Άρχισε, χθες, η διαδικασία ξηλώματος του Πολεμικού Μουσείου, το οποίο έβαλε λουκέτο προτού ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Αναδεικνύοντας έτσι, μια ασυγχώρητη προχειρότητα και ανικανότητα από πλευράς των αρμοδίων. Αφού πρώτα έκριναν ότι το συγκεκριμένο κτήριο στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνα 13 στη Λευκωσία, πλησίον της Ελληνικής πρεσβείας, είναι κατάλληλο για τη λειτουργία Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας και μεταφέρθηκαν, μάλιστα, άρματα μάχης τα οποία συντηρήθηκαν ως μουσειακά εκθέματα για να εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο, ακολούθως, διαπίστωσαν ότι ο χώρος δεν είναι ικανοποιητικός για να φιλοξενήσει τα εκθέματα! Μάλιστα, μελέτη που διενεργήθηκε εκ των υστέρων και συγκεκριμένα, επί θητείας του νυν υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, κατέδειξε ότι θα απαιτηθούν χιλιάδες ευρώ για την εσωτερική διαμόρφωση του κτηρίου. Βεβαίως, εάν αυτή η μελέτη γινόταν εκ των προτέρων και συγκεκριμένα από τον προκάτοχο του κ. Αγγελίδη, Χριστόφορο Φωκαΐδη, η Δημοκρατία σήμερα θα εξοικονομούσε αρκετές χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για το πήγαινε – έλα των αρμάτων μάχης και σε εργατοώρες που πήγαν χαμένες.  
 
Τον περασμένο Αύγουστο, με εισήγηση του υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ακύρωσε την προηγούμενη απόφασή του που λήφθηκε στις 29/8/2017 για λειτουργία Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνα 13 στη Λευκωσία και παράλληλα, ενέκρινε την ανέγερση Πολεμικού Μουσείου σε χώρο παραπλεύρως του Τύμβου Μακεδονίτισσας, που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας. Όπως μας λέχθηκε από το υπουργείο Άμυνας, έχει ήδη εκπονηθεί η κτηριολογική μελέτη για την ανέγερση του Μουσείου, το οποίο θα περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2019 – 2021. Το δε κτήριο στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνα, που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας, θα παραχωρηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για κάλυψη των δικών της στεγαστικών αναγκών.
 
 
Κατά τις πρωινές ώρες χθες, ένα μέρος της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνα αποκλείστηκε από την Αστυνομία και τη Στρατονομία και μεταφέρθηκαν στον χώρο ένας γερανός και αρματοφορείς όπου μετακίνησαν άρματα μάχης, τα οποία είχαν μεταφερθεί ως εκθέματα στο προαύλιο του εν λόγω κτηρίου, από τον Ιανουάριο του 2018. Όπως μας λέχθηκε, θα υπάρξει και δεύτερη μετακίνηση αρμάτων μάχης που παραμένουν στον χώρο. 
 
Για τις ανάγκες του μουσείου μεταφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνα ένα άρμα Μ-47 αμερικανικής κατασκευής, πρόκειται για τουρκικό άρμα το οποίο καταλήφθηκε στον Πενταδάκτυλο το ’74, ένα άρμα  Τ-34 /85 ρωσικής κατασκευής που αγοράστηκαν τη δεκαετία του ’60 μέσω Αιγύπτου, τεθωρακισμένα “Marmon Herrington” νοτιοαφρικανικής κατασκευής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτοσχέδια τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αντιαεροπορικά.
 
 
Με την είδηση της λειτουργίας Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας στη Λευκωσία,  Σύνδεσμοι Αγωνιστών όπως και συλλέκτες προθυμοποιήθηκαν να παραχωρήσουν διάφορα στρατιωτικά κειμήλια και ενθύμια για να εκτίθενται στο Μουσείο. Σημειώνεται, επίσης, ότι στη Διεύθυνση Ιστορίας Εθνικής Φρουράς (ΔΙΕΦ/ΓΕΕΦ) φυλάσσονται πέραν των 500 εκθεμάτων όπως ιματισμός, πολεμικές σημαίες, βιβλία, φωτογραφικό υλικό, καθώς και άλλα στρατιωτικά κειμήλια που συνδέονται με την ιστορία της Εθνικής Φρουράς, τα οποία θα παραχωρηθούν στο Πολεμικό Μουσείο όταν και εφόσον ανεγερθεί πλησίον του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.