Νέα επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Ριζούντα της βορειοανατολικής Τουρκίας.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «καθήκον της Τουρκίας» να σταματήσει τις σφαγές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη Γάζα, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αφήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα μόνα τους» και υποστήριξε ότι είναι ιστορική ευθύνη η σκληρή στάση έναντι αυτών που υποστηρίζουν «αυτές τις δολοφονίες».

Οι σκληρές αυτές δηλώσεις έγιναν σήμερα που έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό στην αμερικανική πλευρά ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ήταν διαθέσιμος για συνάντηση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων -πιθανώς την επίσκεψη στη Ριζούντα.

«Είναι καθήκον μας να σώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας από την ισραηλινή καταπίεση και να σταματήσουμε τις σφαγές που γίνονται στη Γάζα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου», υποστήριξε, μεταξύ άλλων.

«Δεν θα αφήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα μόνους εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν η ειρήνη επικρατήσει στην περιοχή, θα επικρατήσει χάρη σε εμάς. Για την ασφάλεια της περιοχής εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα το καταφέρουμε αυτό. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο για να επικρατήσουν η ειρήνη και η σταθερότητα, εμείς θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο. Από την Αφρική μέχρι την Ασία, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας και θα υποστηρίζουμε αυτό που είναι δίκαιο. Οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφοί μας υποφέρουν από την ισραηλινή καταπίεση και γι’ αυτούς να σωθούν από αυτή την καταπίεση και για τις σφαγές που πρέπει να τελειώσουν, ξανά θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη. Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, παιδιά, μητέρες και αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Είναι ένα ανθρωπιστικό βάρος στις πλάτες μας, είναι μια διαβολική σφαγή. Αυτούς που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες τους θα τους κατηγορούμε και τους το λέμε κατάμουτρα. Είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε σκληρή στάση», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Ερντογάν, σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους σε βάρος του Ισραήλ και δηλώνοντας κατ’ επανάληψη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και επιτέθηκε εκ νέου στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο, τον διαγράψαμε».

protothema.gr