Στη δίνη της ακρίβειας εμπορευόμενοι και καταναλωτές αναφέρει στο philenews podcast ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, εξηγώντας ότι, μετά την άνοδο στις τιμές των καυσίμων η κοινωνία θα παρακολουθήσει μια διαδοχική διαδικασία αυξήσεων, από την ώρα που φθάνουν εμπορεύματα στα λιμάνια μας, μέχρι τη στιγμή που φθάνει στον καταναλωτή.

Δίνοντας ένα παράδειγμα συρρίκωσης των εισοδημάτων, ο κύριος Πλατής περιέγραψε οικογενειακό εισόδημα το 2021, ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, στο οποίο ο πληθωρισμός λειτούργησε συσσωρευτικά, σήμερα η αξία του ιδίου εισοδήματος μετριέται στις 2460 ευρώ. Για δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ επισήμανε ο κύριος Πλατής, η δόση ήταν στα 500 ευρώ, σήμερα ανήλθε στα 750 ευρώ.

Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέσα μαζικής μεταφοράς σε αντίθεση με την Κύπρο που το ιδιωτικό όχημα είναι απολύτως απαραίτητο αναφέρει ο οικονομολόγος.

Οι πληθωριστικές πιέσεις με τον τερματισμό της επιδότησης της φορολογίας των καυσίμων, είναι αναμενόμενες σημειώνει ο κύριος Πλατής. Στα είδη πρώτης ανάγκης εξήγησε, η ζήτηση δεν μπορεί να μεταβληθεί εξίσου με τη ζήτηση στα είδη πολυτελείας. Άρα οι καταναλωτές είπε, αναγκαστικά θα αποκόψουν από κάπου.