Με οκτώ πτητικά μέσα και 800 και πλέον δασοπυροσβέστες θα ριχθεί φέτος στη μάχη των πυρκαγιών το Τμήμα Δασών, το οποίο αναμένει ν’ αντιμετωπίσει μια δύσκολη και απρόβλεπτη κατάσταση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη έχει προκηρυχθεί η προσφορά για τη μίσθωση δύο συν δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης με το κονδύλι να φτάνει τα 19,3 εκατ. ευρώ και με προοπτική ανανέωσης μέχρι το 2027. Τα δύο αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 3.000 λίτρα νερού και 60 λίτρα αφρού, ενώ τα άλλα δύο θα είναι λίγο μικρότερα αφού θα πρέπει να μεταφέρουν μέχρι και 2.500 λίτρα νερού και 60 λίτρα αφρού. Οι προσφορές λήγουν στις 15 Απριλίου.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ, αυτή τη στιγμή τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος είναι αδρανοποιημένα, αφού το ένα βρίσκεται για συντήρηση στο Ισραήλ και θα είναι έτοιμο αρχές Απριλίου, ενώ για το δεύτερο, έχει σταλεί η μηχανή του για επισκευή και θα είναι έτοιμο μέσα Ιουνίου. Υπάρχουν όμως τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα και από δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας. Επίσης, γίνονται προσπάθειες με την Ιορδανία ώστε δύο ελικόπτερα της χώρας αυτής να σταθμεύουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κύπρο. Υπάρχουν επίσης τα ελικόπτερα των Βάσεων που μπορεί σε έκτακτες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν.  

Σύμφωνα με τον κ. Ιεζεκιήλ, από τη μια η μεγάλη κλιματική αλλαγή και από την άλλη οι πόλεμοι, επηρέασαν όχι μόνο την περιοχή μας αλλά και τις βόρειες χώρες, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη από πτητικά μέσα πυρόσβεσης, γι’ αυτό και είναι δύσκολη η εξεύρεσή τους. Μέχρι να αποκτήσουμε μόνιμα δικά μας πτητικά μέσα, θα υπάρχει ανάγκη μίσθωσης, ανέφερε. Στους προγραμματισμούς μας, συνέχισε, είναι η αγορά ενός αεροπλάνου με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και παράλληλα η αγορά ακόμα δύο από εθνικούς πόρους. Με την απόκτηση δικών μας μέσων, θα λυθούν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο με την εξεύρεση πτητικών μέσων για ενοικίαση.

Αναφορικά με την νέα αντιπυρική περίοδο που μπαίνουμε σύντομα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δασών, ανέφερε ότι περιμένουν ν’ αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. Από τη μια οι ψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη το γεγονός ότι τα πάντα άρχισαν να ξηραίνονται, αναμένουμε μια απρόβλεπτη κατάσταση η οποία εξαρτάται πάντοτε από τις καιρικές συνθήκες. Ως Τμήμα Δασών, πρόσθεσε, είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση είτε με, είτε χωρίς, τα νέα πτητικά μέσα. Να μην ξεχνούμε ότι πτητικά μέσα δεν είχαμε πάντοτε ως Δημοκρατία. Η πολιτεία μάς έχει εξασφαλίσει ένα πολύ ικανοποιητικό αριθμό οχημάτων και προσωπικού για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μιλούμε, σημείωσε ο κ. Ιεζεκιήλ, για ένα όγκο προσωπικού 800-900 ατόμων που θα ριχτούν στη μάχη  για αντιμετώπιση οποιασδήποτε πυρκαγιάς.

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση στο Προεδρικό για μεταφορά όλων των πτητικών πυροσβεστικών μέσων στο Υπουργείο Άμυνας, ο αν. διευθυντής του Τμήματος Δασών τόνισε ότι είναι σεβαστή, θα στηριχθεί και θα αναμένεται πως θα υλοποιηθεί. Χρειάζεται μεταβατική περίοδος ώστε να περάσουμε αυτή τη νέα αντιπυρική χρονιά και όλα να εξεταστούν στην ώρα τους.

Ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών ώστε να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις δραστηριότητες τους στην ύπαιθρο ώστε να διευκολυνθεί το έργο των δασοπυροσβεστών.  

Έρχονται πιο αυστηρές ποινές για άναμμα φωτιάς

Στη σύσκεψη στο Προεδρικό στις 12 Μαρτίου υπό την Προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, είχαν αποφασιστεί:

> Η υποβολή πρότασης από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τέλος του έτους προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

> Η υποβολή σχεδίου και πρότασης από το Υπουργείο Άμυνας για σταδιακή υπαγωγή της μονάδας πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά.

> Η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου από 1/1/2025.

> Στα πλαίσια υλοποίησης της 2ης φάσης ολιστικού συστήματος πολιτικής προστασίας, η  εγκατάσταση πρόσθετων αισθητήρων για έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών.

> Η σταδιακή απόκτηση από το κράτος 10 πυροσβεστικών πτητικών μέσων εντός των επόμενων πέντε ετών.

> Τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν και θα υποβληθούν τα τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών στη Νομική Υπηρεσία.

> Καθαρισμός άγριων χόρτων από επαρχιακές διοικήσεις μέχρι τέλος Μαΐου.

> Υποβολή πρότασης από το Yπουργείο Εσωτερικών για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών.