Νέα Υόρκη
Συχνά τα βάζουμε με τους νέους. Τους αραδιάζουμε χίλια-δυο επίθετα και τους κατηγορούμε για τα «χάλια» τους! Πόσο (επιεικώς) αφελείς μπορεί να είμαστε; Πώς γίνεται να μην βλέπουμε ότι πίσω από κάθε νέο κρύβεται ένα κομμάτι ακατέργαστου χρυσού, που απλά χρειάζεται να τον βγάλουμε από τα έγκατα του μεταλλίου και να τον επενδύσουμε;
Καθημερινά, μέσα και έξω από τις τάξεις του Πανεπιστημίου, βλέπω αυτό το «χρυσάφι». Τις πλείστες φορές, οι νέοι μας είναι σιωπηλοί. Σιωπηλοί, μέχρι να δουν ότι νοιάζεσαι, ότι θες το καλό τους, ότι είσαι μαζί τους (και όχι απέναντί τους). Έτσι τους κάναμε να νιώθουν (αν είναι ποτέ δυνατόν, απέναντι;), ψάλλοντάς τους τον εξάψαλμο επειδή έτυχε να γεννηθούν σε μια εποχή που η τεχνολογία των social media γεννιόταν μαζί τους (μα αφού εμείς, οι «μεγάλοι» την γεννήσαμε!). Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της παρούσας μελέτης, που στόχο είχε να ερευνήσει κάποια σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν προς την κατεύθυνση του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη. Με δείγμα 70 Νεοϋορκέζων νέων, ηλικίας 18-24 ετών, επιχείρησα να μετρήσω βασικούς παράγοντες που απασχολούν τους νέους μας, σε σχέση με τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε «υπεύθυνα μονοπάτια». Στην έρευνα παρουσιάστηκαν διάφοροι λόγοι που τους απασχολούν. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο συσχέτισης (Pearson Correlations), στόχος ήταν να εξεταστεί τι θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε αυτό το (υπεύθυνο) μονοπάτι. Με την έννοια «υπεύθυνος πολίτης», η έρευνα καθόρισε τους εξής παράγοντες:
– Σέβομαι και υπακούω στους νόμους
– Σέβομαι τα δικαιώματα και την περιουσία των άλλων
– Είμαι αφοσιωμένος στην πατρίδα μου και περήφανος για τα επιτεύγματά της
– Συμμετέχω και βελτιώνω τη ζωή στην κοινωνία που ζω
(Μεταξύ άλλων) Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η «προσωπική ανάπτυξη και ευημερία» είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας που απασχολεί τον κάθε νέο αυτής της ηλικίας (18-24 ετών). Κατ’ επέκταση, η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης του θα μπορούσε να επιδράσει ευεργετικά στην προσπάθεια να εξελιχθεί σε έναν ενεργό και υπεύθυνο πολίτη.
Ως δεύτερο παράγοντα, η έρευνα κατέταξε το «Περιβάλλον και Κλιματολογική Αλλαγή» ως εκ των κορυφαίων προβλημάτων που απασχολεί τη νεολαία ανά τον κόσμο. Όχι μόνον η έγνοια τους για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή κατέχουν σημαίνοντα ρόλο στη ζωή τους, αλλά παράλληλα (πάντα με βάση τα ευρήματα), αυτός ο παράγοντας δείχνει αρνητικό συσχετισμό με την πιθανότητα να εξελιχθεί ένας νέος σε έναν ενεργό και υπεύθυνο πολίτη. Δηλαδή, τα όσα οι νέοι μας ακούνε και βλέπουν, όπως και οι ελλιπείς ενέργειες από πλευράς των κέντρων λήψεως αποφάσεων, τους δημιουργούν αρνητική αντίδραση.
Ως τρίτο παράγοντα, η έρευνα κατέδειξε ότι το «μεταφορικό» επίσης απασχολεί έντονα τους νέους, με (επίσης) αρνητικό συσχετισμό στην πιθανότητα να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Εύχομαι ότι και η Κύπρος θα λάβει τα μηνύματα της νέας γενιάς, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας (όχι μόνο των νέων). Αν θέλουμε μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, δεν έχουμε παρά να τα ακούσουμε. Αυτά κουράστηκαν να ακούνε εμάς! Καιρός να τα εμπιστευτούμε!

Πηγή: L.A. Voice

*Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice