Η Κύπρος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες, θα μπλέξουν άσχημα όταν η ΕΕ διαπιστώσει τι δεν κάνουμε για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, υποστηρίζει ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Παράλληλα, προειδοποιεί πως επειδή σε κάποιες κοινότητες δεν θα χρεώνονται όλα τα σπίτια για την αποκομιδή σκυβάλων, η διαχείριση των αποβλήτων θα καταστεί οικονομικά μη συμφέρουσα, όταν εφαρμοστεί το σύστημα «πληρώνω όσο πετώ». Παράλληλα, αρκετοί πολίτες που ήταν έτοιμοι να συμμορφωθούν με την οδηγία και να πληρώνουν χαμηλότερα τέλη, θα υποχρεωθούν να εξακολουθήσουν να πληρώνουν ακριβότερα μέχρι να εφαρμοστεί το σύστημα «πληρώνω όσο πετώ».

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου, ο στόχος ανακύκλωσης και ανάκτησης που έπρεπε να πετύχουμε μέχρι το 2020 για τα οικιακά απόβλητα ήταν 50% και για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων το 70%.

Παρατηρεί επίσης, πως είχαμε υποχρέωση τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουμε χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (αποφάγια κουζίνας, κατάλοιπα φρούτων και λαχανικών χόρτα κλπ).

Αναφέρει εξάλλου, πως οι νέοι στόχοι της Κύπρου για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων, μέχρι το 2025, είναι να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 55% των αστικών αποβλήτων, κατά βάρος. Το 2030 ο στόχος αυτός είναι να φτάσει στο 60% και μέχρι το 2035 στο 65%.

Στην Κύπρο εντοπίστηκαν τα πιο κάτω προβλήματα, όσον αφορά την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων:

Α) Τώρα όλα τα σπίτια πληρώνουν σκουπίδια είτε έχει μόνιμους κατοίκους είτε όχι. Επομένως σε μικρές Κοινότητες ιδιαίτερα, που πολλά σπίτια είναι κενά, θα μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα για διαχείριση των αποβλήτων και να μην είναι πλέον οικονομικό. Γι’ αυτό χρειάζεται η συλλογή αποβλήτων να γίνεται σε μεγάλα συμπλέγματα ή να τοποθετηθούν μεγάλοι κάδοι, παρά να γίνεται η συλλογή από το σπίτι.

Β) Μέρος των χρημάτων που πληρώνουμε με την πάγια ετήσια χρέωση των €180 περίπου, χρησιμοποιείτο και για την καθαριότητα των δρόμων και όλων των δημόσιων χώρων, γι’ αυτό και στο νόμο για απόβλητα περιελήφθη ειδική πρόνοια.

Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρει πως όλα αυτά ήταν γνωστά πέραν των έξι χρόνων και γι΄αυτό περιελήφθη κονδύλι €25 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ (με βάση τη νομοθεσία) δόθηκε διορία στις Τοπικές Αρχές μέχρι το τέλος του 2023 να ετοιμαστούν ώστε η εφαρμογή του συστήματος να αρχίσει σε όλη η Κύπρος τον Ιούλιο του 2024. Δυστυχώς, παρατηρεί ο κ. Θεοπέμπτου, από ότι διαφάνηκε μόνο τρεις Δήμοι θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2024. Οι υπόλοιπες Τοπικές Αρχές θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια να ανταποκριθούν γι’ αυτό έχουν πρόθεση να καταθέσουν τροπολογία για να πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες/ένοικοι πάγιο ετήσιο ποσό €180.

«Χάνουμε συνεχώς τους στόχους της Οδηγίας και δεν νιώθω ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για να κάνουμε μια φορά και εμείς, ένα σωστό προγραμματισμό από πριν», καταλήγει ο κ. Θεοπέμπτου.