Νέα παράταση ζήτησε η εργοληπτική εταιρεία για να παραδώσει το έργο ανάπλασης και διαμόρφωσης του αλιευτικού καταφυγίου στον Ποταμό Λιοπετρίου στα τέλη Απριλίου του 2024.

Το αίτημα υποβλήθηκε χθες προφορικά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες κατά τη διάρκεια των έργων.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2020 έναντι του ποσού των €11 εκατ. και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του Ποταμού στην κοινότητα Λιοπετρίου και την οργάνωση τους σε ένα εθνικό πάρκο, με έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Το έργο αναμενόταν να περατωθεί τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια κατάθεσης του θεμέλιου λίθου τον περασμένο Ιανουάριο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο. Επικαλέστηκε μάλιστα ως καθυστέρηση στη υλοποίηση του έργου τον… κορωνοϊό και άλλων συνεπειών του κορωνοϊού.

Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αρμόδιες υπηρεσίες και εργοληπτική εταιρεία επικαλέστηκαν ακόμα μία αιτία που ξέχασε να κάνει αναφορά ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης, των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Περαιτέρω, τονίστηκε ότι τελικά το έργο θα παραδοθεί τέλη Απριλίου του 2024. Δεν έπεσαν από τα σύννεφα, οι επηρεαζόμενοι ψαράδες και ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου αφού ανέμεναν τέτοια εξέλιξη, παρόλα αυτά στο άκουσμά της διαμαρτυρήθηκαν για την περαιτέρω καθυστέρηση.

Ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου ανέφερε ότι εκτός από τους ψαράδες, επηρεάζεται και το πρώτο κέντρο που παραμένει κλειστό εδώ και ένα χρόνο. Διερωτήθηκε ποιος θα αποζημιώσει τους επηρεαζόμενους.
Από πλευράς τους οι ψαράδες που παρέμεναν στο χώρο υποστήριξαν ότι έλαβαν δεσμεύσεις για ολοκλήρωση των έργων τον Νοέμβριο. Από την έναρξη εργασιών μέχρι σήμερα, υποστήριξαν πέρασαν τρία χρόνια και ακόμα δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Ψαράδες δήλωσαν πλήρη απογοήτευση και αγανάκτηση για τα όσα παρατηρούνται.

Η Επιτροπή Γεωργίας έχει ζητήσει να κατατεθούν ενώπιον της αναλυτικά στοιχεία για τις εγκριθείσες παρατάσεις και θα επανέλθει πολύ σύντομα στο θέμα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, υποστήριξε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του για την καθυστέρηση και να αποζημιώσει τους επηρεαζόμενους για την απώλεια εισοδήματος.