Από τον Άλεξ ήρθε και η πρώτη σοβαρή κριτική στις φωτογραφίες του, η επαφή με τον τρόπο εργασίας των ξένων πρακτορείων αλλά και το πρώτο επαγγελματικό μεροκάματο. Πέντε λίρες τη φωτογραφία. Ποσό που για τα δεδομένα της Κύπρου την εποχή εκείνη ενδεχομένως ισοδυναμούσε με έναν εβδομαδιαίο μισθό.
Μαζί με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Μιχαήλ επί σειρά ετών γέμιζαν την 3η σελίδα του Φιλελεύθερου με πλούσιο φωτορεπορτάζ, από την ύπαιθρο, τον τουρισμό, τα περιβαλλοντικά και τα αγροτικά ζητήματα και όχι μόνο. Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα θέματα.
Εκεί σε όλα. Κι αυτό το πλήρωσε πολλές φορές και με τραυματισμούς αλλά και με σπασμένες μηχανές. Όσοι βρέθηκαν μαζί του έξω στο ρεπορτάζ γνωρίζουν καλά τους λόγους!
Ένα με τους συγγενείς των αγνοουμένων
Συνολικά 44 χρόνια, ο Ανδρέας Μανώλης ήταν παρών και στους αγώνες των συγγενών αγνοουμένων. Άλλωστε ήταν και ο ίδιος ένας από αυτούς αφού ο αδελφός του ο Τάσος, στρατιώτης του 361 ΤΠ στην Άσπρη Μούττη το 1974, είναι αγνοούμενος μέχρι και σήμερα. Πώς μπορούσε να μην τον αγγίζει ολοένα και περισσότερο;
Χιλιάδες φωτογραφίες στο αρχείο του Ανδρέα Μανώλη, που σήμερα μοιάζουν περισσότερο με ρετρό εικόνες. Αρκετές από τις τραγικές μορφές των μανάδων των αγνοουμένων σήμερα δεν ζουν… Έφυγαν με τον καημό της διακρίβωσης της τύχης των παιδιών τους. Ανάμεσα στις μορφές αυτές και η μητέρα του, την οποία δεν ξεχώρισε ποτέ από τις άλλες. Όλες ζούσαν το ίδιο δράμα. Κάθε φωτογραφία του και μια συγκλονιστική ιστορία, την οποία θυμάται μέχρι και σήμερα. Μία προς μία… Έγνοια του πάντα μέσα από τις εικόνες του η υπόθεση των αγνοουμένων να γνωστοποιηθεί παντού. Να παραμείνει ζωντανή. Μέχρι τον εντοπισμό και του τελευταίου αγνοούμενου. Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου.
Η κορύφωση του δράματος των αγνοουμένων στις εκταφές της ΔΕΑ. Κάποιες από αυτές ο Ανδρέας Μανώλης τις φωτογράφισε. Τα ευρήματα πολλές φορές σοκαριστικά, τα οποία αποκάλυπταν φρικαλεότητες. Ακολούθησαν οι κηδείες των ανευρεθέντων που ζωντάνευαν ξανά την τραγωδία του 1974.
Οι γυναίκες επιστρέφουν
Το Μάρτιο του 1989 η Κίνηση «Οι γυναίκες επιστρέφουν», αποτελούμενη από γυναίκες διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, επαγγελμάτων και πολιτικών αποχρώσεων, αφού είχε δώσει δυναμικά το «παρών» της σε μεγαλειώδεις πορείες εντός και εκτός Κύπρου ζητώντας απελευθέρωση του νησιού και επιστροφή στα σπίτια τους, αποφασίζει να πορευθεί προς τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, σπάζοντας τον κλοιό της νεκρής ζώνης.
Μαζί τους και ο Ανδρέας Μανώλης για να καλύψει την πορεία με την ομάδα που θα έσπαζε τον κλοιό για να μπει στην κατεχόμενη Άχνα. Από το Κάβο Γκρέκο με λεωφορεία καταφέρνουν να φτάσουν λίγο πριν την Άχνα. Οργανώνονται και υψώνοντας λευκές σημαίες φθάνουν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Η συγκινησιακή φόρτιση τεράστια.
Στο σημείο σε κάποια στιγμή φθάνει πλήθος Τούρκων στρατιωτών. Οι γυναίκες επιβιβάζονται στα λεωφορεία μετά τη λήξη της πορείας για να επιστρέψουν στη Λευκωσία. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής μένουν πίσω για να βεβαιωθούν ότι έληξαν καλώς ώσπου σε κάποια στιγμή οι Τούρκοι αρχίζουν να τις τραβούν και να τις σπρώχνουν με αποτέλεσμα κάποιες να συλληφθούν. Μαζί τους και ο Ανδρέας Μανώλης. Του πήραν τη μηχανή και τα φιλμ. Τους επιβίβασαν σε λεωφορείο με κατεύθυνση το Λήδρα Πάλλας. Λίγο πριν μπει στο λεωφορείο τον πλησιάζει ο προσωπικός φωτογράφος του Ντενκτάς ο οποίος τον γνώριζε και τον ρώτησε εάν έχει άλλα φιλμ πάνω του και του τα ζήτησε. Στην αρχή ο Ανδρέας αρνήθηκε, στη συνέχεια υποχώρησε, του τα έδωσε. Ήταν τα τελευταία φιλμ που είχε χρησιμοποιήσει. Όταν οι κατοχικές αρχές θα παρέδιδαν τους συλληφθέντες στα Ηνωμένα Έθνη, τον πλησίασε, διακριτικά του έβαλε στην τσέπη τα φιλμ και τον κατευόδωσε. Ο Μανώλης όταν παρέδιδε τα φιλμ, πίστευε πως δεν θα τα έβλεπε ποτέ ξανά. Όταν επέστρεψε, η πρώτη του δουλειά ήταν να εμφανίσει τα φιλμ. Και ήταν όλες οι φωτογραφίες που έβγαλε εκεί. Άθικτες!
Στα κατεχόμενα
Σε κάθε ευκαιρία δημοσιογραφικής αποστολής προς τα κατεχόμενα πριν από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ο Ανδρέας Μανώλης δεν έμενε ποτέ πίσω. Φωτορεπορτάζ και στα κατεχόμενα σχεδόν με το ίδιο εντατικούς ρυθμούς όπως και στις ελεύθερες περιοχές. Εκλογικές μάχες, κομματικές διεργασίες, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άλλα. Χτίζει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με Τ/κ δημοσιογράφους. Το σκηνικό αλλάζει με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003. Χιλιάδες κόσμος τις πρώτες μέρες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να περιμένουν στις ουρές για να «επισκεφθούν» το σπίτι τους. Οι ιστορίες που έχει να αφηγηθεί ο Ανδρέας Μανώλης και από το φωτορεπορτάζ στα κατεχόμενα πάμπολλες.
Το 1985 χάνει τη ζωή του σε ένα περίεργο τροχαίο δυστύχημα ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Ραΐφ, στην Αμμόχωστο. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Τον προηγούμενο χρόνο είχε προσφωνήσει την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου όπου κάλεσε για επανένωση της Κύπρου. Συχνά- πυκνά και η αρθρογραφία του περιστρεφόταν γύρω από το ζήτημα της επανένωσης.
Ο Ανδρέας Μανώλης μαζί με άλλους συναδέλφους πηγαίνουν να καλύψουν την κηδεία στην Αγία Σοφία. Δεν μένει μόνο εκεί όμως. Μετά την τελετή σπεύδει και στο κοιμητήριο να βγάλει φωτογραφίες. Διακριτικά τον παρακολουθούν μέλη της «αστυνομίας» των κατεχομένων με πολιτική περιβολή.
Ώσπου ο κλοιός σιγά σιγά στενεύει προς το μέρος και το αντιλαμβάνεται.
Τον πάλαι ποτέ ισχυρό και άτεγκτο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς φέρνουν υποβασταζόμενο στο κοιμητήριο παλιοί σύντροφοι του της ΤΜΤ. Ένας πατέρας-ράκος που έχασε το παιδί του. Ο Ανδρέας Μανώλης τον πλησιάζει τετ α τετ. «Συλλυπητήρια κύριε Ντεντκτάς». «Ευχαριστώ γιε μου…», του απαντά. Αμέσως ο κλοιός των «αστυνομικών» σπάει και ο ίδιος συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του. Χωρίς εξάρσεις, χωρίς προκλήσεις. Για την ε/κ πλευρά ο Ντενκτάς ήταν το αντίπαλο δέος, ωστόσο εκείνη τη στιγμή ήταν ένας πατέρας που θρηνούσε τον χαμό του παιδιού του.
Κάθε δημοσιογραφική αποστολή και μια ιστορία
Στα χρόνια που ακολούθησαν, εκτός από τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού στη Χάγη, στο Μπούργκενστοκ και άλλες μεγάλες συνόδους, πολλές ήταν και οι δημοσιογραφικές αποστολές αλλά και τα ταξιδιωτικά εκτός Κύπρου. Από τον φλεγόμενο Λίβανο, τον πόλεμο Περσίας- Ιράκ, την ανάφλεξη στα Βαλκάνια, τα γεγονότα στο Κόσοβο και τα Σκόπια, την ανατροπή του Τσαουσέκσου στη Ρουμανία, μέχρι και τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Αποστολές μεταξύ ζωής και θανάτου, πολλές φορές χωρίς τη στήριξη κάποιου πρακτορείου και με προσωπικά του έξοδα.
Σε αποστολή ως διπλωμάτης… Επιστροφή ως φοιτητής
Δεκέμβριος 1989. Στη Ρουμανία ξεσπούν βίαιες αναταραχές για την ανατροπή του επί πολλών ετών κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, η οποία θα σήμανε και το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στη χώρα. Tα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα κλείνουν. Παρών και εκεί ο Ανδρέας Μανώλης, ο οποίος βρίσκει τον τρόπο, παρόλο που τα αεροδρόμια της χώρας ήταν κλειστά, να φθάσει μέχρι το Βουκουρέστι. Εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με το Reuter και οι «πόρτες» άνοιγαν λίγο πιο εύκολα σε τέτοιες περιπτώσεις. Από την Πράγα, επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος το οποίο θα πήγαινε στη Ρουμανία να πάρει ξένους διπλωμάτες. Κατέβηκε στο Βουκουρέστι και για περισσότερες από 10 μέρες χτένιζε την περιοχή φωτογραφίζοντας τα γεγονότα που συνέβαιναν εκεί, πολλές φορές σπάζοντας ακόμα και το κέρφιου. Σε κάποια φάση συνελήφθη και του πήραν το διαβατήριο, ωστόσο λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Η επιστροφή στην Κύπρο άκρως επεισοδιακή. Το ελληνικό προξενείο μεριμνούσε για τη μεταφορά των Ελλαδιτών φοιτητών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους φοιτητές… και ο Ανδρέας Μανώλης. Οδικώς μέχρι τη Βουλγαρία, στη συνέχεια Θεσσαλονίκη, Αθήνα και απ’ εκεί επιστροφή αεροπορικώς στην Κύπρο.
«Αυτόπτης μάρτυρας»
Πρόσφατα, ο Ανδρέας Μανώλης εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα «Αυτόπτης Μάρτυρας» με τη συμβολή του γραφίστα Πέτρου Παπαπέτρου και τα κείμενα του Στέλιου Παπαντωνίου. Μια ιδέα του διευθυντή της Κεντρικής Ασφαλιστικής Στέλιου Γιωργαλλίδη ο οποίος συνέβαλε και στη χορηγία της έκδοσης. Ο τίτλος; Πέρα για πέρα χαρακτηριστικός, αποδίδει την πραγματική διάσταση της επαγγελματικής πορείας του Ανδρέα Μανώλη. Η θεματολογία χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες οι οποίες κεφαλαιοποιούνται γύρω από το Κυπριακό.
1. Αγνοούμενοι
2. Πρόσφυγες-Εγκλωβισμένοι
3. Κατεχόμενα
4. Αντικατοχικές Πορείες, Η πορεία μας: Πρόεδροι, 2004 Το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα από τις εικόνες, το λεύκωμα κεφαλαιοποιεί παράλληλα όλο το δράμα της Κύπρου. Την κατοχή, τις τραγικές φιγούρες των συγγενών αγνοουμένων, τους αγώνες, τις αντιστάσεις… Όλα. Με την ευχή να λειτουργήσει ως σειρήνα στη συλλογική μνήμη ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και τα αποτελέσματά του είναι ακόμη εκεί, όσο και αν σιγά σιγά κάποιοι θέλουν να σβήσουν… Να χαθούν.
44 χρόνια στις επάλξεις του φωτορεπορτάζ και ο Ανδρέας Μανώλης συνεχίζει να πορεύεται με τον ίδιο επαγγελματικό ζήλο που τον διακατείχε όταν ξεκινούσε το ταξίδι του. Σε πείσμα των καιρών που θέλουν τη φωτοειδησεογραφία να αργοπεθαίνει.
Από τα πρώτα βήματα στο φιλμ και στον σκοτεινό θάλαμο μέχρι την ψηφιακή τεχνολογία. Πάντα με την ίδια μαχητικότητα στην καρδιά των γεγονότων. Με την ίδια αντοχή. Πάντα με την ίδια αγάπη στον φακό.