Κλιμακώνονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του ισραηλινού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα των λογισμικών παρακολούθησης, Ταλ Ντίλιαν και των συνδεδεμένων με αυτόν φυσικών και νομικών προσώπων. Κι αυτό σε μια προσπάθεια των αμερικανικών Αρχών να πλήξουν το δίκτυο της Intellexa, που –σύμφωνα με τις θέσεις τους- ενεργεί εναντίον των συμφερόντων της χώρας.

Πριν από λίγο, η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών συμπεριέλαβε σε λίστα κυρώσεων τον σχετιζόμενο με το νησί μας Ντίλιαν, την φερόμενη ως δεύτερη σύζυγό του Σάρα Αλεξάντρα Χάμου, η οποία έχει δηλωμένη διεύθυνση διαμονής στη Λεμεσό, καθώς και εταιρείες οι οποίες ελέγχονται από τον πρώτο.

Οι πέντε επιχειρηματικές οντότητες που προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο του OFAC (Office of Foreign Assets Controls) είναι οι ακόλουθες: CYTROX AD (εδρεύει στα Σκόπια), CYTROX HOLDINGS ZARTKORUEN MUKODO RESZVENYTARSASAG (Ουγγαρία), INTELLEXA LIMITED (Ιρλανδία), INTELLEXA S.A. (Ελλάδα), THALESTRIS LIMITED (Ιρλανδία).

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν οι προαναφερθείσες φυσικές και νομικές οντότητες, η ανακοίνωση της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση: «Όλη η περιουσία και τα συμφέροντα στην κατοχή των ατόμων που περιγράφονται παραπάνω και βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποκλεισμένα και πρέπει να αναφέρονται στον OFAC. Επιπλέον, οποιεσδήποτε εταιρείες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, ατομικά ή συνολικά, σε ποσοστό 50% ή περισσότερο από ένα ή περισσότερα από τα αποκλεισμένα άτομα, είναι επίσης αποκλεισμένες».

Στο σχετικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου Intellexa βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ: «Η διάδοση εμπορικών προγραμμάτων κατασκοπείας αντιπροσωπεύει ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει καταχραστεί από ξένους φορείς για να δυναμώσει τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον στόχευση διαφωνούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα».

Δημοσιεύονται και τοποθετήσεις του αρμόδιου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας, Μπράιαν Νέλσον: «Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα συγκεκριμένο βήμα προόδου στον αποτροπή της κατάχρησης εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πολίτες μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εστιασμένες στη θέσπιση σαφών ασφαλιστικών μέτρων για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, ενώ εξασφαλίζουν επίσης την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο».

Ο Ντίλιαν, η Χάμου και όλες οι εταιρείες είχαν αποτελέσει αντικείμενο δημοσιογραφικών ερευνών με αφορμή την ανάδειξη των υποθέσεων με το μαύρο βαν που είχε ως βάση του την Λάρνακα (Νοέμβριος 2019) και του Predator (καλοκαίρι του 2022).

Στις 18 Ιουλίου του 2023 είχαν τοποθετηθεί τέσσερις εκ των πέντε πιο πάνω εταιρειών σε «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για «κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο («Malicious Cyber Activities»).

Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του αρμόδιου αμερικανικού Υπουργείου, τοποθέτησε σε κατάλογο εμπορικού αποκλεισμού τις εταιρείες Intellexa S.A. (Ελλάδα), Cytrox Holdings Zrt. (Ουγγαρία), Intellexa Limited (Ιρλανδία) και Cytrox AD (Σκόπια).

Οι εταιρείες δεν είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Όμως, όλες θεωρείται ότι σχετίζονται με τον Όμιλο Intellexa, που έχει ως ιδρυτή τον Ταλ Ντίλιαν και συνιδρυτή τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (με δική τους παραδοχή).