Πρόθεση εμπλοκής στη γενικότερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού επειδή φαίνεται να προκύπτουν εξελίξεις στο θέμα της αποκοπής 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος εξήγγειλε η κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας.

Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό Εργασίας σε ειδική συνεδρία για συζήτηση του θέματος. Μην βιαστείτε να χαρείτε διότι από συζητήσεις επί του θέματος μας φλόμωσαν. Το αποτέλεσμα προβλέπεται να αργεί ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσον θα ικανοποιεί πολλούς. Κυρίως, όμως, συγκρατηθείτε για να αντέξετε την αποκάλυψη για πολλοστή φορά της υποκρισίας όλων αυτών, που κρατάνε στα χέρια τους την τύχη σας.

Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον της επιτροπής Εργασίας. Συγκινητικό και το ενδιαφέρον του υπουργού Εργασίας. Για την δική τους την πρόκληση, όμως, την οποία και μόνο που το σκέφτεσαι εκτοξεύεται το αίμα στο κεφάλι σου, ούτε λέξη. Ούτε ψήγμα συγκίνησης.

Η στήλη αναφέρεται στην κορυφαία ασυδοσία της συνταξιοδότησης υπουργών και βουλευτών από το 60ο έτος της ηλικίας τους και, μάλιστα, με βαρβάτες συντάξεις. Ανοίξαμε αυτό το κεφάλαιο στις 26 Αυγούστου 2023 και δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί, όσο και αν οι πρόεδροι, οι υπουργοί και οι βουλευτές κλείνουν μάτια και αφτιά.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν: Η σύνταξη βουλευτών και υπουργών αρχίζει στο 60ο έτος! Διότι όταν ψήφιζαν το 2012 τη νομοθεσία, που ανέβαζε τη συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, φρόντισαν να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους! Όπως εξαίρεσαν τους εαυτούς τους και από τη φορολογία των φιλοδωρημάτων. Όπως εξαίρεσαν τους εαυτούς τους και από την κρατική σύνταξη, την οποία έκοψαν για όλους τους νεοεισερχόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία (θα παίρνουν μόνο σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων) αλλά την άφησαν να τρέχει για τους βουλευτές.

Την ώρα, λοιπόν, που ένα σωρό πολιτικάντηδες σας λένε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να αφαιρεθεί το πέναλτι του 12% από όσους επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στα 63, εκείνοι παίρνουν σύνταξη στα 60! Την ώρα, λοιπόν, που ακόμη και για τους ανθρώπους οι οποίοι τρώνε τη ζωή τους σε πολύ βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες, σας λένε «να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια εξαίρεση…», να ξέρετε ότι σας εμπαίζουν. Διότι στην πράξη λειτουργούν λες και το υπουργιλίκι και το βουλευτιλίκι είναι πιο βαριά και πιο ανθυγιεινά επαγγέλματα από τις οικοδομές ή άλλες επίπονες εργασίες.

Πέρασε ένας μήνας από την δημοσίευση του θέματος. Αναμέναμε με υπομονή. Καμία αντίδραση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που υποσχέθηκε να φέρει νέο πνεύμα. Πού να τολμήσει να καταθέσει τέτοιο νομοσχέδιο και να εξοργίσει τους βουλευτές ώστε να μην του ψηφίζουν άλλους νόμους; Καμία αντίδραση και από την Πρόεδρο της Βουλής, που επίσης θέλει να φαίνεται ότι εκπροσωπεί κάτι πιο σύγχρονο στην πολιτική ζωή. Καμία αντίδραση από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, τους κομματάρχες, τους βουλευτές…

Όλοι στο ίδιο καζάνι, το οποίο ξεχειλίζει από πυρακτωμένη υποκρισία, βράζουν. Ειδικά τον υπουργό Εργασίας τον παρακολούθησα τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον τρεις φορές να συζητά δημοσίως για το 12% και την πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63. Ούτε λέξη για την κορυφαία πρόκληση της δικής τους συνταξιοδότησης στα 60. Επαναλαμβάνει συνεχώς τους κινδύνους βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κινδυνεύει από αυτούς που θα συνταξιοδοτούνται στα 63 αλλά δεν κινδυνεύει από εσάς που συνταξιοδοτείστε στα 60; Πόση πρόκληση; Πόση υποκρισία;

Άφησα για το τέλος μια έκπληξη. Σε αυτό τον μήνα που πέρασε από το άνοιγμα του κεφαλαίου από την στήλη, μία και μόνο αντίδραση υπήρξε. Από τον Αβέρωφ Νεοφύτου! Ναι, αυτόν που πλειστάκις τα προηγούμενα χρόνια είχε πρωτοστατήσει σε αντιλαϊκές αποφάσεις. Αυτόν τον οποίο πλειστάκις η στήλη αυτή είχε περάσει από γενεές 14 για διάφορες τοποθετήσεις του.

Απέστειλε στις 29 Αυγούστου 2023 επιστολή στην πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με την οποία ζητά να τεθούν προς συζήτηση οι προτάσεις νόμου που είχε υποβάλει το 2016 (και δεν συζητήθηκαν ποτέ), τόσο για να προσαρμοστεί η συνταξιοδότηση υπουργών και βουλευτών στο 65ο έτος όπως ισχύει για τους κοινούς θνητούς, όσο και για να λήξει η άλλη τεράστια πρόκληση των πολλαπλών συντάξεων κάποιων αξιωματούχων του κράτους.

Ε, λοιπόν, κύριοι βουλευτές, πλέον δεν έχετε την παραμικρή δικαιολογία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Και για να μην νομίζετε ότι θα επαναπαυθούμε, η στήλη σας προειδοποιεί ότι την επόμενη φορά –αν δεν συζητήσετε την πρόταση νόμου- θα επανέλθει στοχοποιώντας προσωπικά πλέον τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών. Για να γνωρίζουν επ’ ακριβώς οι πολίτες, έναν προς έναν εκείνους που τους εμπαίζουν!