Ήταν ένα Σάββατο γεμάτο κόσμο και δραστηριότητες στην Ίνεια το σημερινό. Η συνήθως ήσυχη κοινότητα του Ακάμα, με τα γραφικά λιθόστρωτα και την εκπληκτική θέα προς την θάλασσα της Λάρας, κατακλύστηκε από ενωρίς το πρωί από επίσημους, Αστυνομία, εκπροσώπους άλλων κοινοτικών αρχών, φορέων και οργανώσεων της Πάφου, αλλά και από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Αιτία για την…αναστάτωση αυτή, ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κοινότητα που έχει καταστεί συνώμυμο του αγώνα των ακαμιτών για ανάπτυξη της γης τους. Και όπως ο κοινοτάρχης Γιάγκος Τσίβικος ανακοίνωσε καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο, η σημερινή επίσκεψη κατέχει πλέον ιστορική σημασία. Όχι απλώς επειδή ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εγκαινίαζε τρία έργα στην κοινότητα, αλλά επειδή γινόταν σήμερα ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια επισκεπτόταν την Ϊνεια.

Η προεδρική αυτοκινητοπομπή έφθασε στον αναπλασθέντα πυρήνα της κοινότητας στις 10 το πρωί και αμέσως δεκάδες κάτοικοι και άλλοι πολίτες περικύκλωσαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη εκφράζοντας μια οικειότητα και μια χαρά προς αυτόν, ασυνήθιστη τα προηγούμενα χρόνια για τον θεσμό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος αναταποκρινόταν με χαρά και με προσωπικές κουβέντες με καθένα εκ των πολιτών, ενώ είχε την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία στο πόδι με τον Μητροπολίτη Πάφου, Τυχικό, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό για τα νέα έργα που εγκαινιάσθηκαν σήμερα.

Ιδιαίτερη χαρά έδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και στη θέα του αδελφού του κοινοτάρχη, Σάββα Τσίβικου, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη της ομογένειας στις ΗΠΑ και τον οποίο ο Πρόεδρος γνώρισε όπως ο ίδιος είπε στις αρχές του 1990 όταν μετέβη στη Νέα Υόρκη για σπουδές.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να περπατήσει σε μεγάλο μέρος της κοινότητας, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη και τη νέα Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πειβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, συνομιλώντας με κόσμο που έβγαινε από τις κατοικίες ή τα καταστήματα για να τον καλωσορίσει, ενώ ρωτούσε συνεχώς και τον κοινοτάρχη Ίνιας για θέματα της κοινότητας και τις θέσεις των ανθρώπων της σε ζητήματα όπως οι πρόσφατες ανακατατάξεις που επέφερε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.