Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφισή της, ακόμη να εφαρμοστεί η νομοθεσία που επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι η νομοθεσία πάει για τροποποίηση πριν καν εφαρμοστεί, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και για την απόκτηση των απαραίτητων μηχανημάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η νομοθεσία που αναφέρεται ως «Ο περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Νόμος του 1996 (92(I)/1996)», δεν έχει εφαρμοστεί, κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων που αφορούσαν τους παρόχους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή το 2020, κάθε παροχέας διατηρεί κατάλληλη υποδομή και/ή λογισμικό για επισύνδεση και παρέχει άμεσα τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας και/ή τον Διοικητή της ΚΥΠ στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων και των εξουσιών τους που απορρέουν από την έκδοση δικαστικού εντάλματος σύμφωνα με το άρθρο 8.

Επίσης, κάθε παροχέας και οι εργαζόμενοι σε αυτόν λαμβάνουν όλα τα δέοντα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, για να διασφαλίσουν την τήρηση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους που απορρέουν από τις διατάξεις του εδαφίου (1), και την εμπιστευτικότητα οποιασδήποτε πληροφορίας περιέρχεται εις γνώση τους συνεπεία της άσκησης των καθηκόντων τους.

Έως τώρα υπήρχαν συζητήσεις με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για διάφορα καίρια ζητήματα, όπως τους χώρους αποθήκευσης των δεδομένων που θα προέκυπταν από τις καταγραφές τηλεφωνικών κλήσεων, τον χρόνο αποθήκευσης και άλλα τεχνικής φύσεως θέματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Τώρα, έχει βρεθεί η λύση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος που εκτιμάται ότι θα βάλει τις Αρχές επιβολής του νόμου, ένα βήμα μπροστά από τους παράνομους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να παρακολουθείται κάποιο τηλέφωνο, χρειάζεται πρώτα αίτημα από τον Αρχηγό Αστυνομίας ή τον διοικητή της ΚΥΠ προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος υποβάλλει μονομερή αίτηση στο Δικαστήριο για έκδοση σχετικού δικαστικού εντάλματος.

Η παρακολούθηση τηλεφώνων κρίθηκε αναγκαία για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει επίσης το διορισμό τριμελούς Επιτροπής η οποία διασφαλίζει το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας, δηλαδή, θα ελέγχουν αυτούς που θα παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.