Καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση ο «Κύπριος» υπήκοος Su Haijin, ο δεύτερος κατηγορούμενος στη μεγαλύτερη υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο The Straits Times και επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Su είχε πηδήσει από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου μιας βίλας για να αποφύγει τη σύλληψη είχε δηλώσει η Αστυνομία τον Αύγουστο του περασμένου έτους

Σύμφωνα με το Reuters, δικαστήριο της Σιγκαπούρης την Πέμπτη έκρινε ένοχο τον δεύτερο κατηγορούμενο στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μια υπόθεση που έχει οδηγήσει στη δέσμευση ή το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κατηγορούμενος Su Haijin, με κυπριακή υπηκοότητα, παραδέχτηκε την κατηγορία για αντίσταση κατά της σύλληψης και δύο κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σύμφωνα με την έκθεση και καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκισης.

Ήταν ένας από τους 10 αλλοδαπούς, που συνελήφθησαν στη Σιγκαπούρη τον Αύγουστο του περασμένου έτους σε ταυτόχρονες επιδρομές. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν ή πάγωσαν περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, πολυτελείς κατοικίες, μετρητά και κοσμήματα.

Ο Su αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, η κατοχή περίπου 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης (1,78 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), που υποψιάζονται ότι προέκυψαν από παράνομο τζόγο από απόσταση, δύο κατηγορίες για αντίσταση κατά της σύλληψης και τρεις κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη χρήση πλαστών οικονομικών καταστάσεων. Τα παραπάνω θα ληφθούν υπόψη κατά τη δικάσιμο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η καταδίκη του ακολούθησε αυτή του Su Wenqiang από την Καμπότζη, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλακής για δύο κατηγορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα την Τρίτη. Οι δικαστικές διαδικασίες κατά των άλλων κατηγορουμένων είναι σε εξέλιξη.

Η έρευνα οδήγησε τις Αρχές της χώρας στη δημιουργία επιτροπής για την αναθεώρηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που φέρονται να εμπλέκονται.

Με τρία διαμερίσματα στην Κύπρο

Ο Σου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Straits Times, παραδέχθηκε επίσης ότι κατέχει 10 ακίνητα στο εξωτερικό αξίας άνω των 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων πέντε διαμερίσματα στο Μακάο, τρία διαμερίσματα στην Κύπρο, ένα διαμέρισμα στην Καμπότζη και ένα κτήριο στην Oxford Street στο Λονδίνο.