Ο Έφορος Εταιρειών και Δικηγορικός Σύλλογος διερευνούν αξιοπερίεργες αλλαγές σε κυπριακή εταιρεία που συνδέεται με Intellexa και Predator.

Στο κάδρο και οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα του Ομίλου Intellexa
Κατάθεση εγγράφων μετά από 39 μήνες και τοποθέτηση αξιωματούχου εν αγνοία του.

Οι τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την υπόθεση με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, τον ευρέως γνωστό όμιλο Intellexa που το προωθεί και οι αξιοπερίεργες διαφοροποιήσεις σε εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών επιχειρηματική οντότητα, απασχολούν ήδη αρμόδια σώματα στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η υπόθεση να προωθηθεί υπό τη μορφή καταγγελίας στην Αστυνομία για διερεύνηση. Τα πιο πάνω προκύπτουν από επίσημη πληροφόρηση που έλαβε ο «Φ» από το τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, αλλά και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Ήδη το αρμόδιο τμήμα της Δημοκρατίας και το επίσημο σώμα των δικηγόρων στην Κύπρο, αντίστοιχα, διενεργούν έρευνα με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει οποιοδήποτε θέμα παρατυπιών/παρανομιών σε σχέση με αδειοδοτημένους στην Κύπρο παρόχους διοικητικών υπηρεσιών.

Κι αυτό γιατί, έγγραφα που κατατέθηκαν στην κυπριακή εταιρεία Santinomo, διασυνδεδεμένη με τον Όμιλο Intellexa και το Predator, λίγο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του εν λόγω Ομίλου, εγείρουν ζητήματα νομιμότητας. Προσφάτως και λίγο μετά τα εν λόγω αμερικανικά περιοριστικά μέτρα, κατατέθηκαν στην εν λόγω κυπριακή εταιρεία προχρονολογημένα έγγραφα, που παρουσιάζουν αλλαγές στη διοικητική της δομή, οι οποίες έγιναν προ 39 μηνών. Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της ίδιας επιχειρηματικής οντότητας, δηλώνει άγνοια για την τοποθέτησή του ονόματός του στο διοικητικό της συμβούλιο. Αυτά ακριβώς είναι και τα δύο σημεία που καθιστούν τη διερεύνηση της υπόθεσης επιβεβλημένη.

Γεγονότα και ιστορικό

Τα γεγονότα που ήρθαν στην επιφάνεια την περασμένη Τετάρτη από το Inside Story και την εφημερίδα «Πολίτης», αφορούν αλλαγές που έγιναν στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Ltd, η οποία έχει διασυνδεθεί με τα συμφέροντα της Intellexa. Ο εν λόγω όμιλος εταιρειών, στην γκάμα των προϊόντων του οποίου φιγουράρει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, ιδρύθηκε από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν. Ο τελευταίος είχε κύκλο δραστηριοτήτων στην Κύπρο, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση με το μαύρο βαν.

Αργότερα η Intellexa μετέφερε δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ο Όμιλος απασχόλησε έντονα ελλαδικά ΜΜΕ το καλοκαίρι του 2022, καθώς μέχρι τότε είχε γίνει γνωστό πως μέσω του λογισμικού Predator, έγιναν επιθέσεις επιμόλυνσης με λογισμικό στις τηλεφωνικές συσκευές του Ελλαδίτη δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στην περίπτωση του πρώτου, μάλιστα, διαπιστώθηκε κι επιστημονικά ότι η τηλεφωνική του συσκευή παρακολουθείτο με το συγκεκριμένο spyware (άνοιξη του 2022).

Ο Όμιλος Intellexa επανήλθε για τα καλά στο προσκήνιο στις 5 του τρέχοντος μήνα, μετά τις νέες κυρώσεις της υπηρεσίας του Υπουργείου των ΗΠΑ, OFAC, σε βάρος φυσικών προσώπων και εταιρειών που έχουν διασυνδεθεί μαζί του. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν περιορισμοί στον ιδρυτή Ταλ Ντίλιαν, την φερόμενη σύντροφό και στενή του συνεργάτιδα Σάρα Αλεξάντρα Χάμου, καθώς και στις εταιρείες συμφερόντων του πρώτου, Cytrox AD (εδρεύει στα Σκόπια), CYTROX HOLDINGS ZARTKORUEN MUKODO RESZVENYTARSASAG (Ουγγαρία), INTELLEXA LIMITED (Ιρλανδία), INTELLEXA S.A. (Ελλάδα) και THALESTRIS LIMITED (Ιρλανδία).

Santinomo και Μπίτζιος

Το αξιοπερίεργο στην προκειμένη υπόθεση έχει να κάνει με τον ρόλο της κυπριακής Santinomo Ltd, η οποία κατέχει το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ, που με τη σειρά της συμπεριλαμβάνεται στις «μαύρες λίστες» των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών των ΗΠΑ. Κεντρικό ρόλο στη Santinomo παρουσιάζεται να έχει ο Ελλαδίτης επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Το όνομά του απασχόλησε κυρίως ελλαδικά ΜΜΕ στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου με το Predator, ενώ πλέον παρουσιάζεται να συμμετέχει στην Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΚΑΕ) Παναθηναϊκός.

Οι δημοσιογράφοι του Inside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου και Τάσος Τέλλογλου, στο προχθεσινό τους αποκαλυπτικό δημοσίευμα σημειώνουν για την Santinomo και τον κ. Μπίτζιο: «Δύο ημέρες μετά τις τελευταίες κυρώσεις, στις 7 Μαρτίου 2024, η Santinomo Limited αναρτά στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου ακόμη δύο ετεροχρονισμένα έγγραφα, που αφορούν και πάλι τον μακρινό Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, που αναρτήθηκαν πριν λίγες ημέρες, ο Αντρέα Γκαμπάτσι δεν έμεινε διευθυντής και γραμματέας της Santinomo Limited ούτε για μία ημέρα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, υποτίθεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2020, ο Φέλιξ Μπίτζιος και η Finsol Enterprises παραιτήθηκαν από τη θέση του διευθυντή και του γραμματέα αντίστοιχα, για να αναλάβει ο συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν και της Σάρας Αλεξάνδρας Χάμου, Αντρέα Γκαμπάτσι, μιας που –σύμφωνα πάλι με ετεροχρονισμένο έγγραφο– ο Φέλιξ Μπίτζιος είχε πουλήσει μια ημέρα πριν τις μετοχές του στην ιρλανδική Thalestris.

Τελικά στις 7 Μαρτίου 2024 η Santinomo Limited ενημερώνει τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου με καθυστέρηση 39 μηνών, ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2020 ο Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε εκ νέου τη διεύθυνση της εταιρείας, διαδεχόμενος τον Αντρέα Γκαμπάτσι και η Finsol Enterprises επέστρεψε στη θέση του γραμματέα της εταιρείας».

Στο ρεπορτάζ των Ελλαδιτών συναδέλφων δίδονται λεπτομέρειες και για τον ρόλο της Finsol Enterprises που παρουσιάζεται ως γραμματέας της Santinomo: «Διευθυντής της Finsol Enterprises είναι ο Έλληνας λογιστής Ηλίας Κυριακίδης και λειτουργός συμμόρφωσης (καθώς πρόκειται για εταιρεία αδειοδοτημένη από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο) είναι ο Έλληνας δικηγόρος Κωνσταντίνος Κουκούτσης»

Η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν ο Αντρέα Γκαμπάτσι απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Inside Story: «(…)απευθύναμε αναλυτικά γραπτά ερωτήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή στον Φέλιξ Μπίτζιο, τη Finsol Enterprises, τον διευθυντή της λογιστή Ηλία Κυριακίδη και τον λειτουργό συμμόρφωσης, δικηγόρο Κωνσταντίνο Κουκούτση, αλλά και στην άλλη άκρη της συναλλαγής, δηλαδή στον Αντρέα Γκαμπάτσι, που ελέγχει το 51,41% των δικαιωμάτων της ιρλανδικής Thalestris Limited και λειτουργεί ως trustee για άλλα πρόσωπα που κατέχουν το υπόλοιπο 48,59% των δικαιωμάτων ψήφου.

Ο μόνος που έχει απαντήσει μέχρι στιγμής είναι ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Αντρέα Γκαμπάτσι. Οι απαντήσεις που λάβαμε ανοίγουν νέο κεφάλαιο στο ρεπορτάζ και πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε ελέγχους από τις εποπτικές (και όχι μόνο) Αρχές της Κύπρου: Αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών και τα έγγραφα που μου στείλατε, μπορώ μετά βεβαιότητας να δηλώσω ότι δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε αυτή τη μεταβίβαση (της Santinomo Limited) ούτε γνωρίζω οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που κατείχε η Santinomo Limited στην Intellexa AE, προς την Thalestris Limited. Επιπλέον δεν έχω υπάρξει ποτέ μέτοχος ούτε έχω αναλάβει ποτέ ενεργό ή/και παθητικό ρόλο στην Santinomo Limited. Τέλος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν γνωρίζω ούτε έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Μπίτζιο».

«Θα διερευνηθούν τα ζητήματα με την Santinomo»

Η Έφορος Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά Χρυσοστόμου, μιλώντας χθες στον «Φ» από το Μόναχο όπου βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους, ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει διευθετήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα εγειρόμενα ζητήματα για την Santinomo. Ζητήσαμε ειδικότερα διευκρινίσεις για το θέμα που αφορά την κατάθεση εγγράφων που παρουσιάζουν αλλαγές στη διοικητική δομή κι έχουν κατατεθεί 39 μήνες αργότερα.

Η κ. Μυλωνά-Χρυσοστόμου ανέφερε πως οι εταιρείες αφού πρώτα κάνουν τις εσωτερικές διαδικασίες στη βάση αποφάσεων των αξιωματούχων τους, είναι υποχρεωμένες εντός 14 ημερών να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα. Όταν καταθέσουν τα έγγραφα καθυστερημένα κι εκτός χρονικού πλαισίου, τότε τους επιβάλλεται πρόστιμο καθυστερημένης καταχώρησης (Late Filing Fee). Πρόσθεσε, ωστόσο, πως για να γίνει καταχώρηση μιας αλλαγής από εταιρεία και να την αποδεχθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών ή ο λειτουργός που τη χειρίζεται, θα πρέπει τα κοινοποιηθέντα έγγραφα να μην έρχονται σε σύγκρουση με άλλα έγγραφα του φακέλου της εταιρείας.

Αρμόδιο στέλεχος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), ανέφερε στο «Φ» ότι η υπόθεση εξετάζεται εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τυγχάνει χειρισμού από το Τμήμα Εποπτείας και Συμμόρφωσης του ΠΔΣ. «Υπάρχει εισήγηση προκειμένου η υπόθεση να προωθηθεί στην Αστυνομία Κύπρου, ωστόσο, θα εξεταστεί πρώτα από τα αρμόδια όργανα. Σε κάθε περίπτωση, κρίνουμε την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και εξετάζεται με τον ανάλογο τρόπο» ήταν η τοποθέτηση που έγινε αρμοδίως στην εφημερίδα μας.