Ο κύβος ερρίφθη για εξέταση του σκανδάλου που αφορά, όχι μόνο τις καταγγελθείσες σαρκικές παρεκτροπές στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, αλλά κυρίως τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με έρευνα και εμπλοκή και της Αστυνομίας.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι το δεύτερο σκέλος των ερευνών δρομολογήθηκε με οδηγίες της Ιεράς Συνόδου (προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου) προς τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα να καταγγείλει την υπόθεση στις διωκτικές Αρχές, με απρόβλεπτες συνέπειες και πιθανές εκπλήξεις.

Όσον αφορά την έρευνα του Συνοδικού Δικαστηρίου, αρχίζει αύριο το πρωί στις 9 και ο Μητροπολίτης Ταμασού, ως οικείος Επίσκοπος, αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα καταθέσουν, ώστε από το περιεχόμενο της κατάθεσης του να αποφασιστεί ποιοι άλλοι ενδείκνυται να κληθούν ενώπιον των Συνοδικών.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος (πρόεδρος), Κωνσταντίας Βασίλειος και Λεμεσού Αθανάσιος καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος (οι οποίοι είχαν οριστεί παλαιότερα μέλη του Διακστηρίου) ζήτησαν εξαίρεση, κάτι το οποίο και έγινε αποδεκτό. Ο Μητροπολίτης Ταμασού εξαιρέθηκε επειδή ως οικείος επίσκοπος οδήγησε την υπόθεση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, οπόταν δεν μπορούσε να ήταν και κατήγορος και δικαστής των δύο, ενώ ο Μόρφου Νεόφυτος ζήτησε να εξαιρεθεί επειδή διατηρούσε σχέσεις με τη Μονή Οσίου Αββακούμ αλλά και με τους υπό κατηγορία μοναχούς.

Τον μεν Μητροπολίτη Ησαΐα διαδέχθηκε ο Επίσκοπος Χριστοφόρος, τον δε Μόρφου ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος. Ο τελευταίος ήταν και ο μόνος από τα μέλη του Δικαστηρίου, που είχε παρευρεθεί στην ενθρόνιση του εν αργία ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκταρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχαν ιδιαίτερες σχέσεις, σε βαθμό που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, ότι θα επηρεαζόταν η κρίση του.

Στόχος της Εκκλησίας είναι να συμπληρωθεί η όλη διαδικασία εντός 10 ημερών, εκτός και αν προκύψουν και νέες μαρτυρίες πέραν αυτών που έχει ήδη υπόψη της η Ιερά Σύνοδος. Αυτό εξαρτάται και από το κατά πόσον οι μαρτυρίες που θα δοθούν, παραπέμπουν σε άλλους μάρτυρες κατηγορίας ή υπεράσπισης. Θεωρείται δεδομένο, πως από τον χώρο της Εκκλησίας θα κληθούν να καταθέσουν οι μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, κληρικοί από τη Μητρόπολη Ταμασού Ορεινής ή και λαϊκοί οι οποίοι σχετίζονται με το μοναστήρι ή την Μητρόπολη.

Στόχος της (κατά το δυνατόν) ολιγοήμερης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, είναι να περατωθούν τα πάντα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ώστε να αποτραπεί ο περαιτέρω σκανδαλισμός κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.

Στο μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες, διαπιστώνεται πως αυτό που φέρεται να μην γνώριζε η Μητρόπολη, ως προς την οικονομική διαχείριση της μονής, ήταν γνωστό ακόμη και σε θαμώνες καφενείων κοινοτήτων από το Φτερικούδι.

Ο κοινοτάρχης Παλαιχωρίου κ. Θεόφιλος Μιλτιάδης, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε ότι ακούγονταν διάφορα αλλά δεν υπήρχε καταγγελία με αποδείξεις σχετικά με διάφορες εισφορές ή και δωρεές που φέρονταν να γίνονται από διάφορα πρόσωπα. Πάντως, αναγνώρισε πως η λειτουργία του μοναστηριού προσέλκυε χιλιάδες κόσμου.

Εξάλλου, στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο συγγραφέας κ. Σωφρόνης Σωφρονίου είχε αναφερθεί και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που φέρονταν να δώρισαν στη Μονή είτε χωράφια είτε να έδωσαν εισφορές και από τους οποίους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ζητήθηκαν περισσότερα, ώστε να μνημονεύονται καλύτερα, είτε ως ευεργέτες είτε άλλως πως.

Μάλιστα, ανέφερε ότι για κάποιες περιπτώσεις αποτάθηκε και στην Αστυνομία από την οποία ενημερώθηκε αργότερα, ότι υπήρχε μεν θέμα αλλά αυτό αφορούσε την Εκκλησία και όχι την Αστυνομία. Όσο για τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ανέφερε ότι τον είχε ενημερώσει περίπου ένα χρόνο πριν.

Όλοι ήθελαν τις εισφορές των πιστών

Πάντως, τις εισφορές δεν προωθούσαν μόνο ο ηγούμενος ή και μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, αλλά και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχετίζεται με όσα διαδραματίζονταν στο μοναστήρι.

Συγκεκριμένα, κατά την ενθρόνιση του ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ στις 11/12/2022, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, απευθυνόμενος σε έναν από τους ευεργέτες, ανέφερε:
«Τιμούμε όλους τους ευεργέτες. Είναι μεγάλη ευλογία να συμμετέχετε στο γέννημα μιας μονής, ενός προπυργίου της πίστεως. Θεωρώ πως αυτή η επένδυση είναι ένας θησαυρός που κανείς δεν μπορεί να σας κλέψει, είναι ένας θησαυρός που θα σας καταλογιστεί στην επουράνια βασιλεία. Γιατί εδώ πραγματικά ο λαός του Θεού λαμβάνει παρηγοριά και αγιασμό. Εδώ ανοίγουν δρόμοι σωτηρίας. Εδώ ενώνεται η γη με τον ουρανό. Είναι μία γέφυρα μέσω της οποίας μπορεί κανείς να συναντήσει το θείο.

Χωρίς ανθρώπους δεν μπορεί να λειτουργήσει και η αδελφότητα εδώ, η οποία εξυπηρετεί τη δική σας συνάντηση με το θεό, αγιασμένη στο αγίασμα το οποίο εσείς έχετε κτίσει και κτίζετε. Γι’ αυτό, ως ο τοπικός επίσκοπος των Ταμασεών και της Ορεινής σας ευγνωμονώ, σας ευχαριστώ και θα είστε πάντοτε στις προσευχές μου».

Εξάλλου, ο ίδιος ο ηγούμενος, εμφανίζεται σε ανάρτηση στο διαδίκτυο κλαίγοντας να λέει τα ακόλουθα:
«Ζητώ συγνώμη που ευκαίρως ακαίρως γίνομαι ο ζητιάνος για να κτίσω αυτό το μοναστήρι. Ζητιάνος του Οσίου Αββακούμ. Αυτή η αγάπη ανεγείρει το αρχονταρίκι, η αγάπη η δική σας κτίζει και την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Από το υστέρημα και το περίσσευμα σας. Ζητώ ταπεινά συγνώμη.

Ζητώ από όλους μετάνοια επειδή έγινα κουραστικός κάθε λίγο και λιγάκι, ζητώ χρήματα για να κτίσουμε το μοναστήρι».

Την ίδια ώρα, από έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι ο ηγούμενος Νεκτάριος αναφέρεται σε 100 οικογένειες οι οποίες δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν (με αποδείξεις γιατρών) αλλά ύστερα από παρέμβαση του Οσίου Αββακούμ απέκτησαν παιδί «φυσικώ τω τρόπω».

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις γυναίκα, πνευματικό παιδί του ηγουμένου Νεκταρίου περιγράφει αυτό που αποκαλεί θαύμα, στην παρουσία του ηγουμένου και του συζύγου της.

Σε ανάρτηση της Μονής με 3.787 views στις 4 Ιουλίου 2022 και υπό τον τίτλο «Ο Άγιος Αββακούμ με θαύμα χαρίζει παιδάκι…», καταγράφονται τα ακόλουθα:
«Ακόμα ένα τεράστιο θαύμα που δίνει παιδάκι ο Άγιος Αββακούμ. Θαύμα τεκνογονίας σε ζευγάρι από τον Τίμιο Σταυρό του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και τα χαριτόβρυτα λείψανα του Οσίου Αββακούμ του Θαυματουργού στην Σοφία και τον Μάρκο ανδρόγυνο από την Λάρνακα πνευματικά παιδιά του γέροντα Νεκταρίου του Ηγουμένου του Ιερού Ανδρικού Μητροπολιτικού Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση του Θαυματουργού στο Φτερικούδι».
Όταν πήγαν στο μοναστήρι ο Γέροντας Νεκτάριος τους σταύρωσε στην Πανήγυρη του Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι 2 Δεκεμβρίου.
Ο ηγούμενος κάνει επίσης αναφορά σε αποθεραπεία γυναίκας η οποία υπέφερε από καρκίνο και στην οποίαν έδιναν δύο μήνες ζωής.