Στην κάλπη της 2ας Μαΐου για τις τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στη μάχη για τη δημαρχία του Λονδίνου οι εκλογείς θα δουν στο ψηφοδέλτιο και το όνομα του Ανδρέα Μίχλη.

Ο 39χρονος Βρετανοκύπριος ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στο βόρειο Λονδίνο, με καταγωγή από το Ακάκι, κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος κόντρα στον νυν δήμαρχο και υποψήφιο των Εργατικών Σαντίκ Καν, την υποψήφια των Συντηρητικών Σούζαν Χολ και ακόμα δέκα ανθυποψηφιούς του.

«Αναμφίβολα νιώθω ότι εκπροσωπώ περισσότερο από όλους τους υποψηφίους τους πολίτες του Λονδίνου. Η ανταπόκριση που λαμβάνω είναι θαυμάσια. Είναι όλοι τόσο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και το σύστημα των μεγάλων κομμάτων. Θέλουν κάτι νέο, υπάρχει διάθεση για κάτι διαφορετικό και όλο και περισσότεροι με βλέπουν ως αυτό το διαφορετικό», δήλωσε ο κ. Μίχλη στο ΚΥΠΕ από το λεωφορείο της προεκλογικής του εκστρατείας, που τον έχει φέρει σε κάθε γωνιά της βρετανικής μεγαλούπολης.

«Η απόφαση (να κατέλθω υποψήφιος) ελήφθη μέσα από ένα μίγμα πραγμάτων. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που κυβερνάται η χώρα και ιδιαίτερα το Λονδίνο. Ενεπλάκην σε μια μακρά μάχη με την Κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Μητροπολτιικη Αστυνομία όταν αντιτάχθηκα, μέσω του γυμναστηρίου μου, στη διαταγή να κλείσουν οι επιχειρήσεις στο lockdown (για την πανδημία). Αποφάσισα να μην το κλείσω, αντιτάχθηκα στην Κυβέρνηση, υπέστην νομική δίωξη και εν τέλει κέρδισα όλες τις νομικές μάχες εναντίον τους», εξήγησε ως προς το πώς ενεργοποιήθηκε στον δημόσιο βίο και εν τέλει βρέθηκε να διεκδικεί σήμερα τη δημαρχία.

Η βασική έμφαση του προγράμματός του δίνεται στην καλύτερη αστυνόμευση και στην πάταξη του εγκλήματος, ιδίως των εγκληματικών επιθέσεων με μαχαίρι μεταξύ νέων και εφήβων. «Θέλω να τερματίσω τα εγκλήματα με μαχαίρι. Είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχει καταρτίσει σχέδιο για αυτό. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους απλά αγνοούν το πρόβλημα», σημειώνει.

Το επιχειρησιακό σχέδιο Brennan που προτείνει ο Ανδρέας Μίχλη προβλέπει μεταξύ άλλων καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών και πίεση στην Κυβέρνηση για αυστηρότερες ποινές για την κατοχή μαχαιριού.

Ο κ. Μίχλη πρόσθεσε πως μία άλλη βασική παράμετρος του προγράμματός του είναι η βελτίωση της υγείας των Λονδρέζων, θέμα που τον απασχολεί ιδιαιτέρως ως άνθρωπο της γυμναστικής και ιδιοκτήτη γυμναστηρίου. «Θέλω να υιοθετήσω μία πιο προληπτική πολιτική ως προς την προστασία της υγείας των πολιτών», είπε. Μεταξύ άλλων προτείνει χρηματοδοτούμενη συνδρομή πολιτών σε γυμναστήρια, προγράμματα διατροφής διαθέσιμα από τον δήμο για όλους, απαγόρευση διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων και συνηθειών

Επίσης, σημείωσε πως θέλει να καταργήσει τις πολλαπλές χρεώσεις που έχουν επιβληθεί στους οδηγούς οχημάτων στο Λονδίνο (π.χ. ο περιβαλλοντικός φόρος ULEZ και η χρέωση για είσοδο στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο).

Ο κ. Μίχλη θέλει επίσης νέο πλαίσιο για την οικιστική ανάπτυξη με ενθάρρυνση κτισμάτων υψηλής πυκνότητας και αισθητικής, κατάργηση των στόχων για μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και περισσότερες δενδροφυτεύσεις και δημιουργία νέων μεγάλων πάρκων και φυσικών χώρων.

Διαβεβαίωσε δε πως το πρόγραμμά του είναι πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο.

Αν και θεωρεί ότι η εκστρατεία του έχει αγγίξει τους πολίτες, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως είπε, είναι «η μηχανή προπαγάνδας» και «το πλύσιμο εγκεφάλων» από τα μεγάλα κόμματα και ο αποκλεισμός από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία.

Στο ερώτημα αν έχει φιλοδοξίες για κάτι περαιτέρω στη βρετανική πολιτική, ανεξάρτητα από την έκβαση των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης εβδομάδας απάντησε: «Ποτέ δεν ήθελα αλήθεια να μπω στην πολιτική, πριν από αυτό ποτέ δεν ήμουν πολιτικός, ήμουν ένας απλός τύπος, οικογενειάρχης, επιχειρηματίας. Και ο μόνος λόγος που μπήκα σε όλο αυτό είναι επειδή νομίζω ότι χρειαζόμαστε λιγότερους πολιτικούς και περισσότερους συνηθισμένους ανθρώπους. Αρέσκομαι να το αποκαλώ η ‘άνοδος των ανεξάρτητων’. Ό,τι και να συμβεί ελπίζω κι άλλοι να κάνουν ό,τι κάνω εγώ, ως ανεξάρτητοι».

Την ίδια πηγή «έμπνευσης» πιστεύει ότι θα αποτελέσει και για άλλους Κύπριους της Βρετανίας, ιδιαίτερα τους νεαρότερους, ώστε να ασχοληθούν με τη βρετανική πολιτική και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την Κύπρο.

Ο κ. Μίχλη φέρει το όνομα του παππού του, Ανδρέα Χριστοφή Μίχλη, ο οποίος πήγε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1950. Αφού άρχισε να εργάζεται ως σεφ εγκαταστάθηκε στο Χάρινγκεϊ του βορείου Λονδίνου, δηλαδή στην καρδιά της κυπριακής παροικίας. Εκεί ο παππούς Ανδρέας έστησε ένα διάσημο οπωροπωλείο που εξυπηρετούσε όλη την κοινότητα και όλο το βόρειο Λονδίνο.

Κλείνοντας τη συνέντευξη προς το ΚΥΠΕ ο εγγονός Ανδρέας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τους Κύπριους κατοίκους του Λονδίνου που έχουν δικαίωμα ψήφου: «Η οικογένειά μου υπηρέτησε την κοινότητα μας επί γενιές. Ο παππούς μου πέρασε όλη του τη ζωή εξυπηρετώντας την κυπριακή κοινότητα και όλο το Λονδίνο και αυτό είναι κάτι που πραγματικά θέλω να κάνω κι εγώ, για όλο το Λονδίνο και προφανώς και για την κυπριακή παροικία», ανέφερε.