Η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση της ζήτησης στέγης, προχώρησε στην ετοιμασία ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, μέσα από σχέδιο κινήτρων αύξησης του συντελεστή δόμησης, έτσι ώστε να κατασκευαστούν οικιστικές μονάδες προσιτές για όλους, τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση.
 
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αυξήσει την προσφορά οικιστικών μονάδων, ενώ παράλληλα αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε οι τιμές της αγοράς να επανέλθουν σε λογικά επίπεδα και να μειωθούν τα ενοίκια που εκτοξεύτηκαν στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, μέσα από το σχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης από το κράτος, οι οποίοι ανταποδίδουν μέσω της παραχώρησης δωρεάν οικιστικών μονάδων στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για αξιοποίηση από μικρομεσαίες οικογένειες και τη δημιουργία αγοράς χαμηλού ενοικίου για διαμερίσματα που κτίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό. 
 
Η χαμηλή προσφορά και η υψηλή ζήτηση οικιστικών μονάδων οδήγησαν σε αύξηση των ενοικίων, αφού οι διαθέσιμες μονάδες είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζονται για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, αυξήθηκαν τα ενοίκια σε Λεμεσό και Λευκωσία κατά 40% και 33% αντίστοιχα.
 
 
Για αντιμετώπιση του προβλήματος, η Κυβέρνηση προχωρεί σε νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής με στόχο την εξασφάλιση προσιτής στέγασης για τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού. 
 
Σε εξαγγελίες σε σχέση με τη νέα στεγαστική πολιτική θα προβεί αύριο η Κυβέρνηση. Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. 
 
Μέσα από το Σχέδιο, που ετοιμάστηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας με τη βοήθεια του ΚΟΑΓ, των τοπικών Αρχών, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, αλλά και του ΕΤΕΚ, εισάγονται πολεοδομικά κίνητρα και εργαλεία για παραγωγή προσιτής κατοικίας για στήριξη των ευάλωτων και μικρομεσαίων τάξεων.
 
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν στη νέα πολιτική οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, στους οποίους δίνονται σημαντικά πολεοδομικά κίνητρα για να κτίσουν κατοικίες και διαμερίσματα τα οποία θα απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είτε μέσω αγοράς είτε μέσω ενοικίου. Πιο συγκεκριμένα, παραχωρείται επιπλέον συντελεστής δόμησης κατά 25%. 
 
Οι επιχειρηματίες θα κρατήσουν για λογαριασμό τους μέρος του συντελεστή για να τον αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι κρίνουν, ενώ ο υπόλοιπος συντελεστής θα χρησιμοποιηθεί για στέγαση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
 
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25% και δημιουργία οικιστικών αναπτύξεων προσιτού ενοικίου για φοιτητές, αλλά και εργαζομένους, με όρο την ενοικίαση για ελάχιστη περίοδο 8 ετών. Μετά τη διάρκεια της ενοικίασης των 8 ετών, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να τα διαχειριστούν όπως οι ίδιοι επιθυμούν, ακόμα και να τα πωλήσουν στους ενοικιαστές εφόσον το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Μέσα από το σχέδιο αυτό θα στεγαστούν ευάλωτες ομάδες με σχετικά χαμηλό ενοίκιο, ενώ παράλληλα θα προστεθούν στην αγορά νέα διαμερίσματα, οπόταν θα αυξηθεί η διάθεση, κάτι το οποίο ευελπιστείται ότι θα συμβάλει και στη μείωση των ενοικίων. Η κατασκευή των οικιστικών μονάδων θα πρέπει να γίνεται εντός 3 ετών. 
 
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά επίσης στην παραχώρηση συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματίες οι οποίοι θα αναλάβουν να κτίσουν διαμερίσματα τα οποία θα πουλήσουν σε ευάλωτες ομάδες με βάση το κατασκευαστικό κόστος. Αφορά στην αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25% με όρο το 10% να αφορά δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας. Από τον επιπλέον συντελεστή 25% θα αξιοποιούν οι ίδιοι το 15% των διαμερισμάτων που θα κατασκευάσουν και τα διαμερίσματα που θα προκύψουν από το υπόλοιπο 10% (από το 25% του επιπλέον συντελεστή) θα το παραχωρήσουν στον ΚΟΑΓ, ο οποίος θα τα πωλήσει σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Δηλαδή, αν κάποιος δικαιούται να κτίσει διαμερίσματα 1.000 τ.μ., θα δικαιούται να κτίσει 1.250 τ.μ. εκ των οποίων τα 100 θα τα παραχωρήσει στον ΚΟΑΓ, ο οποίος ως φορέας διαχείρισης θα τα διαθέσει σε δικαιούχους στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. 
 
 
Επιπλέον πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση του συντελεστή δόμησης 20% πέραν του 25% που αφορά το πρώτο πολεοδομικό εργαλείο, δηλαδή 45%, παραχωρούνται σε τεμάχια με ενιαίο καθαρό εμβαδόν τουλάχιστον 3.000 τ.μ., νοουμένου ότι οι μονάδες προσιτής κατοικίας δημιουργούνται εντός του υπό ανάπτυξη τεμαχίου γης. Στην περίπτωση αυτή η προσιτή κατοικία που θα παραχωρείται στον ΚΟΑΓ φθάνει το 20%. Η δημιουργία αυτών των μονάδων αφορά αποκλειστικά εντός οικιστικής ζώνης με συντελεστή δόμησης ίσο ή μεγαλύτερο του 40%. Στο πλαίσιο των κινήτρων η μέγιστη αύξηση ορόφων περιορίζεται σε δύο πέραν του ανώτερου επιτρεπόμενου από ισχύουσα οικιστική ζώνη. Το πρόγραμμα αυτό δεν εφαρμόζεται στις περιοχές παραδοσιακών πυρήνων και Περιοχών Ειδικού Χαρακτήρα, ενώ οι οικιστικές μονάδες τύπου στούντιο ή ενός υπνοδωματίου δεν υπερβαίνουν το 30% του συνόλου των οικιστικών μονάδων. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και 25% των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης.
 
Στοχευμένα στεγαστικά σχέδια
 
 
 
Εισάγονται νέα απλοποιημένα και στοχευμένα στεγαστικά σχέδια για τις ακριτικές περιοχές, τις ορεινές κοινότητες και τους εκτοπισθέντες. Ιδιαίτερα για τους εκτοπισθέντες αυξήθηκε η επιδότηση ενοικίου για να συνάδει με τις διακυμάνσεις της αγοράς ενοικίου. Δικαιούχοι του σχεδίου είναι Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες μελών της ΕΕ με 5 χρόνια νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο. Για το σχέδιο θα υπάρχει συνεργασία με Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για παραχώρηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων. 
 
Το ύψος οικονομικής ενίσχυσης καθορίστηκε στις €20.000 για μονήρη άτομα, €30.000 για ζεύγος, €35.000 για οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια, για €40.000 για πολύτεκνους με τέσσερα τέκνα και άνω. Πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 θα παραχωρείται στα άτομα με αναπηρία. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης, με κατώτατο όριο τις €20.000. Η οικονομική ενίσχυση παραχωρείται για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Στο στοχευμένο αυτό μέτρο καθορίζονται και εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας.
 
Το στεγαστικό σχέδιο για τις ορεινές περιοχές περιλαμβάνει 110 κοινότητες, ενώ το στεγαστικό σχέδιο για τους εκτοπισθέντες δεν έχει κανένα γεωγραφικό περιορισμό. Όσον αφορά το στεγαστικό σχέδιο για ακριτικές περιοχές, περιλαμβάνονται οι περιοχές κατά μήκος της πράσινης γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Περιλαμβάνονται επίσης κοινότητες και περιοχές σε δήμους που γειτνιάζουν με τη γραμμή αντιπαράθεσης και συγκεκριμένα Πάνω Πύργος, Κάτω Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμμος, Μοσφίλι, Δένεια, Μάμμαρι, Αθηαίνου, Τρούλλοι, Πύλα, Στροβίλια, Λύμπια, Ποταμιά, Δερύνεια, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου, Αυγόρου.