα είπε: «Να επισημάνω ότι το έργο της κρίσεως σε αυτή την αίθουσα το έχει μόνο το Δικαστήριο». Τοποθέτηση η οποία οδήγησε σε έκρηξη του κ. Μάτσα: «Σοβαρομιλάς; Είμαι εδώ φυτό; Δεν έχω γνώμη; Είμαι εδώ για να λέω τη γνώμη μου. Θα μου στερήσεις το δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου;».

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας ο κ. Μάτσας ανέφερε: «Ήταν χρόνια συνάδελφοι και φίλοι. Ο κ. Σοφοκλέους είναι τόσο προκλητικά προδιατεθειμένος, σε κάθε θέμα του να ενισχύσει τη μαρτυρία του κ. Σταυριανού, που στην παράγραφο 16 λέει πως ανάμεσα των εμεσμάτων δεν θα μας δώσει ενδεδειγμένες απαντήσεις. Ποια ενδελεχής έρευνα έγινε, από τη στιγμή που σε δέκα λεπτά αποφάσισε για αυτοκτονία; Πριν κάνει νεκροψία, πριν κάνει ακτινογραφίες του εσωτερικού του σώματος του Θανάση. Που δεν έδωσε οδηγίες να ληφθεί γενετικό υλικό από τα νύχια του και το όχημά του. Ποια είναι η ενδελεχής εξέταση που αναφέρει για τη αυτοψία του χώρου; Αυτή είναι η πραγματική και αληθής εικόνα αυτού του περιστατικού, όπως την περιγράφει ο κ. Σοφοκλέους. Στην παράγραφο 29, αναφέρει ο κ. Σοφοκλέους για να σας δείξω πόσο προκατειλημμένος είναι, πως το στομαχικό περιεχόμενο δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα για να καταδειχθεί η αιτία θανάτου. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες. Επειδή υπάρχουν άλλοι παράγοντες, δεν έπρεπε να γίνει και η ανάλυση του στομαχικού περιεχόμενου;».

Ο κ. Μάτσας υποστήριξε ακόμη ότι η έκθεση του ιατροδικαστή Σοφοκλέους έγινε το 2012. Αυτά που αναφέρει πως είχε ο Θανάσης, κατέρρευσαν, διαψεύστηκαν από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την εκταφή. «Είναι λανθασμένη η έκθεση του κ. Σοφοκλέους», τόνισε.