Για πέντε χρόνια απέκλεισε η «Επιτροπή Αποκλεισμού» την εταιρεία  «Helector Cyprus Ltd» από προσφορές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, λόγω του ότι στελέχη της παραδέχτηκαν με καταθέσεις τους ότι έδωσαν μίζες στους Σάββα Βέργα Μαληκκίδη καθώς και σε δημοσίους λειτουργούς για την υπόθεση του ΧΥΤΥ Πάφου και Κόσης.

Η υπό τον Γεώργιο Αρέστη Επιτροπή Αποκλεισμού στην απόφαση της αναφέρει και τα εξής: «Καθορίζουμε την πενταετή περίοδο αποκλεισμού από τις 9 Μαρτίου 2016».

Όπως είναι γνωστόν, η κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα παράταση της συμφωνίας με τη Κόση και προνοεί μεταφορά σκουπιδιών από το σκυβαλότοπο Κοτσιάτη στην Κόση.

Αναλυτικά, η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψιν τις παραδοχές στελεχών της Helector  καταγράφει στην απόφαση της:

«Εδώ έχουμε τρεις ημερομηνίες παραδοχής. Αυτής του Κοκότση στις 09/03/2016, αυτής του Κατρή στις 25/03/2016 και αυτής του Γιαννακόπουλου στις 08/05/2017. Η κα Μίτλεττον μας εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να μετρήσουμε την περίοδο των πέντε ετών από την παραδοχή του Baqle του οποίου όμως έχουμε αγνοήσει την παραδοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεγκτική Υπηρεσία: Πρόκληση η σύναψη συμφωνίας με Helector

Πιστεύουμε ότι ασκώντας και εδώ την διακριτική μας ευχέρεια και εφόσον μάλιστα ο νόμος επιτρέπει ώστε η περίοδος αποκλεισμού να τρέχει όχι από την ημερομηνία της απόφασης αποκλεισμού αλλά από τον χρόνο παραδοχής, σαν μια παραχώρηση από τον ίδιο τον Νόμο προς τον οικονομικό φορέα, εφόσον δεν είναι η τιμωρία αλλά η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ο αποφασιστικός παράγοντας, καθορίζουμε την πενταετή περίοδο αποκλεισμού από τις 9 Μαρτίου 2016».

Η Επιτροπή διευκρινίζει, ότι ο αποκλεισμός δεν αφορά τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την ίδια την εταιρεία αλλά από στελέχη της.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης πως από πλευράς Helector δεν αμφισβητούνται οι παραδοχές τεσσάρων προσώπων φερομένων από το Συμβούλιο σαν στελεχών της.

Η Επιτροπή υποδεικνύει επίσης πως με βάση τα όσα εξετάστηκαν δεν πληρούνται οι πλείστες των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να είναι δυνατόν ν’ αποφευχθεί ο οριζόντιος αποκλεισμός.