Εδώ και ένα χρόνο το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε τη λήψη μέτρων από τον Δήμο Αγίας Νάπας για τις παράνομες δραστηριότητες σε υποστατικό, με την ονομασία The Cupule, που λειτουργεί ως χώρος δεξιώσεων στο Κάβο Γκρέκο. Πρόκειται για κατοικία, η οποία είχε κατασκευαστεί πριν η περιοχή ενταθεί σε προστατευόμενη περιοχή και έχει αλλάξει χρήση χωρίς σχετικές άδειες. Με αφορμή την ανέγερση παράνομης μονής από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου σε τεμάχιο γης εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κάβο Γκρέκο, ανακινήθηκε το θέμα του χώρου δεξιώσεων.

Σε κοντινή απόσταση από τα όρια του τεμαχίου εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας για την ανέγερση της μονής, βρίσκεται άλλο τεμάχιο, το οποίο επίσης βρίσκεται σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας Δα1, το οποίο όμως δεν εμπίπτει, αλλά εφάπτεται με τα όρια των προστατευόμενων περιοχών ΕΖΔ και ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο, καθώς και το Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο.

Στο εν λόγω τεμάχιο εντοπίζονται δύο κατοικίες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί πολύ πριν από τον καθορισμό της προστατευόμενης περιοχής και κατέχουν πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής. Μια εκ των δύο κατοικιών έχει μετατραπεί σε χώρο δεξιώσεων με την ονομασία «The Cupule», χωρίς την εξασφάλιση οποιασδήποτε άδειας, πέραν από την έκδοση από τον Δήμο Αγίας Νάπας άδειας για τον περιορισμένο σκοπό της τέλεσης γάμου.

Μετά από καταγγελία που έφτασε στο Τμήμα Περιβάλλοντος στις 7/4/2023 για οχληρία, έγινε παραπομπή προς την αρμόδια αρχή για τα θέματα οχληρίας και παράνομης λειτουργίας κέντρου δεξιώσεων, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας. Για το συγκεκριμένο θέμα, ενημερώθηκε με σχετική επιστολή και η Επίτροπος Περιβάλλοντος και είναι ενήμεροι, τόσο το Τμήμα Δασών και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, όσο και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου.

Για το θέμα έγιναν καταγγελίες στην τέως Επίτροπο Περιβάλλοντος και νυν Υπουργό Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Σε επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος προς την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 7/12/2023, γίνεται αναφορά για τις ενέργειες που είχαν γίνει από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Περαιτέρω, αναφερόταν πως λόγω της εγγύτητας με την προστατευόμενη περιοχή, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει οποιαδήποτε επίπτωση στα προστατευτέα αντικείμενα (είδη και ενδιαιτήματα χαρακτηρισμού) της περιοχής και αν προκύπτει οποιαδήποτε άλλη παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του χώρου δεξιώσεων έγιναν στις 21/4/2017 από τον τέως Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο.