Λάβρος κατά της Κυβέρνησης και των χειρισμών που έχουν γίνει εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, σε σχέση με το αίτημα του Κράτους να ανεγείρει σε κρατικά τεμάχια δύο υποδομές που αφορούν τη δημιουργία Διεπιστημονικού Κέντρου για Παιδιά Θύματα Βίας και τη δημιουργία Κρατικής Δομής Προστασίας – Ξενώνας Νεανίδων, στην περιοχή Σφαλαγγιώτισσας, μεταξύ των δημοτικών ορίων Γερμασόγειας και Αγίου Αθανάσιου.

Οι επηρεαζόμενοι Δήμοι απεύθυναν έκκληση προς την Κυβέρνηση να αποσύρει το αίτημα, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει να επανέλθει ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διαβουλεύσεων μεταξύ των επηρεαζόμενων Τοπικών Αρχών και των πολιτών. Το τραγικό της όλης υπόθεσης όπως καταγγέλλει ο κ. Ξυδιάς, είναι το γεγονός ότι το Κράτος παρέλειψε να ενημερώσει την Τοπική Αρχή για το τί είδους δομές πρόκειται να ανεγερθούν, ζητώντας όμως τις απόψεις του Δήμου εντός 48 ωρών, με την επιστολή να φτάνει στον Δήμο στις 12 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο Δήμος Γερμασόγειας καλείτο να απαντήσει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς το αίτημα θεωρείτο εξαιρετικά επείγον.

Με σκληρή γλώσσα ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, χαρακτήρισε το κράτος «αλουπό» που θέλησε να περάσει όπως είπε, το αίτημα σε 24 ώρες χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από πλευράς των κατοίκων της περιοχής όσο και από πλευράς των κοινοτήτων που γειτνιάζουν.

«Μας έδωσαν τον εξαιρετικό χρόνο των 48 ωρών. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Δήμος δεν είναι καφενείο. Ο Περί Δήμων Νόμος προβλέπει ότι ο Δήμαρχος συγκαλεί συνεδρίαση του ΔΣ τουλάχιστον 48 ώρες πριν. Άρα ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε στο αίτημα. Απασχόλησε τον Δήμο και η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι χρειάζονται εξηγήσεις για το τι έργα πρόκειται να δημιουργηθούν». Όπως σημείωσε ο κ. Ξυδιάς, με επιστολή του ο Δήμος στις 3/10 απάντησε ότι είναι αντίθετος με την παραχώρηση των κρατικών τεμαχίων με σκοπό τη δημιουργία δομών εφηβικής προστασίας, τονίζοντας ότι δεν έλαβε καμία ενημέρωση για τα εν λόγω έργα, από τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα.

Μεταξύ άλλων απευθύνθηκε προς τους συνδημότες του, αναφέροντας πως ούτε ο Δήμαρχος αλλά ούτε και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου γνωρίζουν για τα έργα. «Ας απευθυνθούν στην Κυβέρνηση, η οποία είναι ο ιδιοκτήτης των τεμαχίων και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Από εμάς ζητήθηκε άποψη και αυτή είναι αρνητική».

Ο Δήμαρχος τα έβαλε με τους χειρισμούς του κράτους, σημειώνοντας ότι ακολούθησαν λάθος διαδικασίες. «Ο ενδεδειγμένος τρόπος θα ήταν να έρθουν να ανταλλάξουν απόψεις μαζί μας, να κάνουμε διαβούλευση με τον κόσμο και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις εάν θα προχωρήσουν οι δομές ή όχι. Πήγαν να περάσουν το αίτημα στα μουλωχτά και σε χρόνο ρεκόρ για να μην πάρει κανείς είδηση», είπε και υποστήριξε ότι απευθύνεται σε όλους τους αρμοδίους, σε ανώτατο επίπεδο. «Και να ήθελαν να έχουν αποτέλεσμα, προκάλεσαν ακριβώς το αντίθετο, έχουν εξοργίσει τους πάντες».

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι έχουν απευθύνει έκκληση στον ίδιο τον ΠτΔ, τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υφυπουργό Πρόνοιας να αποσύρουν το αίτημα και να επανέλθουν με διαβουλεύσεις. «Θα είμαστε κάθετοι εάν προχωρήσουν από μόνοι τους. Θα μας βρουν απέναντί τους», είπε ο κ. Ξυδιάς, τονίζοντας ότι δεν είναι εναντίον των δομών ωστόσο απαιτούν τον ίδιο σεβασμό και να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες.

Δεν παρέλειψε να αφήσει σκιές προς την Κυβέρνηση λέγοντας πως ούτε το Κράτος δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να δημιουργήσει. «Σκοπός ήταν να αξιοποιήσουν τα δύο κρατικά τεμάχια για τη δημιουργία δομών στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ωστόσο ούτε ξέρουν για αριθμό ατόμων και τι ακριβώς δομές θέλουν», λέγοντας πως «όταν το Κράτος λειτουργεί όπως τον αλουπό, οδηγεί τους πολίτες εναντίον του».

Στο πλευρό του Κυριάκου Ξυδιά και ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριακού, ο οποίος εξέφρασε και αυτός την έντονη δυσαρέσκειά του με τον όλο χειρισμό, τονίζοντας ότι τα δύο έργα επηρεάζουν άμεσα και τον Δήμο του.