Σοβαροί προβληματισμοί και έντονες επιφυλάξεις για τη δυνητική πρόκληση σοβαρών και αρνητικών επιπτώσεων διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξέτασε την περίπτωση αίτησης εταιρείας για κατασκευή  ηλιοθερμικού πάρκου εντός των κοινοτήτων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας.

Από τις τοποθετήσεις των φορέων στη συνεδρίαση, προκύπτει ότι το κρατικό τεμάχιο 3,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο οποίο σχεδιάζεται το έργο, με την τοποθέτηση 6500 ηλιοστατών για παραγωγή ενέργειας 65MW, γειτνιάζει μεταξύ άλλων, με οικιστική ζώνη και με βιότοπο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, έκανε λόγο για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις. Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι στην επόμενη συζήτηση θα κληθεί η εμπλεκόμενη εταιρεία, καθώς και η ΡΑΕΚ, από την οποία δόθηκε έγκριση για το έργο τον Απρίλιο του 2021.

Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κυριάκος Κούνδουρος, επεσήμανε ότι εκκρεμεί η περιβαλλοντική έγκριση για το έργο. Διευκρίνισε ακόμα ότι η εκμίσθωση γης θα ολοκληρωθεί μόνο με την παραχώρηση πολεοδομικής άδειας και ότι, εφόσον η πολεοδομική αρχή ταχθεί αρνητικά, τερματίζεται και η διαδικασία εξέτασης για εκμίσθωση γης. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης, πέραν της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και το ζήτημα της γειτνίασης με οικιστικές ζώνες, τόσο όσον αφορά τον επηρεασμό των ανέσεων της οικιστικής ζώνης, όσο και της δυνατότητας επέκτασής της.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η εταιρεία υπέβαλε περιβαλλοντική μελέτη το 2022, όμως ζητήθηκε νέα μελέτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει η απαραίτητη διαβούλευση. Νέα μελέτη κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2023 και ζητήθηκαν από την αρμόδια αρχή συμπληρωματικά στοιχεία, για να ολοκληρωθεί η εικόνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όσον αφορά τη χλωρίδα-πανίδα, τις αντανακλάσεις, την ηχορύπανση κ.α.

Οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας, εντός των οποίων βρίσκεται η κρατική γη που επιλέχθηκε για την ανέγερση του πάρκου, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη μεγάλη έκταση, η οποία είναι μεγαλύτερη και από μία κοινότητα, όπως είπαν. Επεσήμαναν δε, ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευση για το έργο, παρά μόνο παρουσίαση της εταιρείας και των στόχων της. Τονίστηκε ακόμα ότι υπάρχει απόφαση στην ίδια περιοχή για διαχωρισμό 650 οικοπέδων για πρόσφυγες στην Αγία Βαρβάρα. 

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου εξέφρασε τους σοβαρούς προβληματισμούς και τις έντονες επιφυλάξεις της για τη δυνητική πρόκληση σοβαρών, αρνητικών και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στο περιβάλλον της περιοχής χωροθέτησης του προτεινόμενου ηλιοθερμικού πάρκου.