Την επέκταση του προγράμματος «Test to stay» και σε άλλες υπηρεσίες πέραν των σχολείων, αναμένεται ότι θα συζητήσουν σήμερα επιστήμονες και υπουργός Υγείας, με το ενδεχόμενο να καταλήξει αύριο σχετική πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι πολύ μεγάλο. Η επέκταση θα αφορά τουλάχιστον τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αφού σχετικό αίτημα είχε τεθεί από τα μέλη της ΣΕΕ που ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την περασμένη εβδομάδα αλλά και την Αστυνομία, η ηγεσία της οποίας είχε επίσης θέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Υγείας προ δεκαημέρου. Δεν αποκλείεται όμως, το «Test to stay» να επεκταθεί γενικά στα σώματα Ασφαλείας αφού σχετικές συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων έγιναν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.  

Ταυτόχρονα, μεταξύ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του υπουργού Υγείας αναμένεται ότι θα συζητηθεί εκ νέου και το ενδεχόμενο εισαγωγής του θεσμού των εβδομαδιαίων τεστ και στα νηπιαγωγεία σε προαιρετική βάση, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» στο υπουργείο Υγείας γίνονται ήδη σκέψεις για τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατό να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα με δεδομένο το γεγονός ότι στην προδημοτική εκπαίδευση ανήκει και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών μονάδων. Το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί ως αίτημα στο υπουργείο Υγείας από την ΠΟΕΔ κατά τη διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών για το «Test to stay». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δρ Βωνιάτης: Η «Όμικρον 2» δεν είναι νέα μετάλλαξη

Περαιτέρω, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αλλάξουν και τα δεδομένα για την αποδέσμευση στενών επαφών και όπως πληροφορούμαστε το υποχρεωτικό μοριακό τεστ πριν την αποδέσμευση την 7η ημέρα θα αντικατασταθεί από τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Αυτός άλλωστε, ήταν και ο λόγος που κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Test to stay» στα σχολεία χθες, ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική ισχύς για τις επαφές που βρίσκονταν σε περιορισμό από την περασμένη εβδομάδα. 

Στόχος τόσο της Κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων, αυτή την περίοδο, είναι να προωθηθούν διαδικασίες και προγράμματα που θα έχουν μακροχρόνια ισχύ αφού παρά το γεγονός ότι σε πραγματικούς αριθμούς, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση το τελευταίο δεκαήμερο, το ποσοστό θετικότητας, δηλαδή ο αριθμός των νέων περιστατικών που εντοπίζονται σε σχέση με τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται, παραμένει πάνω από το 2% με το όριο ασφαλείας να ορίζεται στο 1%. 

Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναμένονται προς το παρόν χαλαρώσεις ή άρση μέτρων σε συγκεκριμένους χώρους και τομείς, αφού τόσο τα μέλη της ΣΕΕ όσο και το υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν και πρόωρο και επικίνδυνο. 

Αλλαγές πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των ψηφιακών πιστοποιητικών και των προϋποθέσεων έκδοσης τους, αφού σχετική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως θα προκύψει ανάγκη για άρση συγκεκριμένων περιορισμών, που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ. 

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων σε ό,τι αφορά τον μεγάλο αριθμό επαναλοιμώξεων που καταγράφονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός είναι εδώ και αρκετές εβδομάδες τετραψήφιος και αφορά τόσο άτομα που μολύνονται με την πάροδο έξι μηνών από την πρώτη μόλυνση τους από τον κορωνοϊό όσο και άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει πέραν των δύο μηνών μεταξύ των δύο θετικών τους διαγνώσεων. Μάλιστα, μεταξύ των ατόμων αυτών περιλαμβάνονται και αρκετοί εμβολιασμένοι πολίτες. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδα Ιχνηλάτησης, την περασμένη εβδομάδα (15-21 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 1690 περιστατικά τα οποία αφορούσαν άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό δεύτερη φορά από την ημέρα έναρξης της πανδημίας. Κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί συνολικά 13.997 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας αναφοράς, σε βάθος δεκατετραημέρου, ο αριθμός των επαναλοιμώξεων που είχαν καταγραφεί έφθασε τις 2.247.