«Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το εκπαιδευτικό σύστημα μας τον περασμένο αιώνα λεγόταν Παγκύπριο Γυμνάσιο». Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παγκύπριου Γυμνασίου, αποτυπώνοντας τις θέσεις του για την κρίση, την οποία διέρχεται η Εκπαίδευση αλλά και ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως δώσει οδηγίες ώστε το Παγκύπριο Γυμνάσιο επανέλθει στην παλιά του θέση και αποτελέσει φάρο για το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Οι απόφοιτοι του Παγκύπριου Γυμνασίου αναφέρονται στα χαρακτηριστικά που είχε το σχολείο τον περασμένο αιώνα, σημειώνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος της επιτυχίας του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Μοντέλο του Παγκυπρίου Γυμνασίου – Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συγκεκριμένα αναφέρονται στα ακόλουθα:

Ταυτότητα – Υψηλές προσδοκίες: Έθετε ως πρωταρχική προτεραιότητα την ανάπτυξη των ατόμων που να ξέρουν ποιοι είναι και να έχουν υψηλές προσδοκίες.

Πειθαρχία – Ήθος – Ανάπτυξη Αξιών: Το πλαίσιο που έθετε τις βάσεις για διαμόρφωση ανθρώπων που θα γίνονταν χρήσιμοι πολίτες.

Σκοποί και Στόχοι: Έθετε σαφείς κατευθύνσεις και επιδιώξεις που σηματοδοτούσαν τις βάσεις για συστηματική πορεία προς την προετοιμασία για αντιμετώπιση αναγκών της κοινωνίας και του ατόμου.

Σκληρή Δουλειά – Διαρκής ανατροφοδότηση/αξιολόγηση: Στηριζόταν στην αρχή «τα καλά κόποις κτώνται».

Ηγεσία – Διεύθυνση – Οργάνωση: Χαρακτηριζόταν από διευθυντικά στελέχη με ηγετικές φυσιογνωμίες που ενέπνεαν και καθοδηγούσαν. 

Αυτοτέλεια σχολείου – Σχετική αυτοτέλεια στη διαμόρφωση Κανονισμών: Ήταν μία αυτοτελής μονάδα με δυνατότητα να αντιμετωπίσει ζητήματα και δυσκολίες χωρίς μη παραγωγικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Αποτελεσματικοί Δάσκαλοι: Στελεχωνόταν από δασκάλους που είχαν στόχο την ποιοτική μάθηση και ορθή αγωγή και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Δινόταν έμφαση στη μάθηση και όχι στην τυπική διδασκαλία. 

Βοηθητικοί χώροι – Εκπαιδευτική Τεχνολογία: Διέθετε βοηθητικούς χώρους, εργαστήρια και εξοπλισμό που ζήλευαν ακόμη και πανεπιστήμια.

Ανταγωνιστικότητα – Ισότητα αλλά όχι ισοπέδωση: Ισχυρά κίνητρα για μάθηση και προσπάθεια ο υγιής ανταγωνισμός και το «ευ αγωνίζεσθαι». Σε όλους δίνονταν ίσες ευκαιρίες αλλά γινόταν κάθε προσπάθεια για ειδική μεταχείριση εκεί όπου απαιτείτο.

Οι απόφοιτοι του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου προτάσσουν τα πιο πάνω ως μία ολοκληρωμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίλυση πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα και ως μία εναλλακτική δοκιμασμένη συνταγή παρά την καταφυγή σε αντιγραφή εκπαιδευτικών μοντέλων άλλων χωρών.

Α. Σπυριδάκις: Να μετατραπεί σε πρότυπο σχολείο

Σε επιστολή του ο νομικός και τέως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Σπυριδάκις, αφού χαιρέτισε την τοποθέτηση του Συλλόγου Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου, καταθέτει τις δικές του σκέψεις επί του επίμαχου ζητήματος της Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυριδάκις προτείνει μεταξύ άλλων, κάποια σχολεία με την παράδοση που είχαν να μετατραπούν σε πρότυπα σχολεία ή πειραματικά σχολεία κατά το πρότυπο του πειραματικού σχολείου Αθηνών και να συνδεθούν με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Στα σχολεία αυτά να περιληφθεί για τη Λευκωσία το Παγκύπριο Γυμνάσιο, για τη Λεμεσό το Λανίτειο, για την Πάφο και τη Λάρνακα επίσης ανάλογα σχολεία στα οποία οι υποψήφιοι μαθητές να εισέρχονται κατόπιν εξετάσεων και η πρόσληψη εκπαιδευτικών να είναι επί τη βάση των σπουδών τους και των προσόντων τους εξαιρουμένης της βιομηχανίας μεταπτυχιακών τίτλων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπυριδάκις. Αναφορικά με το κύρος που είχε το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο κ. Σπυριδάκις αναφέρει ότι οι απόφοιτοι του με το απολυτήριο του το οποίο έφερε την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, γίνονταν δεκτοί σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, όπως επίσης και σε πανεπιστήμια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.