Τα τελευταία κεφάλαια μάς παρουσιάζουν τον θαυμαστό κόσμο των χελωνών στις περιώνυμες ανά την υφήλιο παραλίες της Λάρας, καθότι είναι ο οικείος τόπος δύο μεσογειακών τύπων από τα επτά είδη της θαλάσσιας χελώνας, της Καρέτα και της Πράσινης Χελώνας.

Παρότι αναπαράγονται και σε ορισμένες άλλες ακτές της βόρειας και της νότιας Κύπρου, εντούτοις οι κύριες προστατευόμενες περιοχές της ωοτοκίας τους είναι της Λάρας-Τοξεύτρας και οι παραλίες της Πόλης Χρυσοχούς-Γυαλιάς, που εμπίπτουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο Natura 2000. Για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση των απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της φύσης ως Ειδική Ζώνη Προστασίας ανακηρύχθηκε η Χερσόνησος του Ακάμα το 2009-2010.

Οι παράκτιες ωστόσο αυτές τοποθεσίες θεωρούνται προστατευόμενες περιοχές της Φύσης από το 1989. Δεν είναι τυχαίο που τα ευάλωτα και κινδυνεύοντα αυτά χαριτωμένα αμφίβια επιλέγουν τους παραλιακούς αυτούς βιότοπους για τη φωλεοποίηση και την εκκόλαψη των αυγών τους, καθώς αποτελούν συνδυασμό πολλών ευνοϊκών παραγόντων.

 Μεταξύ των πληροφοριακών επισημάνσεων, που υπενθυμίζει η συγγραφέας, δεν παραλείπει να τονίσει τα μέτρα προφύλαξης και επιβίωσης των νεοσσών χελωνών, καθώς αποδεικνύονται δέκτες πολλών επιθέσεων από άλλα ζώα και ανθρωπογενών απειλών. Η ολοένα μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται στη θαλάσσια ρύπανση, τη φωτορύπανση λόγω της φωτοτροπικής συμπεριφοράς τους, την ηχορύπανση και τη διάβρωση των παραλιών, κυρίως, σε περιοχές ωοτοκίας.

Οι χελώνες που έχουν γεννήσει σημαδεύονται με κωδικούς για την επιβεβαίωση του επαναπατρισμού τους στις ίδιες παραλίες και οι φωλιές τους προστατεύονται με ειδικούς κλωβούς. Οι φωλιές που δημιουργούνται κοντά στη θάλασσα μετακινούνται για ευνόητους λόγους σε ψηλότερο σημείο, ενώ οι υπεύθυνοι στο Εκκολαπτήριο ανοίγουν τις φωλιές για να καταγράψουν αγονιμοποίητα αυγά και άλλα συναφή στοιχεία, βοηθώντας ακόμη αποκομμένα χελωνάκια στην άμμο να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα.

Ως εκ τούτου, το Εκθεσιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας που δημιούργησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας υπήρξε επιβεβλημένος στόχος ανάδειξης και διεθνούς προβολής των παραλιών της Λάρας, των κατ’ εξοχήν βιότοπων για τα δύο είδη της θαλάσσιας χελώνας.

Το Κέντρο, που άρχισε να λειτουργεί κατά τη φετινή χρονιά, συνιστά τον πρώτο εξειδικευμένο χώρο στην Κύπρο με προδιαγραφές επιστημονικής έρευνας και ενός άρτιου για το είδος μουσειολογικού εξοπλισμού. Η πρώτη αίθουσα υποδέχεται τους επισκέπτες με έναν τρισδιάστατο Χάρτη της Χερσονήσου του Ακάμα, ξεναγώντας τους από τις παραλίες έως  το παρθένο δάσος του και υποβάλλοντας εισηγήσεις για εξορμήσεις σε παραπλήσιες τοποθεσίες.

Επί πλέον, σε μεγάλη οθόνη αφής παρουσιάζονται τα εξελικτικά στάδια της χελώνας από την εμφάνισή της στη γη, την προσαρμογή της στις εκάστοτε κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, όπως και χάρτες που απεικονίζουν την κατανομή των δύο ειδών χελώνας παγκοσμίως, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο. Στην κύρια αίθουσα του Κέντρου η προσοχή εστιάζεται στην τρισδιάστατη απεικόνιση της παραλίας της Λάρας με τα χελωνάκια στο στόχαστρο φυσικών και ανθρώπινων απειλών.

Οι διαδραστικές οθόνες προβάλλουν τη γεωμορφολογία, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, στις προθήκες εκτίθενται όστρακα χελώνας από διάφορα μέρη της γης, ενώ έχουν διαμορφωθεί προγράμματα και εκθέματα για τυφλούς. Η τρίτη αίθουσα προορίζεται για διαλέξεις, ταινίες κινουμένων σχεδίων και διαδραστικά παιγνίδια γνώσεων για παιδιά, συνεπώς το Κέντρο καινοτομεί κομίζοντας πολυδιάστατες εμπειρίες με τις χελώνες να πρωτοστατούν στο παραθαλάσσιο οικοσύστημα του Ακάμα.

?Οι τελευταίες σελίδες του πρωτοεμφανισθέντος αυτού οδηγού προτρέπουν με αφετηρία την Ίνεια σε «Κοντινές Εξορμήσεις στη Γύρω Περιοχή» και  προσπορίζουν «Χρήσιμες Πληροφορίες» για διαμονή και εστίαση, Μουσεία και Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης. Εκεί όπου σμίγει η μυσταγωγική πανδαισία με το όνειρο και η ανάταση της έμπνευσης με το θαύμα της δημιουργίας.