Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, υπέβαλε το Υπουργείο Υγείας το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία στην Κύπρο του θεσμού του Συνήγορου του Ασθενή. Αυτό αποκάλυψε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

Το προηγούμενο διάστημα, όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν όλα όσα είχαν τεθεί στη διαβούλευση τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια και κατέληξαν στο τελικό κείμενο το οποίο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Μιχάλης Δαμιανός, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει, πριν από δύο χρόνια, το Υπουργείο Υγείας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οργανωμένων ασθενών, οι οποίοι έκαναν τότε, λόγο για «ξεδόντιασμα» του θεσμού του Συνήγορου του Ασθενή.

Στη διάσκεψη ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που προνοεί για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Όπως είπε, έγινε επαναδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επί του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023 και στη συνέχεια αποσύρθηκε και «αναμένεται επανακατάθεση του τον ερχόμενο Ιούνιο».

Για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών κλινικών, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «βρίσκεται στο στάδιο επαναδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την υποβολή του για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία». Αναμένεται επανακατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του 2024.

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο έχει υποβληθεί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το επάγγελμα του διασώστη (πλήρωμα ασθενοφόρων). Η κατάθεση του στη Βουλή αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παράλληλα, εντός του 2024 αναμένεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή, τα νομοσχέδια, που επίσης εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν: τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, τα κλινικά εργαστήρια, τη λειτουργία των ιατρείων και οδοντιατρείων, τα νοσηλευτήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ασθενοφόρων και την ίδρυση αρμόδιας Αρχής, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προγραμματίζεται η κατάθεση του στη Βουλή εντός του έτους. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Υπουργός Υγείας είχε αναφέρει σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό μελέτη από την Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 είχαν προκύψει για το συγκεκριμένο ζήτημα έντονες διαφωνίες μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.