Σε διάστημα πέντε μόνο μηνών, υποβλήθηκαν στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως πέραν των 3.000 παραπόνων, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν στον βασικό κορμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την Αρχή Ισότητας. 

Παράλληλα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (Ιανουάριος-Ιούνιος), από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάστηκαν εννέα εκθέσεις και μια τοποθέτηση. Ενώ, 229 παράπονα κρίθηκαν αβάσιμα και 195 δεν διερευνήθηκαν λόγω αναρμοδιότητας. Επίσης, σε 151 περιπτώσεις η έρευνα διακόπηκε λόγω ικανοποίησης των παραπονούμενων, ενώ σε άλλες 70 περιπτώσεις οι παραπονούμενοι ικανοποιήθηκαν ως προς το αίτημά τους ύστερα από παρέμβαση της Επιτρόπου. Συνολικά 1.019 παράπονα διεκπεραιώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Επίσης, υποβλήθηκαν δύο εκθέσεις της Αρχής Ισότητας, τέσσερις εκθέσεις και μια τοποθέτηση της Αρχής Κατά του Ρατσισμού, δύο εκθέσεις και μια τοποθέτηση της Επιτρόπου που ενήργησε ως Μηχανισμός παρακολούθησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και μια Τοποθέτηση της Αρχής κατά των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Επίτροπος Διοικήσεως η Μαρία Λοττίδη

Στόχος, όπως ανέφερε χθες η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδου, μιλώντας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, είναι «να μην υπάρχει κανένα παράπονο που υποβλήθηκε το 2015 και το 2016 ανοικτό μέχρι το τέλος του 2017». Ένα απλό παράπονο, εξήγησε, χρειάζεται γύρω στους τρεις μήνες για να διερευνηθεί, αλλά μια περίπλοκη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί από έξι μέχρι εννέα μήνες διερεύνησης. 

Το Γραφείο της, είπε η κ. Λοττίδου, στελεχώνεται με 26 λειτουργούς και εξέφρασε την πρόθεση της να ζητήσει την ενίσχυση του προσωπικού. 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η κ. Λοττίδου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Μηχανισμού για τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες, ανέφερε ότι τα πλείστα παράπονα προέρχονται από παιδιά και αφορούν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, κυρίως στην ειδική εκπαίδευση. 

Για την Αρχή κατά των βασανιστηρίων, η Επίτροπος ανέφερε ότι τα παράπονα που υποβάλλονται χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διερευνηθούν αφού συνήθως χρειάζεται να γίνουν επισκέψεις και πιο λεπτομερής έρευνας στις διάφορες πτυχές της κάθε υπόθεσης. 

«Η έκτρωση είναι επιλογή»

Για το θέμα των εκτρώσεων και της συζήτησης της πρότασης νόμου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2015 η Επίτροπος Διοικήσεως,  ανέφερε ότι «πρόκειται για το δικαίωμα επιλογής της γυναίκας» και τόνισε πως «η ορθότητα αυτής της επιλογής δεν μπορεί να ποινικοποιείται». 

Η πρόταση νόμου που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στην Επιτροπή Νομικών, θα συζητηθεί, οριστικά όπως φαίνεται, από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, «οι εκτρώσεις, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί και η νομοθεσία πρέπει να εκσυγχρονιστεί». «Θα ζητήσουμε το θέμα να έρθει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά θα το συζητήσουμε σε χαμηλούς τόνους και όχι με τυμπανοκρουσίες». 

Η απόλυτη απαγόρευση, των αμβλώσεων, υποστήριξε η κ. Κυριακίδου, παρατηρείται στην μειοψηφία των χωρών και «εμείς πρέπει να δούμε το θέμα σφαιρικά σε συνάρτηση με την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Συγκεκριμένοι Δήμοι προχωρούν χωρίς έρευνα σε πολιτικούς γάμους

Μεγάλος αριθμός παραπόνων που υποβάλλονται στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και τις Αρχές που αυτό εκπροσωπεί, αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και άτομα που αιτούνται διεθνούς προστασίας (αιτητές ασύλου). Αξιοσημείωτη ήταν η απάντηση της Επιτρόπου σε ερώτηση βουλευτή για την ύπαρξη παραπόνων που αφορούν την εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων. 

Όπως είπε η κ. Λοττίδου, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παράπονα που να αφορούν ξεκάθαρα την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Σε αυτό το ζήτημα, είπε, καταβάλλονται προσπάθειες ευαισθητοποίησης των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για να εντοπίζονται τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Σχετικά όμως με την εμπορία προσώπων, είναι τα παράπονα που υποβάλλονται και διερευνώνται και αφορούν τη σύναψη εικονικών γάμων. Σύμφωνα με την Επίτροπο, υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένα Δημαρχεία τα οποία προχωρούν σε πολιτικούς γάμους χωρίς να εξετάζουν όλες τις προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν άτομα τα οποία παρουσιάζονται ως «εκπρόσωποι» ανθρώπων που θέλουν να μείνουν στην Κύπρο και άφησε να εννοηθεί ότι ο ρόλος αυτών των «εκπροσώπων» δεν είναι πάντα ξεκάθαρος. 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχουν παράπονα που αφορούν την απόλυση εγκύων, η Επίτροπος ανέφερε ότι δεν έχει φθάσει κάτι σχετικό στο γραφείο της.  Μεγάλος αριθμός παραπόνων, είπε αφορούν τους αιτητές ασύλου και στις περιπτώσεις αυτές πολύ συχνά το Γραφείο της παρεμβαίνει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών. Βρίσκεται δε σε συνεχή συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο. Για τις Κεντρικές Φυλακές είπε ότι έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη και διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή.