Τρύπες έξι χρόνων στην Υγεία προσπαθεί να κλείσει το αρμόδιο Υπουργείο με την Κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση του Τομέα.

Από την εξίσωση των συγκρούσεων όμως δεν πρέπει να εξαιρείται ούτε και η ίδια η Κυβέρνηση, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και στο παρελθόν, κάποια από τα ζητήματα που αυτή τη στιγμή προωθούνται είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ αρμόδιων Υπουργείων και Υπουργών. Τρανταχτό παράδειγμα το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία των ασθενοφόρων, το οποίο, εκκρεμεί στην ουσία ενώπιον του Υπουργικού από το καλοκαίρι του 2023.

Τα νομοσχέδια που αφορούν τον Συνήγορο του Ασθενή, τις υπηρεσίες αποκατάστασης και τις πανεπιστημιακές κλινικές έχουν πάρει σειρά και το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο αφού και για τα τρία συγκεκριμένα ζητήματα στο παρελθόν είχαν καταγραφεί έντονες διαφωνίες και δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο με στόχο να κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση εντός Μαΐου. Το προηγούμενο διάστημα, όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν όλα όσα είχαν τεθεί στη διαβούλευση τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια και κατέληξαν στο τελικό κείμενο που προωθείται αυτή τη στιγμή. Το νομοσχέδιο με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε αρκετές φορές περιεχόμενο εξαιτίας ενστάσεων που έφεραν άλλοι κρατικοί θεσμοί. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, φαίνεται ότι τόσο ο Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένοι να το προωθήσουν ανεξαρτήτως ενστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, που δόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που προβλέπει για την λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο. Όπως είπε ο Μιχάλης Δαμιανός έγινε επαναδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επί του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023 και στη συνέχεια αποσύρθηκε και «αναμένεται επανακατάθεση του τον ερχόμενο Ιούνιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Υγείας και επηρεαζόμενοι έχουν καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή οδό και αυτή τη στιγμή τα όσα έχουν συμφωνηθεί τυγχάνουν επεξεργασίας από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 το υπουργείο Υγείας βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της αποκατάστασης είχαν διαφωνήσει έντονα (η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους) με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που είχε τότε ετοιμαστεί.

Για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και πανεπιστημιακών κλινικών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «βρίσκεται στο στάδιο επαναδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την υποβολή του για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία». Αναμένεται επανακατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του 2024.  Ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα από όλους τους εμπλεκόμενους γραπτώς τις θέσεις τους προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στην ετοιμασία του νομοσχεδίου. Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Υπουργός για την κατάθεση σχολίων λήγει στις 30 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που προβλέπει για την λειτουργία των ασθενοφόρων, ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση πριν το τέλος του 2024. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» μετά τη διαφωνία που είχε προκύψει πριν από ένα χρόνο μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας επί του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πήρε πάνω του προκειμένου να σταματήσει η ενδοκυβερνητική διαφορά. Εξελίξεις, όπως πληροφορούμαστε πρέπει να αναμένονται σύντομα αφού εδώ και μερικές εβδομάδες ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει στα χέρια του συγκεκριμένη πρόταση την οποία μελετά ενώ ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει το Προεδρικό για τις δικές του προθέσεις αλλά και την βούληση του να προωθηθεί η δημιουργία αρμόδιας αρχής.

Χορηγίες και κίνητρα για διαπίστευση και εξοπλισμούς στα νοσοκομεία

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα αρχίσει η καταβολή των κρατικών χορηγιών στα νοσηλευτήρια της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία επιθυμούν να προχωρήσουν ή έχουν ήδη προωθήσει τις διαδικασίες, για τη διαπίστευσή τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «έχει εγκριθεί σχέδιο παροχής κυβερνητικών χορηγιών σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια με σκοπό τη Διαπίστευση».

Το σχέδιο, όπως είπε ο κ. Δαμιανός, «προβλέπει για την παροχή κινήτρων υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω της εφαρμογής προτύπων και της διαπίστευσης τους από αρμόδιους φορείς». Το συνολικό κόστος του σχεδίου, που καλύπτεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται στα €2,5 εκατ.

Παράλληλα, είπε ο Μιχάλης Δαμιανός, «εγκρίθηκε το σχέδιο επιδότησης νοσηλευτηρίων για αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού». Μέσω του σχεδίου «επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέχρι στιγμής, «έχουν υποβληθεί 44 αιτήσεις από 24 νοσηλευτήρια και έχουν ήδη συναφθεί 32 συμφωνίες για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 20 νοσοκομεία».

Ο κ. Δαμιανός, αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κυβέρνησης για καταβολή κρατικής χορηγίας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ένα ακόμα χρόνο. Προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε, «ετοιμάστηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με τον ΟΚΥπΥ, σχέδιο δράσης από τον ΟΚΥπΥ καθώς και τροποποιητικό νομοσχέδιο τα οποία διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή για ψήφιση άμεσα». Η τροποποίηση της νομοθεσίας κρίνεται απαραίτητη αφού αυτή τη στιγμή προβλέπεται καταβολή κρατικής χορηγίας στον ΟΚΥπΥ μέχρι το τέλος Μαΐου 2024.

Σειρά νομοσχεδίων πάνε στην Βουλή

Ο Μιχάλης Δαμιανός, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναφέρθηκε σε σειρά άλλων νομοσχεδίων τα οποία επίσης εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Όπως είπε, εντός του 2024 αναμένεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή, τα νομοσχέδια που αφορούν: τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, τα κλινικά εργαστήρια, τη λειτουργία των ιατρείων και οδοντιατρείων, τα νοσηλευτήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο έχει υποβληθεί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το επάγγελμα του διασώστη (πλήρωμα ασθενοφόρων). Η κατάθεση του στη Βουλή αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για τα πιθανά μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας του που στόχο έχει την προαγωγή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».