Με νέα ανακοίνωση επανέρχονται οι δικηγόροι των δύο μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, μέσω της οποία ζητούν από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, «να αποσαφηνίσει, εάν αναγνωρίζει ή εάν δεν αναγνωρίζει τις τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις, που εξέδωσε την 5η Μαρτίου 2024 εις βάρος τεσσάρων μελών της Μονής».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σήμερα υποβάλλαμε προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα αίτημα, όπως μας αποσαφηνίσει, εάν αναγνωρίζει ή εάν δεν αναγνωρίζει τις τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις, που εξέδωσε την 5η Μαρτίου 2024 εις βάρος τεσσάρων μελών της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, δηλαδή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Ττόουλου, του Οσιοτάτου Ιερομονάχου Αββακούμ Χριστοφή και του Οσιοτάτου Μοναχού Τιμοθέου Φλουρέντζου.

Η απάντηση του επί του ανωτέρω αιτήματος είναι κρίσιμη και καθοριστική, καθόσον. α) η αναγνώριση των αποφάσεων οδηγεί σε αναγνώριση του δεδικασμένου και στην αυτονόητη οριστική παύση κάθε περαιτέρω διαδικασίας εναντίον των εντολέων μας.

β) η μη αναγνώριση τους συνεπάγεται την ανυπαρξία τους και την αυτονόητη ακυρότητα και ανυπαρξία των ποινών, που επιβλήθηκαν στους εντολείς μας (τρίμηνη αργία, μη καταβολή αποδοχών, παύση από τα καθήκοντα τους και βίαιη απομάκρυνση από την Μονή τους), τι οποίες όμως αυτοί από τις 5 Μαρτίου αδιαμαρτύρητα υπομένουν, διατηρώντας σε εκκρεμότητα όλους τους λόγους ακυρότητας της διαδικασίας μέχρι σήμερα.

Θα θέλαμε, λοιπόν, ενόψει της αρξαμένης Μεγάλης Εβδομάδος και της πορείας του Κυρίου μας προς το εκούσιον Πάθος, να απευθύνουμε έκκληση εκ μέρους των εντολέων / πελατών μας προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, να αποφασίσει πατρικώς και θυσιαστικώς το συντομότερο δυνατόν να άρει το αδιέξοδο, που προκάλεσε η εκ μέρους του κίνηση της συγκεκριμένης – αλλά εσφαλμένης – διαδικασίας. Μάλιστα διαδικασία, η οποία μπορεί μεν να κρίθηκε από τον ίδιο ως η ιδανικότερη, βάσει προσωπικών του εκτιμήσεων ή συμβουλών τρίτων προσώπων, στηρίζεται όμως σε παράνομες πράξεις και σε πολλαπλές και εκτεταμένες παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, του οποίου η πιστή εφαρμογή είναι “Συνταγματική υποχρέωση”, απορρέουσα από το άρθρο 110 παράγραφος 1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχόμαστε, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής με οδηγό το πνεύμα των Αγίων αυτών ημερών, να λάβει τη σωστή απόφαση.

Εμείς είμαστε στην διάθεση της Εκκλησίας της Κύπρου”