Η Αστυνομία Κύπρου μπαίνει στο παιχνίδι σε σχέση την υπόθεση εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας που σχετίζεται με τον όμιλο Intellexa και το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator. Ο λόγος για την επιχειρηματική οντότητα Santinomo.

Όπως πληροφορείται το philenews, από την περασμένη Παρασκευή, η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), κατόπιν εξέτασης πληροφοριών που της διαβιβάστηκαν από επηρεαζόμενο πρόσωπο, αποφάσισε να προωθήσει την υπόθεση για ποινική διερεύνηση στην Αστυνομία Κύπρου και στο αρμόδιο τμήμα της, που είναι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει δεδομένα και φέρεται να είναι άμεσα επηρεαζόμενο από το έργο της Intellexa και τη χρήση του λογισμικού predator, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει ενημερώσει τη ΜΟΚΑΣ εδώ και μέρες για αξιοπερίεργες αλλαγές στον εταιρικό φάκελο της Santinomo που ενδεχομένως να εγείρουν ζητήματα νομιμότητας. Συγκεκριμένα, το εν λόγω άτομο παρουσιάζεται να αποτάθηκε την ΜΟΚΑΣ κάνοντας λόγο για «εικονική και/ή πλαστή μεταβίβαση μετοχών κυπριακών εταιρείας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις 20 Μαρτίου από το Inside Story και την εφημερίδα «Πολίτης», η όλη υπόθεση σχετίζεται με αλλαγές που έγιναν στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Ltd, η οποία έχει διασυνδεθεί με τα συμφέροντα της Intellexa. Ο εν λόγω όμιλος εταιρειών, στην γκάμα των προϊόντων του οποίου φιγουράρει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, ιδρύθηκε από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν. Ο τελευταίος είχε κύκλο δραστηριοτήτων στην Κύπρο, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση με το μαύρο βαν. Η Santinomo παρουσιάζεται να διατηρεί το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ, που με τη σειρά της συμπεριλαμβάνεται στις «μαύρες λίστες» των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών των ΗΠΑ και λειτουργεί υπό τον όμιλο εταιρειών του Ντίλιαν.

Όπως προκύπτει από τα όσα δημοσιεύτηκαν, δυο ημέρες μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ (OFAC) σε εταιρείες του Ομίλου που ίδρυσε ο Ντίλιαν, η Santinomo Limited ενημέρωσε τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου με καθυστέρηση 39 μηνών, ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2020, ο Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε εκ νέου τη διεύθυνση της εταιρείας, διαδεχόμενος τον Αντρέα Γκαμπάτσι και η Finsol Enterprises επέστρεψε στη θέση του γραμματέα της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, ο Γκαμπάτσι φέρεται να δήλωσε στο Inside Story στις αρχές Μαρτίου ότι ουδέποτε ενεπλάκη στη διοικητική δομή της Santinomo. Με άλλα λόγια, τίθενται ζητήματα νομιμότητας με τις αλλαγές στον φάκελο της εταιρείας.

Στην όλη υπόθεση παρουσιάζεται να έχει ανάμειξη και Ελλαδίτης νομικός, ο οποίος εποπτεύεται εμμέσως από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Το επίσημο σώμα των δικηγόρων στην Κύπρο διερευνά την υπόθεση και ενδέχεται να κινήσει εσωτερικές διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, χωρίς να αποκλείεται να ενημερώσει την Αστυνομία σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες περιβάλλεται η υπόθεση.

Έρευνα για τον ρόλο της Santinomo και τις τελευταίες ενέργειες διενεργεί και το τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, σύμφωνα και με δηλώσεις που έκανε στον «Φ» η Έφορος, Ειρήνη Μυλωνά Χρυσοστόμου.