Αργός είναι ο ρυθμός της ψηφιακής μετάβασης σε ότι αφορά στην δυνατότητα να υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτημα για την κρατική φοιτητική μέριμνα, καθώς από τον Απρίλιο του 2020 που έθεσε ζήτημα το υπουργείο Παιδείας θα μετατραπεί σε πράξη τον Μάρτιο του 2025. Αυτό προκύπτει από ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Κάρουλλα προς τον υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέχρι και τις 31/12/2022 είχε την ευθύνη παροχής της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, είχε υποβάλει τον Απρίλιο του 2020 στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, αίτημα για δημιουργία προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του (στις 10/4/2023), ζήτησε από τον γενικό διευθυντή του υφυπουργείου Καινοτομίας όπως το θέμα της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης παροχής της κρατικής φοιτητικής μέριμνας υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στις 12/3/2024 ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ηλεκτρονικής υπηρεσίας για παροχή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας σύμφωνα με τα πρότυπα του DSF δυνατόν να είναι το 1/4 του 2025, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τον Μάρτιο του 2025 για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025.

«Το θέμα της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για παροχή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων, καθώς με την εφαρμογή της θα μειωθεί τόσο η χρονοβόρα γραφειακή διαδικασία καταχώρησης των αιτήσεων όσο και ο χρόνος εξέτασής τους. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται πιο πάνω», αναφέρει το Υπουργείο.