Διαστάσεις προσλαμβάνει η χρήση των ελευθέρων περιοχών ως ενδιάμεσου σταθμού για μεταφορά τουριστών στα κατεχόμενα, αφού τουλάχιστον μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλά από τα πακέτα διακοπών στις ελεύθερες περιοχές περιλαμβάνονται και οι μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Πάντως, οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται να το απολαμβάνουν, κάτι το οποίο προκύπτει και από σχετικά σχόλια σε φωτογραφία η οποία παρουσιάζει λεωφορείο της εταιρείας KAPNOS AIRPORT SHUTTLE έξω από τα γραφεία των λεγόμενων τουρκοκυπριακών αερογραμμών.

Σημειώνεται ότι αρχικά θεωρήθηκε πως το λεωφορείο ήταν σταθμευμένο έξω από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, κάτι το οποίο δημιούργησε ακόμη πιο αρνητικούς συνειρμούς. Τελικά, από ενημέρωση που είχαμε από την εταιρεία, φαίνεται ότι το λεωφορείο δεν «συνελήφθη» να σταθμεύει έξω από το παράνομο αεροδρόμιο.

Τι γυρεύει, όμως, ένα λεωφορείο της εταιρείας KAPNOS AIRPORT SHUTTLE στα κατεχόμενα; Εκπρόσωπος της εταιρείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» διαβεβαίωσε ότι, ως εταιρεία KAPNOS, δεν εκτελεί δρομολόγια στα κατεχόμενα ούτε και μεταφέρει τουρίστες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι σχεδόν όλοι οι τουριστικοί πράκτορες εντάσσουν στα τουριστικά πακέτα τους και τα κατεχόμενα. Ωστόσο, επειδή πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν δικά τους λεωφορεία, νοικιάζουν από εταιρείες λεωφορείων τα οχήματα «πακέτο» με τον οδηγό και τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ίδιος εκπρόσωπος της εταιρείας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη λύση είναι η πλέον ανώδυνη, δεδομένου ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μονοήμερη εκδρομή και επιστροφή των τουριστών στη βάση τους που μπορεί να είναι  οποιαδήποτε τουριστική περιοχή των ελευθέρων περιοχών. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την εταιρεία, αν δεν υπήρχε μονοήμερη εκδρομή, οι τουρίστες πιθανώς να διανυκτέρευαν στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια, σε αρκετές τουριστικούς προορισμούς των ελευθέρων περιοχών, τουριστικά γραφεία διαφημίζουν εκδρομές στα κατεχόμενα και μάλιστα προπαγανδίζουν ότι το φαγητό ή και το ψώνισμα είναι φθηνό.

Πέραν των τουριστών που οδηγούνται τα κατεχόμενα με λεωφορεία, υπάρχουν και αρκετοί τουρίστες οι οποίοι περνάνε στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, χωρίς να ψωνίζουν ούτε ένα βελόνι από τα καταστήματα στη Λαϊκή Γειτονία ή και από άλλα καταστήματα τα οποία συναντάνε καθοδόν.

Τρώνε στην κατεχόμενη Λευκωσία, ψωνίζουν και όταν ξεναγηθούν, επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές, όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία και επιστρέφουν στη βάση τους.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το θέμα είναι γνωστό και στο υφυπουργείο Τουρισμού.