Αν και με καθυστέρηση έξι χρόνων, προχωρούν οι σχεδιασμοί για ανέγερση νέας τεχνικής σχολής στη Λάρνακα, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες της Τεχνικής Αγίου Λαζάρου, το κτήριο της οποίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, εντός των ημερών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά σχέδια και οι εργασίες θα ξεκινήσουν τέλος αυτού του χρόνου ή αρχές του επόμενου.

Το έργο είχε ενταχθεί αρχικά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ωστόσο αφαιρέθηκε. Γι’ αυτό το λόγο ο βουλευτής Λάρνακας, Χρίστος Ορφανίδης, ζήτησε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας ανησυχία για την πορεία υλοποίησής του. Χθες μέσω ανακοίνωσης το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως η απόφαση για ανέγερση νέας τεχνικής σχολής στη Λάρνακα, προχωρεί κανονικά και πως γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί σε άλλο ταμείο το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασφυκτιούν σχολεία της Λάρνακας – «Έκαναν μάθημα κάτω από τις τερατσιές»

Όπως ανέφερε στον «Φ», ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ, Ανδρέας Μαραγκός, το έργο ενδεχομένως να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027. «Ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε ταμείο όμως η προκήρυξη του διαγωνισμού προχωρά κανονικά. Αυτή τη στιγμή είναι όλα έτοιμα για και περιμένουμε από το Γενικό Λογιστήριο το πιστοποιητικό συμβατότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διεθνείς διακρίσεις για 16χρονους μαθητευόμενους σεφ

Η νέα τεχνική σχολή θα δημιουργηθεί σε περιοχή της Αραδίππου, η οποία γειτνιάζει με τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς. Το κόστος του έργου θα αγγίξει τα 35 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Στα αρχικά σχέδια το κόστος ανέγερση των κτηρίων εκτιμήθηκε στα 21 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στην πορεία, λόγω της αύξησης των αναγκών στην επαρχία Λάρνακας, αποφασίστηκε όπως διπλασιαστεί το μέγεθος του κτηρίου, ώστε σ’ αυτό να μπορούν να φοιτούν 630 μαθητές. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου φοιτούν περίπου 330 μαθητές.