Παρά το γεγονός ότι οι δύτες της ΕΜΑΚ επιχειρούν για πάνω από ένα μήνα στις δύο λίμνες για τον εντοπισμό θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου, εντούτοις στερούνται του ειδικού επιδόματος που λαμβάνουν δύτες άλλων δύο υπηρεσιών της Αστυνομίας.
 
Το θέμα ήγειρε χθες με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Όπως αναφέρει, στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου υπάγονται τρεις ομάδες αυτοδυτών: Της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας (Λ&Ν.Α) της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ).
 
Όπως αναφέρει, η ομάδα αυτοδυτών της ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε τους πρώτους μήνες του 2019 σε 34 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της Κόκκινης Λίμνης και της Λίμνης Μεμή. Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, πέραν των καθηκόντων πυρόσβεσης, ως αυτοδύτες εκπαιδεύονται δύο φορές το μήνα, μέρα και νύχτα σε θάλασσα και υδατοφράκτες. Κάποια άτομα της ομάδας κατέχουν διαφορετικές ειδικότητες ή ακόμα και όλες τις ειδικότητες της ΕΜΑΚ. Ανταποκρίνονται πρώτοι σε επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σε υδατοφράκτες, αλλά και στη θάλασσα, μετά από διαταγή του διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  
 
 
Στις άλλες δύο ομάδες αυτοδυτών (Λ&Ν.Α και ΜΑΕΠ) παραχωρείται το καταδυτικό επίδομα ανά εξάμηνο. Στα μέλη της ομάδας αυτοδυτών της ΕΜΑΚ αυτό το επίδομα δεν παραχωρείται κατά παράδοξο τρόπο. Να σημειωθεί ότι, και για τους 12 αυτοδύτες της ΕΜΑΚ, συνολικά το επίδομα θα ανέρχεται περίπου στις €24.000 ετησίως. 
 
Η κ. Χαραλαμπίδου επισημαίνει το εξής απαράδεκτο όπου καταγράφεται σε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας ότι, τα μέλη ομάδας αυτοδυτών, η οποία βρίσκεται συνεχώς σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για καταδυτικές αποστολές, εκτελούν τα καθήκοντα τους σε εθελοντική βάση. «Δηλαδή, αν οι 12 αρνούνταν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κόκκινη Λίμνη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, δεδομένης της πρόνοιας για εθελοντική υπηρεσία, δεν θα μπορούσε να τους υποχρεώσει κανείς να ανταποκριθούν», αναφέρει. 
 
Στην επιστολή προς τους δύο υπουργούς τονίζεται ότι είναι εκτός λογικής και η πρόνοια η οποία έρχεται σε αντίφαση με τον όρο εθελοντής, σύμφωνα με την οποία εάν ο αυτοδύτης αρνηθεί συμμετοχή σε καταδύσεις εκπαιδευτικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, αποκλείεται και αποχωρεί από την ομάδα με άμεση υποχρέωση παράδοσης του εξοπλισμού του. 
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Αστυνομίας, όταν ο Αρχηγός είναι ικανοποιημένος ότι ομάδα αυτοδυτών της Αστυνομίας είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για καταδυτική αποστολή, καταβάλλεται στα μέλη της το καταδυτικό επίδομα ετοιμότητας. Αυτή η ομάδα της ΕΜΑΚ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα δεδομένης της εκπαίδευσης που έχουν, αλλά τους αρνούνται το επίδομα.
 
«Απαράδεκτο», λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
 
Σε δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «Είναι απαράδεκτο από το 2006 να έχει εγκριθεί η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος από το Υπουργείο Οικονομικών, και λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας του συστήματος να χάθηκε σε διαδικασίες. Οι δύτες της ΕΜΑΚ ίσως να έπρεπε να διεκδικήσουν και αναδρομικά τα δικαιώματά τους που τους είχαν αναγνωριστεί  εδώ και 13 χρόνια αλλά κανένας δεν έκανε τον κόπο να τροποποιήσει τους περί αστυνομίας Γενικούς Κανονισμούς. Ενήμεροι ήταν όλοι, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το Γενικό Λογιστήριο και την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.  Καιρός να διορθωθεί μια τόσο μεγάλη αδικία σε βάρος ανθρώπων, μιας επίλεκτης ομάδας  που σώζει ζωές και ανταποκρίνεται πάντα με αυτοθυσία. Καλώ τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας  να ανταποκριθούν θετικά  και να επιβεβαιώσουν την έγκριση που δόθηκε από το 2006».