Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κατέθεσε στις 22 Ιανουαρίου τον θεμέλιο λίθο στο αλιευτικό καταφύγιο Λιοπετρίου, ωστόσο το έργο κανονικά θα έπρεπε να κάνει… εγκαίνια τον Μάρτιο. Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, που κρίθηκαν ως δικαιολογημένες από το Τμήμα Πολεοδομίας, η ολοκλήρωση του έργου μετατέθηκε για την 30η Νοεμβρίου του 2023, με τον κίνδυνο να απωλέσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του το έργο να είναι ορατός, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου. 

«Όπως προχωρούν οι εργασίες είμαστε βέβαιοι πως δεν θα τελειώσει το Νοέμβριο το έργο και πολύ φοβούμαστε πως θα χρειαστεί και το 2024», ανέφερε στον «Φ» ο Βάσος Μανώλη, σημειώνοντας πως το κόστος του έργου ανέρχεται στα €11 εκ. και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020.  

Εξέφρασε, παράλληλα, την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός πως παραμένει κλειστός ο δρόμος από τη γέφυρα του ποταμού μέχρι τα εστιατόρια. «Αρχικά υπήρχε πρόσβαση, αλλά την έκλεισαν. Υποτίθεται πως αυτή η φάση θα τελείωνε μέχρι τα Χριστούγεννα για ν’ ανοίξει ο δρόμος. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα τον ανοίξουν. Φωνάζουν οι ψαράδες και οι ιδιοκτήτες των δύο εστιατορίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τα κλείσουν επειδή δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 150 εκατ. για έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Ο «Φ» απευθύνθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας ζητώντας ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης. Όπως μας αναφέρθηκε  έχει παραχωρηθεί εγκεκριμένη παράταση χρόνου στο έργο για διάφορες αιτίες όπως η εύρεση αρχαιοτήτων και η προσθήκη υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.  

Σ’ ό,τι αφορά στις διαμαρτυρίες για το δρόμο, το Τμήμα Πολεοδομίας σημειώνει πως «με βάση το πρόγραμμα εργασιών του εργολάβου, οι εργασίες κατασκευής του δρόμου θα ολοκληρωθούν με την ολοκλήρωση του έργου και θα δίνεται προσωρινά μέρος του οδικού δικτύου για χρήση πριν την ολοκλήρωση του, με ρυθμίσεις της κυκλοφορίας, ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών και ενδεχόμενων απρόβλεπτων παραγόντων». Προστίθεται ακόμη πως για την προσβασιμότητα των χρηστών προς τον ποταμό και την ευρύτερη περιοχή, έχουν γίνει προσωρινές ρυθμίσεις για εκτροπή της κυκλοφορίας, «με διαμορφώσεις οι οποίες έτυχαν της έγκρισης της τροχαίας και οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών, με απώτερο στόχο τον μετριασμό της ταλαιπωρίας των χρηστών». 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό όταν ολοκληρωθούν τα έργα το αλιευτικό καταφύγιο Λιοπετρίου θα έχει χωρητικότητα 112 σκαφών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή ξύλινων κρηπιδωμάτων, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, καρνάγιο και αποθηκευτικούς χώρους για τους επαγγελματίες ψαράδες. Επιπρόσθετα αναμένεται να γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.