Συγκλονισμό προκαλούν οι λεπτομέρειες της νέας τραγωδίας με μετανάστες ανοικτά της Κύπρου, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένα αγόρι 6 χρόνων η σορός του οποίου ρίχθηκε στη θάλασσα, τρεις Σύροι αγνοούνται αφού έπεσαν στο νερό με στόχο να φέρουν βοήθεια, ενώ δύο πρόσωπα νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία, το ένα σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι στιγμής συνελήφθη ο 22χρονος πλοηγός του σκάφους, που είναι πλέον ύποπτος για ανθρωποκτονία, ενώ συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από το ΤΑΕ Λάρνακας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιος άλλος από τους υπόλοιπους 30 μετανάστες που εντοπίστηκαν εμπλέκεται στη διακίνηση.

Η βάρκα, που ήταν σε κακή κατάσταση, αναχώρησε στις 20 Φεβρουαρίου από τα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου με 35 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα με τον σύζυγο και τα τέσσερα τους παιδιά και 8 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, που διασώθηκαν έπειτα από επιχείρηση του ΚΣΕΔ στις 29 Φεβρουαρίου, η βάρκα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, έμεινε ακυβέρνητη με αποτέλεσμα να τελειώσουν τα καύσιμα, τα τρόφιμα και το νερό. Τότε οι μετανάστες άρχισαν να πίνουν θαλασσινό νερό σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν.

Στις 27 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε στην Αστυνομία ο πατέρας του 6χρονου αγοριού, ο γιος του που ήταν υποσιτισμένος και έπινε για μέρες θαλασσινό νερό άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα υγείας και στις 28 Φεβρουαρίου απεβίωσε. Στη συγκλονιστική ομολογία του είπε πως αποφάσισαν να ρίξουν τη σορό του στη θάλασσα, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα υγείας στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Έτσι, σύμφωνα πάντα με όσα είπε στην Αστυνομία, τύλιξαν τη σορό σε κουβέρτα και την έριξαν στη θάλασσα.

Λίγο αργότερα, όπως δήλωσαν οι υπόλοιποι μετανάστες, τρεις άνδρες οι οποίοι επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα και με αυτοσχέδιες κατασκευές προσπάθησαν να φτάσουν στη στεριά για να φέρουν βοήθεια. Η συγκλονιστική λεπτομέρεια είναι πως λίγες ώρες αργότερα, το σκάφος εντοπίστηκε και διασώθηκαν συνολικά 31 άτομα, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν εντοπίστηκαν η σορός του παιδιού και οι τρεις αγνοούμενοι. Σημειώνεται πως οι έρευνες του ΚΣΕΔ για τους τρεις αγνοούμενους έχουν σταματήσει, αφού οι ελπίδες προς ανεύρεσή τους έχουν χαθεί.

Η πληροφορία στις Αρχές της Δημοκρατίας για την εξαφάνιση του σκάφους, προήλθε σύμφωνα με τον υποδιοικητή επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Πέτρο Ζένιο, στις 23 Φεβρουαρίου από συγγενικά πρόσωπα των επιβαινόντων στο σκάφος, που ανέφεραν πως οι οικείοι τους δεν έδειξαν σημεία ζωής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο η αστυνομία άρχισε άμεσα εξετάσεις και ενημερώθηκαν σχετικά η Ίντερπολ Βηρυτού, Δαμασκού, Άγκυρας και Αθηνών. Τελικά το σκάφος εντοπίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 58 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λάρνακας και έγινε διάσωση των μεταναστών από άκατο της Λιμενικής, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Όσα φρικτά βίωσαν για εννέα μέρες στη θάλασσα, αποκαλύφθηκαν όταν οι μετανάστες, που ήταν σε άθλια κατάσταση, οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στη Λάρνακα. Δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν ο ένας στο Νοσοκομείο Λάρνακας και ο άλλος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, με υπερνατρίωση λόγω της κατάποσης θαλασσινού νερού. Η κατάσταση της υγείας του δεύτερου, που έχει διασωληνωθεί, χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Ο 22χρονος πλοηγός της βάρκας, αρχικά είχε συλληφθεί ως ύποπτος για αδικήματα που αφορούν σε διακίνηση. Ακολούθως, ωστόσο, επανασυνελήφθη για ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω αμέλειας και έκθεση παιδιού σε κίνδυνο.