Πυρά εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας και κατ’ επέκταση κατά του Γενικού Εισαγγελέα εξαπέλυσε κατά την αντεξέτασή του, ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, κατά τη διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ο κ. Μάτσας θέλησε να καταθέσει στο Δικαστήριο επιστολή, στην οποία η Νομική Υπηρεσία όπως υποστήριξε προειδοποιούσε για ένσταση για την εκταφή της σορού του Θανάση Νικολάου.

Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, είπε για τον κ. Σταυριανό: «Ο ίδιος υπέγραψε ότι λέει ψέματα στην έκθεση που κατέθεσε στην Αστυνομία. Και έρχεσαι εσύ να θεωρήσεις ότι λέει αλήθεια και να τον θεωρήσεις αξιόπιστο, μετά και από την απόφαση του ΕΔΑΔ. Μετά είπαμε ότι θα είναι συνταυτισμένη και ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή ότι θα συμβάλουμε και οι δύο πλευρές στην απονομή δικαιοσύνης. Και ισχυρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει. Καταθέτω στο Δικαστήριο προειδοποίηση ένστασης για την εκταφή. Ακόμη και για την εκταφή δεν ήταν συνταυτισμένη (Νομική Υπηρεσία) με την απονομή δικαιοσύνης. Παρουσιάζονται με τον μανδύα ότι είναι ταυτισμένοι με την απονομή δικαιοσύνης. Είναι ταυτισμένοι με τη γνωμοδότηση ενός ιατροδικαστή που ήταν η αιτία να καταδικαστεί η Κύπρος για αμελή, πλημμελή και πρόχειρη ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα», ανέφερε. Η Δικαστής, σε σχέση με το έγγραφο-επιστολή που θέλησε να καταθέσει ο κ. Μάτσας, δεν το έκανε αποδεκτό, λέγοντας ότι δεν αφορά τη διαδικασία. Η κα Ξενοφώντος τοποθετήθηκε σε σχέση με το ζήτημα λέγοντας πως “σε ό,τι αφορά την ένσταση της εκταφής, στο τέλος δεν συγκατατέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και ικανοποίησε όλα τα αιτήματα της οικογένειας». Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι «σε όλα τα ζητήματα της οικογένειας για εκταφή, για να πάει στο εξωτερικό το οστό, για να γίνουν εξετάσεις, για να μπείτε εσείς ανακριτής, συγκατατέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας». 

Απαντώντας ο κ. Ματσας είπε στο Δικαστήριο: «Συγκατατέθηκε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πλην αποκαλύφθηκε η αλήθεια και εσείς συμπεριφέρεστε ακόμη με αυτό τον τρόπο». Η Δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου πήρε τον λόγο και τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «η στάση του Γενικού Εισαγγελέα διαφαίνεται σε όλη την πορεία της διαδικασίας. Αν συμφωνούσατε θα λύναμε την υπόθεση από τον Οκτώβρη που ήρθατε ενώπιον μου. Προφανώς, υπάρχει απόκλιση απόψεων».