Απλώς είναι απίστευτο! Όχι μόνο παραχώρησαν σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών 884.622 τ.μ. τουρκοκυπριακής γης για να την εκμεταλλεύεται, αλλά το κράτος φέρεται να του έδινε και στρεμματική χορηγία περίπου €25.000 το χρόνο! Πρόκειται για Τουρκοκύπριο ο οποίος εργοδοτήθηκε από το 1991.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η πιο πάνω χορηγία (πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση) παραχωρείτο μέχρι το έτος 2016 και έκτοτε το ποσόν διαφοροποιήθηκε. Η περιουσία του είχε παραχωρηθεί 1/11/2009, οπόταν, αν η χορηγία άρχιζε από το 2010, τότε μέχρι το 2016 έλαβε €175.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», μετά το 2016 το ακριβές ποσόν της χορηγίας (πέραν των €175.000) αναμένεται να γνωστοποιηθεί στη συνέχεια. Ο Γενικός Ελεγκτής θα διερευνήσει κατά πόσον λαμβάνει χορηγία και για άλλες τ/κυπριακές περιουσίες που κατέχει, είτε ο ίδιος είτε η οικογένεια του.

Πέραν των 884.622 τ.μ που του παραχωρήθηκαν, έλαβε (είτε ο ίδιος είτε μέλη της οικογένειας του) και τα ακόλουθα: Η σύζυγός του κατέχει ένα χωράφι, ενώ η κόρη του κατέχει μια οικία. Συνολικά όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί, εμφανίζονται να κατέχουν πέντε οικίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναφορά στον συγκεκριμένο εργαζόμενο, έκανε και ο Γενικός Ελεγκτής σε έκθεση του το 2015, καταγράφοντας ότι αρχικά του παραχωρήθηκαν 1.825.447 τ.μ. τα οποία μειώθηκαν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ύστερα από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, σε 884.622 τ.μ. Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», ο συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος δεν ήταν καν δικαιούχος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ίδιος και η οικογένεια του είναι κάτοχοι περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές, αν και δεν εγνώσθη σε τι ακριβώς συνίσταται, και το ερώτημα είναι γιατί του δόθηκε και τουρκοκυπριακή περιουσία. Ο εν λόγω Τουρκοκύπριος μετά την τουρκική εισβολή δεν μετακινήθηκε στα κατεχόμενα. Όταν ρωτήσαμε, «γιατί του δόθηκε τόσο μεγάλη έκταση», μας ελέχθη ότι η απάντηση που είχε δοθεί παλαιότερα σε σχετικό ερώτημα, ήταν ότι τη συγκεκριμένη γη (στην Αντρολίκου) δεν την είχε διεκδικήσει οποιοσδήποτε. Σημειώνεται, πως κάποιες εκτάσεις θεωρούνται «ξηρική γη», η οποία κυρίως τυγχάνει εκμετάλλευσης για τη βοσκή ζώων, αλλά η συγκεκριμένη έκταση ή μέρος της, φαίνεται ότι καλλιεργείται ή δηλώνεται ότι καλλιεργείται, εξού και η χορηγία.

Το θέμα των υπαλλήλων και των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών που κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες συζητείται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. Στη συνεδρία εκλήθησαν, επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, μέχρι και υποθέσεις δεκασμού δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται σε νέες καταγγελίες που διαβιβάστηκαν σε βουλευτές και σχετίζονται με τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, αν και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιβεβαιωθεί. Και αυτό επειδή ύστερα από τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους υπαλλήλους που πήραν τουρκοκυπριακές περιουσίες, είτε οι ίδιοι είτε μέσω συγγενών τους, διαρρέουν διάφορες πληροφορίες οι οποίες πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσον ευσταθούν ή αν αποτελούν προσπάθεια να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον.

Εξάλλου, διαβάστηκαν καταγγελίες ότι τουρκοκυπριακές περιουσίες ανακτήθηκαν από δικαιούχους και δόθηκαν σε άλλους και μία από τις περιπτώσεις αυτές αφορά την ανάκτηση γεωργικής γης από γεωργό και η απόδοση του προς εκμετάλλευση από άτομο εντελώς άσχετο με τη γεωργία.

Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται ο «Φ», περίπου δέκα υπάλληλοι εξέφρασαν πρόθεση να ζητήσουν μετακίνηση τους σε άλλα τμήματα του δημοσίου, θεωρώντας ότι με τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους έχουν εκτεθεί.