Οι τάσεις που σχηματίζονται, τουλάχιστον εκ πρώτης όψης, σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, έγιναν χθες διακριτές στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, όπου η υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου παρουσίασε την πρότασή της.

Οι πλείστοι φορείς και κόμματα τοποθετήθηκαν θετικά κυρίως όσον αφορά στη φιλοσοφία που διέπει την πρόταση, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα ζητήματα, για τα οποία ζήτησαν διευκρινίσεις και επεξηγήσεις από την Υπουργό.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς, μόνο ο ΔΗΣΥ και η ΟΛΤΕΚ εξέφρασαν διαφωνίες σε βασικές πρόνοιες του προτεινόμενου σχεδίου. Ο ΔΗΣΥ, μεταξύ άλλων, έθεσε ζητήματα αντικειμενικότητας και βαρύτητας στις μορφές αξιολόγησης, ενώ από πλευράς ΟΛΤΕΚ διατυπώθηκε διαφωνία με την κατάργηση της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και η αξιοπιστία του θεσμού μέσω της τελικής κεντρικής εξέτασης που προνοείται.

Αναφορικά με τα όσα εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, δόθηκε βαρύτητα στο τι αλλάζει με το σχέδιο που κατατέθηκε, στο ποσοστό που θα έχουν γραπτή και προφορική αξιολόγηση (30% η τελική εξέταση και από 35% η προφορική κάθε τετραμήνου) καθώς επίσης και στις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να τεθούν για διάφορα ζητήματα. Μεταξύ αυτών, στο πώς διεξάγονται τα πρότζεκτ από τους μαθητές και πώς γίνεται η διαδικασία θεματοθέτησης και βαθμολόγησης των δοκιμίων, ώστε να μειωθούν τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, στα πρότζεκτ είναι σημαντικό να υπάρχουν τα εργαλεία αξιολόγησης μέσω των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τα αξιολογούν, όχι μόνο στη βάση των γνώσεων αλλά και των δεξιοτήτων των παιδιών, δηλαδή πώς τα οργάνωσαν, πώς τα παρουσίασαν, πώς ανέπτυξαν την σκέψη τους κλπ. Κι αυτό, διότι το υπουργείο Παιδείας θέλει να αποφύγει το φαινόμενο κατά το οποίο με δυο-τρεις λέξεις κλειδιά κάποιος μπορεί μέσα από λογισμικά να εξασφαλίσει έτοιμα πρότζεκτ. Όσον αφορά στη θεματοθέτηση, η κ. Μιχαηλίδου παραδέχθηκε ότι αναφύονται προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέγιστο βαθμό. Όπως είπε, οι θεματοθέτες και οι βαθμολογητές θα επιμορφώνονται ενώ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση αστοχιών στη θεματοθέτηση θα υπάρχουν μέτρα και κυρώσεις.

Στα συν της πρότασης είναι σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, η εξοικονόμηση τεσσάρων εβδομάδων (20 εργάσιμων ημερών) σε ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Κάτι, το οποίο επιτυγχάνεται με τη βασική παράμετρο του σχεδίου: Αυτήν της κατάργησης της κεντρικής εξέτασης του Γενάρη. «Δουλεύουμε στο τι και το πώς διδάσκουμε. Θέλουμε τη γνώση την ουσιαστική, την πυρηνική, την προαπαιτούμενη που θα πάει τα παιδιά παρακάτω. Δεν θέλουμε την περιττή γνώση. Να αξιολογούμε και τις ικανότητες και τις δεξιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.
Εξάλλου, η Υπουργός έδωσε και απάντηση στις επικρίσεις των καθηγητών Βιολογίας σχετικά με την άποψη τους ότι με την αφαίρεση της Βιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α’ τάξη Γυμνασίου, το μάθημά τους υποβαθμίζεται.

Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στο διδακτικό χρόνο του μαθήματος, ούτε στην ενισχυτική του διδασκαλία. Εκείνο που αλλάζει, είπε, είναι το ότι δεν θα έχει το μάθημα τελική γραπτή εξέταση. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων από τέσσερα σε δύο (μόνο Ελληνικά και Μαθηματικά) στην Α’ τάξη Γυμνασίου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ομαλότερη μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Η πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου θα συζητηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής, ούτως ώστε εάν ψηφιστεί να ξεκαθαρίσει άμεσα το σκηνικό ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη.