Όσοι ανησυχούν όταν βλέπουν σαράβαλα από τα κατεχόμενα καλά κάνουν και ανησυχούν δεδομένου ότι ο έλεγχος που διενεργούν οι Αρχές της Δημοκρατίας, ως προς το κατά πόσο είναι ασφαλές να κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές, είναι κυρίως οπτικός.

Δηλαδή, περιλαμβάνει έλεγχο των ελαστικών ενώ τα οχήματα ελέγχονται ως προς το κατά πόσο παρουσιάζουν εμφανή σημεία ακαταλληλότητας κλπ.

Βεβαίως, ελέγχονται όπως ελέγχονται και τα οχήματα στις ελεύθερες περιοχές ως προς το κατά πόσο διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας και ο καθένας έχει εμπειρία πόσες φορές έχει ανακοπεί για τέτοιο έλεγχο.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από απάντηση του υπουργού Μεταφορών κ. Αλέξη Βαφεάδη σε ερώτηση της βουλευτού του ΔΗΣΥ κ. Ρίτας Σούπερμαν, η οποία είχε ζητήσει ενημέρωση ως προς τη «διαδικασία ελέγχου που διεξάγεται για σκοπούς ασφάλειας και νομιμότητας στα μηχανοκίνητα οχήματα που δεν φέρουν αριθμούς εγγραφής της Κυπριακής Δημοκρατίας και που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων».

Στην απάντηση του υπουργού Μεταφορών αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Η διαδικασία ελέγχου που διεξάγεται σε μη εγγεγραμμένα οχήματα τα οποία εισέρχονται από τις περιοχές στις οποίες η Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, προς τις περιοχές που ασκεί έλεγχο, περιλαμβάνει:

α. Οπτικό έλεγχο του οχήματος από Τεχνικό και Βοηθό Τεχνικό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, για σκοπούς οδικής ασφάλειας (ελαστικά, εμφανή σημεία ακαταλληλότητας κλπ.). Εφόσον το όχημα πληροί τα εν λόγω κριτήρια, εκδίδεται προσωρινή ετήσια άδεια κυκλοφορίας για το όχημα, με βάση τον αριθμό πλαισίου του οχήματος. Παράλληλα, και πριν εκδοθεί η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, ελέγχεται κατά πόσο ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι κύπριος ή ευρωπαίος πολίτης.

β. Έλεγχο του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας του οχήματος, που εκδίδεται από Ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου. Στην περίπτωση που το όχημα είναι λεωφορείο ή φορτηγό, το Πιστοποιητικό Καταλληλότητας εκδίδεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Στην περίπτωση που το όχημα είναι φορτηγό, χρειάζεται επιπρόσθετα Προσωρινή Άδεια Οδικής Χρήσης Φορτηγού, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, εκ μέρους της Αρχής Αδειών ή Προσωρινή Άδεια Οδικής Χρήσης Λεωφορείου, που εκδίδεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.»

Πέραν των πιο πάνω και ειδικά για θέματα ασφάλειας στους δρόμους, αξίζει να σημειωθεί, πως πολλοί αλλοδαποί αγοράζουν οχήματα από Κύπριους οδηγούς, οι οποίοι πολλές φορές θέλουν να τα ξεφορτωθούν επειδή «έφαγαν τα ψωμιά τους» και τα πουλούν σε αλλοδαπούς. Μάλιστα, κάποια από αυτά μετά την πώληση τους δεν οδηγούνται καν για ΜΟΤ.