Είναι οι «εισβολείς» στις θάλασσες της Κύπρου και μας έρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, με τη θάλασσα της Κύπρου να καταγράφεται ως χώρος πολλαπλής αναπαραγωγής τους.

Περιβαλλοντολόγοι και θαλάσσιοι βιολόγοι, με τη βοήθεια σεφ αλλά και ψαράδων, προσπαθούν να αντιστρέψουν το εχθρικό περιβάλλον, μετατρέποντας τα ανεπιθύμητα πανέμορφα και πολύχρωμα λεοντόψαρα, σε υπέροχα πιάτα, με την ιδιαίτερη προσοχή αφαίρεσης.

Φιλοξενούμενη στο philenews podcast, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyprus Environment Foundation Σοφία Μάτση, επιβεβαίωσε ότι, τα λεοντόψαρα εντάσσονται στην κατηγορία των εισβλητικών και χωροκατακτητικών ειδών της Μεσογείου και αναζητήθηκαν όπως είπε, τρόποι διαχείρισής τους, με τη βοήθεια και Κυπρίων σεφ, ώστε να βγουν από τις θάλασσες και να σερβίρονται στο πιάτο μας με ασφάλεια.

«Μάλιστα είναι και πάρα πολύ νόστιμα» ανάφερε και απάντησε πόσο εύκολα είναι να βάλει κανείς στην κουζίνα του ένα δηλητηριώδες ψάρι.

Για τo «quittar fish» άλλως βιόλα ή φκιόλα για τους Κυπρίους ψαράδες (επειδή μοιάζει με βιολί), η κυρία Μάτση, ανέφερε ότι οι ψαράδες εκπαιδεύονται κατά τρόπο που να συμβάλουν ώστε να καταγραφούν  τα είδη στη θάλασσα της Κύπρου και διαχειρίζονται τα δεδομένα με συγκεκριμένα εργαλεία που τους παρέχονται.

Η Κύπρος είναι ο τελευταίος προορισμός αυτών των ειδών κατέληξε και είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύσουμε.