Με αυξημένα επίπεδα άγχους, ανησυχίας, θλίψης και απογοήτευσης είναι αντιμέτωποι οι νέοι άνθρωποι της χώρας, με αρκετούς από αυτούς να αναζητούν βοήθεια και λύσεις σε εξειδικευμένα προγράμματα. Παράλληλα, η νεολαία αναζητά στήριξη στη διαμόρφωση σχέσεων, στο χτίσιμο του χαρακτήρα, αλλά και στη διαχείριση εξαρτήσεων και βίας εντός και εκτός του σχολείου.
 
Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία του 2018 στον τομέα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων που προσφέρει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), με σκοπό την προσωπική, κοινωνική και ψυχολογική ενίσχυση των νέων ατόμων. Για το σκοπό αυτό λειτουργούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα προγράμματα: Μικρή Άρκτος, οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Πρόταση, η ΓΡΑΜΜΗ 1410 και η Συμβουλευτική Μέσω Διαδικτύου.
 
Ειδικότερα, στις κλείσεις που έγιναν στη Γραμμή 1410 το 2018, καταγράφεται ότι 1.291 άτομα αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα αρνητικά συναισθήματα (άγχος, θλίψη, θυμός, απογοήτευση). Επιπλέον, 1.020 συζήτησαν προβλήματα σχέσεων. Ακόμη 572 μίλησαν για ζητήματα ψυχικής υγείας/ ψυχοπαθολογίας. Συνολικά 471 στάθηκαν σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης (χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεξιότητες επικοινωνίας κ.λπ.). Αντίστοιχα, 224 άτομα αναζήτησαν στήριξη σε θέματα εξαρτήσεων (ουσίες, τζόγο και τυχερά παιχνίδια). Επιπρόσθετα, 196 άτομα αναφέρθηκαν στη συμβουλευτική γονέων. Από 139 άτομα αναδύθηκε το θέμα της βίας (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική). Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι πέρα από τα θύματα, καταγράφηκε και αριθμός κλήσεων από θύτες, από άτομα, δηλαδή, που τα ίδια εξάσκησαν κάποιου είδους βία και αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελεί πρόβλημα. Τέλος, συνολικά 24 άτομα αναφέρθηκαν στο σχολικό εκφοβισμό. 
 
 
Σχετικά με τα θέματα που απασχολούν μαθητές ηλικίας 16 έως 19 ετών, τα οποία αναζήτησαν στήριξη στη Γραμμή 1410, αναφέρθηκε ότι συνολικά 211 κάλεσαν επιθυμώντας βοήθεια για τα αρνητικά συναισθήματα. Αναλόγως, κάλεσαν 107 άτομα για προβλήματα σχέσεων και 95 άτομα για θέματα αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, 49 άτομα αναφέρθηκαν στη βία από την πλευρά του θύματος και 24 άτομα μίλησαν για προβλήματα της ακαδημαϊκής ζωής. Επιπρόσθετα, 21 άτομα αναφέρθηκαν στη λήψη αποφάσεων και 14 στο σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, οκτώ αναφέρθηκαν στις εξαρτήσεις και ακόμη οκτώ στην αυτοκτονικότητα. Τέλος, έξι άτομα μίλησαν για τη βία από την πλευρά του θύτη. 
 
Ως προς τις θεματικές που απασχόλησαν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των νέων ή και των οικογενειών τους με το προσωπικό των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Πρόταση, αναφέρεται ότι συνήθως και εδώ προβάλλουν ως κυριότερο προβληματισμό τα αρνητικά συναισθήματα. Δεύτερο σε συχνότητα θέμα συζήτησης είναι τα προβλήματα σχέσεων. Τρίτο σε συχνότητα θέμα είναι η συμβουλευτική γονέων, όπου περιλαμβάνεται ο προβληματισμός για το γονεϊκό ρόλο, αλλά και για τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών. Τέταρτο σε συχνότητα είναι το θέμα προσωπικής ανάπτυξης, με κυριότερο ζητούμενο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του ατόμου και πέμπτο η αναζήτηση βοήθειας για τη λήψη αποφάσεων.
 
Συνολικά 3.264 νέοι και οικογένειες ζήτησαν το 2018 τη στήριξη που παρέχουν επαγγελματίες ψυχολόγοι των προγραμμάτων του ΟΝΕΚ, όσοι δηλαδή και το 2017 όπου εξυπηρετήθηκαν συνολικά 3.263 άτομα. Ωστόσο, παρά τη σταθερότητα του αριθμού, εντούτοις αναφέρεται κινητικότητα των εξυπηρετούμενων ατόμων ανάμεσα στα προγράμματα. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 40% σε εκείνους που απευθύνθηκαν στη Γραμμή 1410 και στην υπηρεσία Συμβουλευτική Μέσω Διαδικτύου. Ειδικότερα από 1.052 άτομα το 2017, πέρσι κάλεσαν για βοήθεια 1.752 άνθρωποι. Αριθμός, σύμφωνα με την υπηρεσία, που αποτελεί ρεκόρ. Επιπλέον, 1.253 άτομα στράφηκαν στις υπηρεσίες της Μικρής Άρκτου και ακόμη 259 στις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Πρόταση. 
 
Θετική η αναζήτηση βοήθειας
 
Ενθαρρυντικό, χαρακτηρίζεται από τον τομέα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης του ΟΝΕΚ, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι καθώς και οι οικογένειές τους, αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και δεν αφήνονται παθητικά σε καταστάσεις οι οποίες τους ταλαιπωρούν και οι οποίες χωρίς αντιμετώπιση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο περίπλοκα προβλήματα. Ενώ αναφέρεται, ως επίσης θετική ένδειξη, ότι οι εν λόγω υπηρεσίες κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου ολοένα και περισσότερο, καθώς επίσης απολαμβάνουν αναγνώριση ως υπηρεσίες εξειδικευμένες σε ζητήματα νεολαίας. Διαπιστώθηκε παράλληλα ότι ένας στους πέντε νέους που παρακολούθησαν το 2018 διαλέξεις που διοργανώθηκαν από τη «Μικρή Άρκτο», επέλεξαν θεματολογία άμεσα σχετιζόμενη με τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων (άγχος, θλίψη, θυμός). Επιπλέον, στις ομαδικές συναντήσεις ένας στους τέσσερις επέλεξε ομάδα διαχείρισης συναισθημάτων με θεματική τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων. Το επόμενο πιο συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα είναι τα ζητήματα σχέσεων, πράγμα που αναδεικνύει ότι όλο και πιο συχνά οι νέοι κυρίως, προβληματίζονται για τις σχέσεις με τους γύρω τους, οι οποίες κρίνονται ως μη ικανοποιητικές ή και προβληματικές. Τα δύο αυτά θέματα, συχνά συνυπάρχουν και είναι πιθανόν να έχουν μεταξύ τους αιτιολογική σχέση.
 
Τρόποι επικοινωνίας
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευθέτηση ραντεβού στις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Πρόταση, για συμμετοχή σε ομάδες της «Μικρής Άρκτου» ή για γενική πληροφόρηση για τα προγράμματα, στο 97725204 καθημερινά από τις 08:00 έως τις 15:30. Η γραμμή 1410 και η συμβουλευτική μέσω διαδικτύου, προσφέρουν συμβουλευτική και στήριξη καθημερινά από τις 10:00 έως τις 23:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00 έως τις 23:00, ανώνυμα και χωρίς χρέωση κλήσης.