Το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου, στη συνεδρία του την Τρίτη, ασχολήθηκε με το θέμα της παραχώρησης πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε παραλιακό τεμάχιο του Δήμου, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει στην άσκηση ιεραρχικής προσφυγής κατά της πολεοδομικής άδειας, που αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας τύπου CONDOS σε παραλιακό τεμάχιο, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, θεωρώντας ότι λόγω της σπουδαίας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας των ευρημάτων στην περιοχή, κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.

Ο Δήμος Γεροσκήπου εμμένει στη συνέχιση των ανασκαφών σε όλη την έκταση του τεμαχίου, με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, τη διάσωση και, τελικά, την ανάδειξή του.

Έκτακτη συνεδρία για το ίδιο θέμα συγκάλεσε και η Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου, η οποία εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου με ένα σύμβουλο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κίνησης, Μιχάλης Χατζημιτσής, υπάρχει αγανάκτηση για τη στάση του Τμήματος Πολεοδομίας, που αντίθετα με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας εξέδωσε τη συγκεκριμένη πολεοδομική άδεια, ενώ κακίζεται και η στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων το οποίο, κατώτερο των περιστάσεων, προσπάθησε επανειλημμένα να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο.

Αντί να υπερασπιστεί το αυτονόητο που θα ήταν η προστασία των μοναδικών αρχαιοτήτων στη Γεροσκήπου, τονίζει, προέτρεψε την Πολεοδομία να εκδώσει άδεια που να προβλέπει τη συνύπαρξη τους με το ξενοδοχείο. Εισηγήθηκε επίσης όπως, τμήμα των αρχαιοτήτων καταχωθεί κάτω από το ξενοδοχείο και ένα άλλο μέρος τους να αποτελέσει κομμάτι του λόμπι του ξενοδοχείου.

Η Κίνηση καλεί τον Δήμο Γεροσκήπου όπως καταθέσει άμεσα ιεραρχική προσφυγή έναντι της απόφασης και όπως διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ ζητά και την κήρυξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων ως ανεπιθύμητου στη Γεροσκήπου. Καλεί, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως διατάξει έρευνα για τις ενέργειες και αποφάσεις λειτουργών των δύο κρατικών τμημάτων και να παρέμβει για απόσυρηση της πολεοδομικής άδειας.