Επώνυμη καταγγελία σε βάρος γνωστού νομικού και πρώην υπουργού που έχει τεθεί ενώπιον αρμόδιων σωμάτων, απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες τον δικηγορικό κόσμο.

Καταγγέλλων στην προκειμένη είναι ο δικηγόρος Θεοφάνης Ανδρέου, ο οποίος όπως πληροφορείται ο «Φ», καταλογίζει στον συνάδελφό του και διατελέσαντα υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη (2008-2011), ενέργειες οι οποίες τελέστηκαν από πλευράς του υπό διπλή ιδιότητα.

Στη βάση διασταυρωμένων πληροφοριών της εφημερίδας μας ο κ. Ανδρέου έχει υποβάλει καταγγελία σε βάρος του κ. Πασχαλίδη στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς στα μέσα του τρέχοντος μήνα, χρεώνοντάς του ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς. Ο καταγγέλλων, μάλιστα, ενημέρωσε και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ).

Αυτό που υποστηρίζει ο Θεοφάνης Ανδρέου είναι ότι ο Αντώνης Πασχαλίδης καπηλεύτηκε την ιδιότητά του ως πρόεδρος του κλιμακίου Γ’ του πειθαρχικού συμβουλίου του ΠΔΣ για να επωφεληθεί δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται. Κάτι το οποίο, απέρριψε κατηγορηματικά με δηλώσεις του στον «Φ» ο κ. Πασχαλίδης, προβάλλοντας τις δικές του θέσεις.

Ο ισχυρισμός του κ. Ανδρέου στη βάση ντοκουμέντων που έχει επισυνάψει με την καταγγελία είναι ότι ο κ. Πασχαλίδης, ως δικηγόρος νομικής εταιρείας προέβη σε πράξεις ή ενέργειες ως πρόεδρος του Κλιμακίου Γ’ του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων, οι οποίες –με βάση πάντα το περιεχόμενο της καταγγελίας- συνιστούν πράξεις διαφθοράς.

Φέρεται να επεξηγεί πως «ο κ. Πασχαλίδης καταχράστηκε την θέση του και την ιδιότητα του ως προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου και επιλήφθηκε παράπονο πολίτη και συγκεκριμένα της … ως εκ των διευθυντών και μετόχων 50% της εταιρείας … εναντίον του υποφαινόμενου (σ.σ. του Ανδρέου), ο οποίος τυγχάνει και αυτός δικηγόρος, ενώ παράλληλα η κ. … ήταν πελάτισσα του δικηγορικού γραφείου … εις το οποίο ανήκει και εργάζεται ο κ. Πασχαλίδης ως δικηγόρος».

Ο κ. Θεοφάνης Ανδρέου βάσει των όσων περιλαμβάνει στην επώνυμη καταγγελία του, εξυπηρετούσε συγκεκριμένη εταιρεία με δύο μετόχους, στη βάση συμφωνητικού προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλότητα του χειρισμού της υπόθεσης. Ο κ. Ανδρέου υποστηρίζει, ακόμη, ότι σε κάποια στιγμή κι αφού πρώτα είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της εταιρείας, η μια εκ των δύο μετόχων αποφάσισε να διορίσει ομόδικο δικηγόρο χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Προσθέτει ότι όταν ο ομόδικος δικηγόρος του ζήτησε εμπιστευτικά έγγραφα, αυτός αρνήθηκε στη βάση του συμφωνητικού και της δεοντολογίας που έχει να κάνει με το δικηγορικό απόρρητο.

Τότε είναι, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Θεοφάνη Ανδρέου, προέκυψε θέμα με τον κ. Πασχαλίδη. Ο κ. Ανδρέου υποστηρίζει ότι «ο καταγγελλόμενος, παράλληλα κι ενώ επιλαμβανόταν το παράπονο της συγκεκριμένης παραπονούμενης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που ο ίδιος προέδρευε, το δικηγορικό του γραφείο συμφερόντων του είχε πελάτισσα την παραπονούμενη καταχωρώντας και εκ μέρους της αγωγή και μάλιστα για τα ίδια θέματα που αφορούν το παράπονο της στο Πειθαρχικό».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» ο Θεοφάνης Ανδρέου συνοδεύει την καταγγελία του από ντοκουμέντα για να ενισχύσει τα όσα ισχυρίζεται. Καταθέτει, μεταξύ άλλων, έγγραφο που δείχνει ότι τον Μάιο του 2023 ο πρώην υπουργός ενημερώνει την πολίτη ότι θα γίνει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του ίδιου του Ανδρέου, αγωγή του Ιουλίου του 2023 που δείχνει ότι το δικηγορικό γραφείου με το οποίο συνεργάζεται ο κ. Πασχαλίδης είχε αναλάβει την υπόθεση της παραπονούμενης και τέλος ντοκουμέντο ημερομηνίας 5/9/2023 που παρουσιάζει τον πρώην υπουργό Εμπορίου να εγκρίνει πειθαρχικό κατηγορητήριο σε βάρος του Ανδρέου. Πρακτικό που επισυνάπτει παρουσιάζει την υπόθεση στο πειθαρχικό να τέθηκε εκτός πινακίου.

Ο πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς, μιλώντας στον «Φ» είπε πως η καταγγελία τέθηκε υπόψιν του. Συμπλήρωσε ότι η υπόθεση αφορά τις εργασίες του πειθαρχικού συμβουλίου του ΠΔΣ της προηγούμενης τριετίας και πρόσθεσε πως «αν λάβει επίσημη μορφή η καταγγελία, καθηκόντως έχουμε υποχρέωση να τη διερευνήσουμε». Κατέληξε λέγοντας ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας θα προβούμε και στις ανάλογες ενέργειες».

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον κ. Πασχαλίδη εντός της χθεσινής ημέρας, θέτοντας υπόψιν του το γενικό περιεχόμενο της σε βάρος του καταγγελίας. Δήλωσε πλήρη άγνοια για ύπαρξη καταγγελίας. «Πρώτη φορά το ακούω» μας είπε. Και πρόσθεσε: «Όχι δεν έχω τέτοια πελάτισσα». Στη συνέχεια, κι αφού πρώτα θέσαμε υπόψιν του λεπτομέρειες από την καταγγελία, ήταν κάθετος λέγοντας ότι όταν χειρίστηκε την πειθαρχική υπόθεση της μετόχου της εταιρείας, ο ίδιος δεν είχε καμία συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο που βρέθηκε να χειρίζεται την υπόθεσή της. Του υποδείξαμε ότι έγγραφο τον φέρει να χειρίζεται πειθαρχικά την υπόθεση της συγκεκριμένης μετόχου μετά που αυτή είχε αποταθεί στο δικηγορικό γραφείο με το οποίο ο ίδιος σύνηψε συνεργασία: . Του υποδείξαμε ότι έγγραφο τον φέρει να χειρίζεται πειθαρχικά την υπόθεση της συγκεκριμένης μετόχου μετά που αυτή είχε αποταθεί στο δικηγορικό γραφείο με το οποίο ο ίδιος συνήψε συνεργασία: «Δεν γνώριζα το πελατολόγιο του δικηγορικού γραφείου όταν καταλήξαμε να συνεργαστούμε. Ούτε έχω κάποιον συμφέρον από τις υποθέσεις που αναλαμβάνει το δικηγορικό. Είμαι σύμβουλος στο δικηγορικό γραφείο και η συνεργασία μας δεν προνοεί κάποιο προσωπικό κέρδος από το χειρισμό τέτοιων υποθέσεων».