Οικιακοί βοηθοί από τρίτες χώρες έρχονται στην Κύπρο για να δουλέψουν ως φροντιστές ατόμων με αναπηρία, ωστόσο μετά την παρέλευση σύντομου χρονικού διαστήματος εγκαταλείπουν τα άτομα αυτά, προκειμένου να εργαστούν σε πιο εύκολα επαγγέλματα. Στις σοβαρές αυτές καταγγελίες προέβη ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, επισημαίνοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι το φαινόμενο εγκατάλειψης αναπήρων από τους φροντιστές τους είναι αρκετά σύνηθες, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση να μένουν αβοήθητα και να ζουν συνεχώς με την έγνοια της τυχόν εγκατάλειψής τους.

Δέον να τονιστεί ότι το κόστος για την κάθοδο των αλλοδαπών φροντιστών, που ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, επωμίζεται πλήρως το άτομο με αναπηρία, ενώ σε περίπτωση που ο εργαζόμενος εγκαταλείψει τον εργοδότη του το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται. Ως εκ τούτου, εάν το άτομο με αναπηρία αποφασίσει να φέρει άλλο άτομο από τρίτη χώρα, θα πρέπει να ξαναπληρώσει. 

Αίτημα της ΟΣΑΚ (Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου) προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι ενήμερο για το πρόβλημα, είναι η κατάρτιση ενός νέου συμβολαίου με βάση το οποίο τα άτομα αυτά θα προσλαμβάνονται ως οικιακοί φροντιστές και όχι ως οικιακοί βοηθοί, πρακτική που ακολουθείται σήμερα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη τα άτομα αυτά θα δικαιούνται υψηλότερο μισθό από τους οικιακούς βοηθούς και σε περίπτωση κατά την οποία επιθυμούν να φύγουν από τον εργοδότη με αναπηρία να έχουν την υποχρέωση να εργαστούν μόνο ως οικιακοί φροντιστές ευάλωτων ομάδων ανθρώπων και όχι σε οποιοδήποτε επάγγελμα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης, μερικοί από τους λόγους που επικαλούνται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι για να αλλάξουν εργασία είναι η κόπωση, προβλήματα υγείας, αλλά και άσχημες συμπεριφορές από τους εργοδότες τους. «Σε κάποιες περιπτώσεις οι λόγοι μπορεί να είναι αληθείς, ωστόσο πολλές φορές αποτελούν απλά πρόφαση», δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, αναφέροντας μία χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία υπήρξε καταγγελία ότι άτομο με τετραπληγία έδειρε τον βοηθό του. «Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σηκώσει ένα ποτήρι νερό να δείρει ένα άλλο άτομο», διερωτήθηκε ο κ. Λαμπριανίδης. Την ίδια ώρα ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσπάθεια όλων όσοι έρχονται στην Κύπρο ως οικιακοί βοηθοί, αφού όπως εξήγησε υπάρχουν άτομα τα οποία ασκούν επιμελώς τα καθήκοντά τους και στέκονται δίπλα στους εργοδότες τους που είναι άτομα με αναπηρία.  

Καταληκτικά, ο κ. Λαμπριανίδης κάλεσε το κράτος να εξεύρει άμεσα τρόπους, ούτως ώστε να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα αμφότερων των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων, με τρόπο ώστε κανείς από τους δύο να μη βρίσκεται εκτεθειμένος. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται συνάντηση της ΟΣΑΚ με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή.