Εφτάψυχη αποδεικνύεται πολυκατοικία στην οδό Πιαλέ Πασιά 14, δικαιώνοντας πρόσφυγες ενοίκους της οι οποίοι, σε αντίθεση με εκτιμήσεις πολιτικών μηχανικών, επέμεναν πως το κτήριο δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αντοχής και ότι θα μπορούσε να συντηρηθεί και να λειτουργήσει.

Όπως ανέφερε στο philenews ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, ο οποίος ζήτησε εκ μέρους της Επιτροπής την διενέργεια μελέτης στατικής επάρκειας του κτηρίου, ενημερώθηκε αρμοδίως πως τελικά το κτήριο δεν είναι επικίνδυνο.

Κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι θα αρχίσει η διαδικασία γενικής συντήρησης της πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται σε μία από τις περιζήτητες περιοχές της πόλης. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτήν.

Υπό κανονικές συνθήκες, δεν ήταν δυνατή η έκδοση τίτλων επειδή η πολυκατοικία, που αποτελείται από οκτώ διαμερίσματα, ήταν τουρκοκυπριακή. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία απαλλοτρίωσε το κτήριο στις 31/3/2016, κατόπιν «φιλικού διακανονισμού» με τον τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη της Mihmet Raghib Kenan, ο οποίος, στο μεταξύ, έχει αποβιώσει.

Η στατική κατάσταση της πολυκατοικίας και η όλη εμφάνισή της απασχόλησαν κατά καιρούς την Επιτροπή Προσφύγων, τα μέλη της οποίας είχαν γίνει δέκτες παραπόνων για την κατάσταση που επικρατούσε.

Σημειώνεται, πως μέχρι τον Μάιο του 2022 εκτελούνταν εργασίες συντήρησης από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που παραχωρείτο οικονομική βοήθεια στους ενοίκους για να εκτελέσουν απαραίτητες εργασίες επιδιόρθωσης.

Αδιαφόρησαν οι εργολάβοι

Η κατάσταση στην πολυκατοικία ήταν τέτοια, ώστε όταν το 2019 η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, προκήρυξαν προσφορά για εκτέλεση εργασιών επιδιόρθωσης του κτηρίου, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργολάβους. Οι εργασίες περιλάμβαναν κατεδάφιση παράνομων υποστατικών στην οροφή και μόνωση της, ανύψωση στηθαίου ή τοποθέτηση μεταλλικού κιγκλιδώματος στην ταράτσα και στις βεράντες, επιδιόρθωση ρωγμών σε τοιχοποιίες και τα ταβάνια, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση κουφωμάτων, αποκατάσταση πλάκας κλιμακοστασίου, χρωματισμός κοινόχρηστων χώρων καθώς και εξωτερικές εργασίες.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε το έργο «Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασιά» την 01/07/2022. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο είναι ο εξωραϊσμός της πρόσοψης και δύο πλαϊνών όψεων της πολυκατοικίας, όπως και η κατεδάφιση του παράνομου υποστατικού στην οροφή.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συμφωνήθηκε όπως εκτελεσθεί η εργασία κατασκευής μόνωσης από το Δήμο Λάρνακας, αμέσως μόλις κατεδαφιστεί το παράνομο υποστατικό στην οροφή, για αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω ζημιάς στα ταβάνια των διαμερισμάτων του τελευταίου ορόφου. Το κόστος θα αναλάβει η Πολεοδομία.

Ως εκ τούτου, εκκρεμεί η επιδιόρθωση της πίσω όψης, των κοινόχρηστων χώρων του κλιμακοστασίου και το εσωτερικό των διαμερισμάτων.

Θα συντηρηθεί μέσω κτίΖΩ

Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ενταχθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ».
Πάντως, η πολυκατοικία, τουλάχιστον από πλευράς εμφάνισης δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Δημάρχου Λάρνακας κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων (τον περασμένο Νοέμβριο), ότι αν το κτήριο δεν ανήκε στην κυβέρνηση θα ενεργούσε όπως ενεργεί με άλλα κτήρια, ανάλογης κατάστασης. Δηλαδή, θα εκινείτο νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη, δηλαδή της κυβέρνησης.

Είχε αναφέρει επίσης, πως με βάση «οπτικό έλεγχο» και χωρίς να έχει προηγηθεί εργαστηριακή εξέταση τμημάτων της πολυκατοικίας, το κτήριο κρίνεται από τους μηχανικούς του Δήμου ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας και στατικής επάρκειας».