Χωρίς νομική βάση η απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να εντάξει τις υπηρεσίες αποκατάστασης στο Γενικό Σύστημα Υγείας με την υπογραφή συμβολαίων μόνο με κέντρα που λειτουργούν εντός νοσοκομείων και όχι με όλα τα αναγνωρισμένα κέντρα που εδώ και χρόνια προσφέρουν υπηρεσίες, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας και καταφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Η σχετική προσφυγή, η οποία καταχωρίσθηκε από τους νομικούς συμβούλους του συνδέσμου προ δεκαπενθημέρου έχει ως στόχο την ακύρωση της απόφασης του οργανισμού με τα κέντρα αποκατάστασης να υποστηρίζουν ότι ο ΟΑΥ έχει θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους λαμβάνοντας «αυθαίρετα» μια απόφαση η οποία, όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο δεν μπορεί να στηριχθεί νομικά αλλά παραβιάζει μια σειρά από νομοθεσίες, μεταξύ αυτών και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Όπως πληροφορούμαστε, οι νομικοί σύμβουλοι του συνδέσμου, υποστηρίζουν ότι η απόφαση του ΟΑΥ είναι «προϊόν νομικής πλάνης ή/και εσφαλμένης εφαρμογής του νόμου και των κανονισμών του ΓεΣΥ», διότι όπως επεξηγούν η νομοθεσία δεν διαχωρίζει τα κέντρα αποκατάστασης σε νοσοκομειακά και μη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την προσφυγή, παραβιάζεται ο περί γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου νόμος καθώς ενώ δεν εντοπίζεται καμία υπεροχή ή νομική ή άλλη διάκριση μεταξύ των νοσοκομειακών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης ο ΟΑΥ έχει αποκλείσει τα μέλη του ΣΥΚΕΑΑ χωρίς ταυτόχρονα να λάβει υπόψη του την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν.

Περαιτέρω, η απόφαση του ΟΑΥ, σύμφωνα με τα κέντρα αποκατάστασης, αντίκειται στις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και της χρηστής διοίκησης και «αποτελεί προϊόν κακής ή λανθασμένης άσκησης διοικητικής ευχέρειας».

Στην προσφυγή γίνεται αναφορά και στα όσα έχουν προηγηθεί και καταγράφονται αναλυτικά οι επιστολές που ο σύνδεσμος είχε αποστείλει στον ΟΑΥ χωρίς αρχικά να υπάρξει ανταπόκριση.

Επειδή, όπως αναφέρεται, επιστολές στάλθηκαν το Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο χωρίς να ληφθεί κάποια γραπτή απάντηση, ο σύνδεσμος καταχώρισε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, προσβάλλοντας την παράλειψη του ΟΑΥ να απαντήσει στις διαμαρτυρίες τους ή να αιτιολογήσει την απόφαση του για μη ένταξη των κέντρων στο ΓεΣΥ. Στις 3 Αυγούστου 2023 ο ΟΑΥ απάντησε γραπτώς και η προσφυγή αποσύρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ είχε προχωρήσει στην ένταξη μόνο νοσοκομειακών κέντρων στο ΓεΣΥ, επικαλούμενος την ανυπαρξία νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία κέντρων αποκατάστασης και δεσμεύτηκε ότι με την ψήφιση του νόμου θα προχωρούσε σε ένταξη όσων θα πληρούσαν τα κριτήρια και θα εξασφάλιζαν άδεια από την αρμόδια αρχή που είναι το υπουργείο Υγείας.

Στην απάντηση του ΟΑΥ στον σύνδεσμο ανέφερε ότι η επιλογή των νοσοκομειακών κέντρων έγινε στη βάση του νόμου του ΓεΣΥ ο οποίος προβλέπει και για ιατρική αποκατάσταση. Ως εκ τούτου, «Η παροχή ιδρυματικής ιατρικής αποκατάστασης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, παρέχεται προσωρινά και μέχρι την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας λειτουργίας των κέντρων αποκατάστασης, από αδειοδοτημένα νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με τον οργανισμό».