Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκδικαστούν εξ υπαρχής οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια εναντίον εργοληπτικών εταιρειών που κατηγορούνται για την καταβολή μιζών σε έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) εξετάζει το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων.
 
Αιτία, το γεγονός ότι άλλαξε η σύνθεση του Συμβουλίου, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, να παραβιάζεται το δικαίωμα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη. Συγκεκριμένα, τo νέο διοικητικό συμβούλιο διορίστηκε στις 23/1/2019 με θητεία μέχρι τις 22/7/2021. Την προεδρία του Συμβουλίου Εργοληπτών ανέλαβε η Πρώτη Εκτελεστικός Μηχανικός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων Ελένη Κασκίρη. 
 
Τα πιο πάνω αποκαλύπτονται σε προχθεσινή επιστολή της αντιπροέδρου του Συμβουλίου Εργοληπτών Ευγενίας Παπαγεωργίου Καρακάννα προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την οποία ζητείται η αποδέσμευση του κονδυλίου που προορίζεται να καλύψει τα έξοδα της εν λόγω πειθαρχικής διαδικασίας. Το σχετικό κονδύλι όπως και η αντιμισθία του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Εργοληπτών δεσμεύτηκαν από τη Βουλή κατόπιν εισήγησης του Γιώργου Περδίκη προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι που η εκδίκαση αυτών των πειθαρχικών υποθέσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια. 
 
Ειδικότερα, στην επιστολή της προς τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, ημερομηνίας 19/3/2019 που εξασφάλισε ο «Φ», η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εργοληπτών Ευγενία Παπαγεωργίου Καρακάννα αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: 
 
1. Όσον αφορά το κονδύλι το οποίο προνοείται για τον χειρισμό των υποθέσεων του ΣΑΠΑ διευκρινίζεται ότι το νεοδιορισθέν Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα εκδικάσει εξ υπαρχής τις υποθέσεις εφόσον δεν τελεσιδίκησε καμία υπόθεση. Διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε διαδικασία η οποία άρχισε με την προηγούμενη σύνθεση του Συμβουλίου δεν μπορεί να συνεχιστεί καθότι τούτο θα παραβίαζε το δικαίωμα για δίκαιη δίκη των εμπλεκόμενων που εκδικάζονταν από την προηγούμενη σύνθεση του Συμβουλίου για διάπραξη τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι μία οιονεί ποινική διαδικασία και σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η αξιοπιστία των μαρτύρων και ή εμπλεκομένων κρίνεται από τη φυσική παρουσία των μελών-δικαστών και όχι από τα γραπτά όπως τα πρακτικά που τηρούνταν. Συνεπώς, το κονδύλι το οποίο τέθηκε ενώπιόν σας για τα πειθαρχικά του ΣΑΠΑ θα χρησιμοποιηθεί μόνον εάν το νεοδιορισθέν Συμβούλιο αποφασίσει όπως προχωρήσει εξ απαρχής με την ακροαματική διαδικασία των εμπλεκόμενων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.   
 
2. Υπογραμμίζουμε με όλο τον σεβασμό ότι η απόφαση για τον περαιτέρω χειρισμό των πειθαρχικών υποθέσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εργοληπτών καθότι οποιαδήποτε άλλη ανάμιξη και ή εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου Σώματος / Αρχής δεν είναι επιτρεπτή καθότι παραβιάζει κατ’ αρχήν την αρχή της αμεροληψίας που πρέπει να διέπει κάθε δικαστική αρχή καθώς και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Νοείται ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εργοληπτών για το εν λόγω θέμα θα σας γνωστοποιηθεί εάν τούτο επιθυμείτε. Εξάλλου, οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Εργοληπτών η οποία επηρεάζει οποιονδήποτε διοικούμενο αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη, η οποία υπόκειται σε περίπτωση προσφυγής στην κρίση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας. Κοντολογίς, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εργοληπτών υποδεικνύει στους βουλευτές να μην εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο στην πειθαρχική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Συμβουλίου. 
 
Όσον αφορά στην απόφαση της Βουλής να δεσμεύσει το κονδύλι που προορίζεται να καλύψει την αντιμισθία του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Εργοληπτών για το έτος 2019, η κ. Καρακάννα υποδεικνύει στην επιστολή της προς τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών τα εξής: «(…) Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σταύρωμα της αντιμισθίας έχει αλλότριους σκοπούς καθότι πιστεύουμε ως Συμβούλιο στην άψογη συνεργασία μας, απόρροια του σεβασμού μας προς τη νομοθετική εξουσία. Έχουμε την άποψη ότι το σταύρωμα του κονδυλίου της αντιμισθίας των μελών του Συμβουλίου από τη Βουλή έγινε εκ παραδρομής και ή λανθασμένα διασυνδέθηκε εάν όντως διασυνδέθηκε, με το κονδύλι που αφορά στον χειρισμό των υποθέσεων του ΣΑΠΑ». 

Οι αντιδράσεις βουλευτών

 
Βουλευτές πνέουν τα μένεα για το Συμβούλιο Εργοληπτών εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν τελεσιδίκησε καμία πειθαρχική υπόθεση για τις μίζες του ΣΑΠΑ παρά το ότι έχουν παρέλθει τρία χρόνια από το πόρισμα – καταπέλτης που εξέδωσε εναντίον των εμπλεκόμενων εργοληπτικών εταιρειών, ο ερευνών λειτουργός που διορίστηκε από το Συμβούλιο Εργοληπτών. Παράλληλα, επισημαίνεται και το εξής: Κυβερνητικές υπηρεσίες υποχρεώθηκαν να κατακυρώσουν έργα του Δημοσίου έναντι συμβολαίων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στις εμπλεκόμενες εργοληπτικές εταιρείες μετά από απόφαση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία (3 προς 2) η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Αυτές οι εργοληπτικές εταιρείες συνεχίζουν να κερδίζουν έργα του Δημοσίου εφόσον δεν έχουν εναντίον τους καμία ποινική ή και πειθαρχική καταδίκη. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιώργος Περδίκης, με έξι επιστολές του προς το Συμβούλιο Εργοληπτών από το 2016 μέχρι και το 2018, ζητούσε επίμονα να πληροφορηθεί τους λόγους που η πειθαρχική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε δύο περιπτώσεις, τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018, ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Εργοληπτών Αντώνης Κουτσούλλης απάντησε στον κ. Περδίκη ότι η πειθαρχική διαδικασία εναντίον των εμπλεκόμενων εργοληπτών βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 
Από κατηγορούμενοι, μάρτυρες κατηγορίας
 
Οι διευθυντές των εμπλεκόμενων εργοληπτικών εταιρειών συνελήφθηκαν από την Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2014 και με καταθέσεις τους παραδέχθηκαν ότι κατέβαλαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε αξιωματούχους του ΣΑΠΑ και του Δήμου Πάφου επειδή τελούσαν υπό εκβιασμό. 
 
Η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε, εν τέλει, να τους μετατρέψει από κατηγορούμενους σε μάρτυρες κατηγορίας, πετυχαίνοντας έτσι την ποινική καταδίκη του τέως δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, του τέως γενικού διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαληκκίδη, καθώς και πρώην δημοτικών συμβούλων του Δήμου Πάφου των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Βεβαίως, όλοι οι πιο πάνω, όπως αποκάλυψε προ μηνών ο «Φ», αποφυλακίστηκαν πρόωρα με βάση την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ την οποία ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.     
Την πειθαρχική έρευνα εναντίον των εμπλεκόμενων εργοληπτικών εταιρειών αποφάσισε αυτεπάγγελτα το Συμβούλιο Εργοληπτών, αφού μελέτησε την καταδικαστική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου με βάση την οποία επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης στον Βέργα και στην παρέα του. 
 
Εναντίον των εμπλεκόμενων εργοληπτικών εταιρειών εκκρεμούν και καταγγελίες από τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για κακοτεχνίες στα έργα του ΣΑΠΑ. Καταγγελίες, τις οποίες αρμόδιο σώμα για να επιληφθεί είναι και πάλι το Συμβούλιο Εργοληπτών.